Sökväg

Uppdaterat : 30/11/2015

shopping

Handla på nätet

Från den 13 juni 2014 gäller ett bättre konsumentskydd om du köper en vara eller tjänst på nätet. Du ska till exempel

 • få viktig information innan du ingår ett avtal
 • inte behöva betala några omotiverade avgifter vid betalning med t.ex. kreditkort
 • få din leverans inom överenskommen tid
 • kunna lämna tillbaka varor som du inte vill ha
 • endast betala för saker som du uttryckligen har godkänt.

Bra att veta innan du köper något

Innan du köper en vara eller tjänst i en butik eller på nätet inom EU, ska du få tydlig, korrekt och begriplig information från försäljaren.

Innan du ingår ett avtal med en säljare eller tjänsteleverantör på nätet ska du få följande kompletterande information:

 • Varans eller tjänstens viktigaste egenskaper
 • Säljarens namn och postadress
 • Mejl och/eller telefonnummer
 • Det totala priset inklusive alla tilläggskostnader, t.ex. för leveransen, eller information om hur priset beräknas
 • Information om betalning och leverans, särskilt om leveransbegränsningar i vissa länder
 • Ångerrätt
 • Kundservice
 • Avtalets löptid
 • Lösning av tvister
 • Organisationsnummer
 • Yrkestitel och momsuppgifter
 • Branschorganisation som leverantören tillhör

 

Den här förhandsinformationen, som ska finnas t.ex. på säljarens webbplats, är en del av avtalet om du och säljaren inte kommer överens om andra villkor.

Avtalen ska vara skrivna på ett enkelt och begripligt språk och får inte innehålla oskäliga villkor.

Dina konsumenträttigheter enligt EU-reglerna gäller normalt också på webbplatser utanför EU som riktar sig till konsumenter i EU. Det kan dock vara svårare att göra dina rättigheter gällande mot säljare utanför EU.

Kontrollera alltid var säljaren är registrerad. Även om webbadressen slutar på ".eu", ".fi", ".se" eller ".co.uk" är det inte säkert att säljaren är baserad och registrerad i EU.

 

Digitalt material

Särskilda krav på information gäller när du köper digitalt material på nätet, t.ex. när du laddar ned eller spelar upp musik eller filmer direkt (ˮstreamingˮ). Innan du handlar ska du få information om vilken maskinvara/programvara som behövs (interoperabilitet), om det finns några geografiska restriktioner och om man får göra privata kopior.

 

Du har även 14 dagars ångerrätt från det att du köpt det digitala materialet. Men när du börjar ladda ned eller spela upp innehållet kan du inte längre ångra köpet, förutsatt att säljaren har uppfyllt sina skyldigheter. Du måste uttryckligen godkänna den omedelbara nedladdningen eller uppspelningen och bekräfta att du förlorar din ångerrätt när nedladdningen eller uppspelningen börjar.

Exempel från verkligheten

Lucrezia ville se en film på en webbplats för beställvideo. Innan hon betalade dök ett popupfönster upp där det stod att hon måste godkänna den omedelbara uppspelningen och bekräfta att hon förlorade sin ångerrätt när filmen började.

Lucrezia kryssade i rutan och fortsatte till betalsidan. Efter att hon betalat började filmen och hon hade inte längre rätt att säga upp avtalet.

 

Bekräftelse på köp, leveranskostnader och avgifter

Bekräftelse på köp

När du handlar på nätet ska du utan dröjsmål få en bekräftelse på köpet. Det kan vara ett mejl eller ett meddelande till ditt konto på säljarens webbplats, förutsatt att du kan spara det och att det inte kan ändras av säljaren.

 

Leveranskostnader

När du handlar på nätet ska du få tydlig information om det totala priset inklusive leveranskostnader och andra kostnader. Du ska också bekräfta, t.ex. genom att trycka på en knapp, att du vet om kostnaderna och att beställningen innebär att du måste betala.

Precis som när du beställer något i en butik ska beställningar på nätet levereras inom 30 dagar om du och säljaren inte har kommit överens om något annat.

 

Exempel från verkligheten

I mitten av november beställde slovakiska Andrej en låda vin från Italien på nätet för släktens julfirande. Julen kom och gick, men vinet levererades inte.

Eftersom varan inte levererades inom 30 dagar, trots att han hade påmint säljaren och gett honom mer tid har Andrej rätt att få pengarna tillbaka från säljaren.

 

Avgifter för olika betalningssätt

Om en säljare tar betalt för att du använder ett särskilt betalningsmedel, t.ex. ett kreditkort, får avgiften inte vara högre än den faktiska kostnaden för att hantera din betalning. I vissa länder är sådana avgifter helt förbjudna.

 

Extra "dolda" kostnader – Förbud mot förkryssade rutor

När du handlar ska du alltid uttryckligen kunna godkänna extra "dolda" kostnader, t.ex. för en reseförsäkring när du bokar flyg. Det är olagligt att använda förkryssade rutor i samband med köpet.

 

Ångra ett köp

När du handlar varor eller tjänster per post, telefon, fax eller på nätet från en näringsidkare som är baserad i EU har du rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar efter att du fått dem.

 

Internetabonnemang

 

Leverantören måste informera dig om

 • gällande priser och avgifter, inklusive tillval och paket
 • standardvillkor
 • tjänstens kvalitet (t.ex. nedladdningshastighet).

 

Exempel från verkligheten

Laura från Rumänien ville skaffa ett internetabonnemang men visste inte riktigt hur bra de olika paketerbjudandena var.

Som tur var måste alla internetleverantörer enligt lag ha tillräcklig information på sina webbplatser. Laura kunde dessutom få mer information från den rumänska telekommyndigheten.

 

Leverantören måste också

 • meddela dig i god tid om de tänker ändra avtalet (och till exempel höja priserna)
 • låta dig säga upp avtalet kostnadsfritt om du inte godkänner de nya villkoren
 • erbjuda rimliga avtalsperioder, t.ex. i ett år. Avtalsperioder på två år eller mer är inte tillåtna.

 

Exempel från verkligheten

Eric ville ha internet i sin lägenhet när han var på utbyte i London i ett år, men fick höra av flera leverantörer att man måste teckna ett abonnemang på minst två år.

Eric kontaktade då den brittiska telekommyndigheten för att ta reda på sina rättigheter och när han frågade leverantörerna igen fick han teckna ett abonnemang på bara ett år.

Offentliga samråd
  Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
  Få hjälp och råd