Navigációs útvonal

Frissítve : 26/11/2015

shopping

Szolgáltatások vásárlása

Az EU  jogszabályt français Deutsch English fogadott el, mely további jogokat biztosít azok számára, akik külföldi szolgáltatásokat kívánnak megvásárolni. Ön is élhet ezekkel a jogokkal, ha másik tagállamban:

 • vásárol be az ottani üzletek egyikében vagy az interneten,
 • megy fodrászhoz,
 • szerződtet építőipari céget házépítési vagy lakásfelújítási munkálatokra,
 • fizet be üdülésre valamelyik utazási irodánál,
 • ad ki ügyvédi megbízást.

Önnek ezekben és más esetekben is joga van a kérdéses szolgáltatást úgy megvásárolnia a külföldi szolgáltatótól, hogy:

Előfordulhatnak azonban olyan helyzetek, amikor - objektív okok miatt - az eladónak jogában áll megtagadnia, hogy az általa kínált terméket eladja Önnek.

Egyes szolgáltatások, például a pénzügyi és a közlekedési szolgáltatások esetében Önt nem feltétlenül illetik meg a fent említett jogok.

Konkrét eset

Érdemes határozottan érvényt szereznie uniós jogainak

Jelenleg számos, az EU területén szolgáltatásokat nyújtó cég és vállalkozó alkalmaz hátrányos megkülönböztetést azokkal az ügyfelekkel szemben, akik más uniós tagországok lakosai. Néhányuk valószínűleg a jövőben is - a már hatályba lépett új uniós szabályozás ellenére is - így tesz majd.

Ha valamelyik internetes cég nem hajlandó eladni Önnek termékét, ha az Unióban működő üzletek valamelyikében megtagadják, hogy törzsvásárlói kártyát állítsanak ki az Ön részére, illetve ha valamelyik utazási irodában magasabb foglalási díjat fizettetnek ki Önnel pusztán azért, mert másik EU-tagországban lakik, akkor az Ön jogai egyértelműen sérülnek. 

Azt tanácsoljuk, hogy ilyen helyzetekben - jogainak védelme érdekében - kérjen segítséget a lakhelye szerinti tagállamban működő Európai Fogyasztói Központtól .

Fontos alaposan tájékozódni

Az Európai Unióban a kereskedők a szolgáltatásnyújtást megelőzően kötelesek tájékoztatni ügyfeleiket elérhetőségi adataikról, és részletes információkkal szolgálni a következőkkel kapcsolatban:

 • a kérdéses szolgáltatás főbb jellemzői és ára,
 • az alkalmazni kívánt általános feltételek és kikötések,
 • a szolgáltatót felügyelni hivatott illetékes hatóságok, illetve szakmai szervek elérhetősége.

Ha Ön olyan vállalkozótól vagy cégtől szeretne szolgáltatást vásárolni (például építészt megbízni háza megtervezésével vagy munkásokat lakása felújításával), akinek/amelynek székhelye egy másik EU-tagország területén található, érdemes a hazájában működő [163 KB] kapcsolattartókhoz fordulnia pdf English , hogy tájékoztatást kapjon az alábbiakról:

 • a szolgáltatóra vonatkozó szabályok,
 • a viták esetén igénybe vehető jogorvoslati lehetőségek,
 • azoknak az egyesületeknek és szervezeteknek az elérhetősége, melyek segíteni tudnak Önnek.
EU-jogszabályok
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

  Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

  Retour au texte en cours.