Sti

Opdateret : 25/01/2016

shopping

Garantier: reparation, erstatning, tilbagebetaling

Gratis toårig garanti (lovbestemt garanti)

Uanset om du har købt dine varer i en butik eller på online, giver EU's regler dig altid ret til to års garanti helt gratis.

Denne toårsgaranti er kun et minimum, og dit lands egen lovgivning kan give ekstra beskyttelse. Husk, at enhver afvigelse fra EU's regler skal altid være til forbrugernes fordel.

Hvis du har købt en vare inden for EU, som viser sig at have mangler eller ikke være eller fungere som lovet, skal forhandleren reparere eller erstatte den gratis eller give dig fuld tilbagebetaling eller et nedslag i prisen. I nogle EU-lande kan du vælge mellem alle fire muligheder lige fra starten. Ellers vil du kunne bede om hel eller delvis tilbagebetaling, når det ikke er muligt eller hensigtsmæssigt at reparere eller udskifte varen.

Og husk, at du måske ikke har ret til tilbagebetaling, hvis problemet er uvæsentlig, som f.eks. en ridse på et cd-omslag.

De to år starter, så snart du modtager varerne. I nogle EU-lande skal du underrette sælgeren om en mangel senest to måneder efter, du har opdaget den. Ellers kan du miste din ret til garanti.

Inden for seks måneder fra modtagelsen af varerne skal du bare påvise over for forhandleren, at de har mangler eller ikke er som lovet. Men efter seks måneder skal du i de fleste EU-lande også selv kunne bevise, at varerne allerede havde mangler, da du modtog dem, f.eks. ved at påvise, at defekten skyldes den dårlige kvalitet af anvendte materialer.

Sælger er altid ansvarlig for at udbedre mangler, og i visse EU-lande har du også ret til at kræve udbedring fra fabrikanten.

Det europæiske forbrugercenter i dit land kan fortælle dig mere om dine rettigheder i henhold til den nationale lovgivning og kan hjælpe dig, hvis du har problemer med varer, som du har købt i eller fra et andet EU-land.

Sagseksempel

Det kan ikke altid ses, om produktbeskrivelsen passer

Mirek bestilte en bærbar computer, der så ud til at virke, som den skulle. Over et år efter han havde købt den, opdagede han, at dens hukommelse var mindre, end den burde være.

Han havde ikke fra starten været klar over dette problem, og computeren fungerede stadig, men den svarede ikke til, hvad der var beskrevet eller aftalt, da han købte den. Mirek kunne derfor få en del af købesummen tilbagebetalt af butikken.

 

Supplerende garantier (handelsmæssige garanti)

Butikker eller fabrikanter tilbyder ofte en udvidet garanti, som enten er inkluderet i prisen eller koster ekstra. Det kan give dig en højere grad af beskyttelse, men det kan aldrig erstatte eller mindske den mindstegaranti på to år, som du altid har.

Tilsvarende gælder det, at hvis en butik sælger dig et nyt produkt billigere "uden garanti", betyder det kun, at du ikke har ret til yderligere beskyttelse. Du har altid ret til en gratis toårig garanti, hvis varen viser sig at være mangelfuld eller ikke svarer til beskrivelsen.

Sagseksempel

Din toårige retlige garanti kan ikke forkortes med en handelsmæssige garanti

Carla købte en hårtørrer med seks måneders garanti fra forhandleren.

Da den gik i stykker efter otte måneder, tog hun den med tilbage til butikken. Butiksassistenten fortalte hende, at hendes garanti var udløbet, og at hun ikke havde krav på tilbagebetaling.

Med rette understregede Carla, at hun havde en gratis toårig garanti ifølge EU's forbrugerbeskyttelsesregler, og at forhandlerens seksmåneders garanti kun var et supplement.

Brugte genstande

Brugte varer, som man køber hos en forhandler, er også omfattet af mindstegarantien på to år. Men varer, man køber af private, og som ikke handles i erhvervsmæssigt øjemed, er ikke omfattet.

I visse EU-lande gælder det for brugte varer, at køber og sælger kan aftale en garantiperiode på under to år, perioden må ikke være på under et år. Dette bør gøres klart på købstidspunktet.

Offentlige høringer
    Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
    Få hjælp og rådgivning

    Her er der tale om de 28 EU-lande samt Island, Liechtenstein og Norge

    Retour au texte en cours.