Cale de navigare

Actualizare : 30/11/2015

shopping

Cumpărături on-line

Dacă achiziționați produse sau servicii on-line după data de 13 iunie 2014, veți beneficia de norme mai favorabile în materie de protecție a consumatorilor. Iată câteva avantaje:

 • furnizarea de informații esențiale înainte de încheierea contractului
 • interzicerea aplicării unor suprataxe nejustificate pentru plata cu cardul de credit (sau pentru alte tipuri de plată)
 • livrare în intervalul asupra căruia s-a convenit
 • posibilitatea de a returna produsele nedorite
 • dreptul de a plăti doar opțiunile pe care ați acceptat în mod expres să le plătiți.

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra

Când cumpărați produse sau servicii în UE (direct din magazin sau on-line), comerciantul trebuie să vă ofere anumite informații clare, corecte și ușor de înțeles despre produsele sau serviciile respective, înainte de a le cumpăra.

Înainte de a încheia un contract cu un comerciant on-line sau un furnizor de servicii on-line, trebuie să vi se ofere, în detaliu, următoarele informații:

 • principalele caracteristici ale produsului sau serviciului
 • numele și adresa poștală a comerciantului
 • adresa de e-mail și/sau numărul de telefon
 • prețul total inclusiv toate costurile suplimentare, cum ar fi taxele de livrare sau, în cazul în care acestea nu pot fi cunoscute dinainte, cel puțin informații cu privire la modul în care trebuie calculat prețul
 • informații privind plata și procedurile de livrare, în special restricțiile de livrare în anumite țări
 • dreptul de retragere din contract
 • serviciile post-vânzare disponibile
 • perioada de valabilitate a contractului
 • mecanismele de soluționare a litigiilor
 • numărul de înregistrare în registrul comerțului
 • titlul profesional și detalii privind TVA (dacă este cazul)
 • asociația profesională căreia îi aparține prestatorul (dacă este cazul).

 

Această informare prealabilă face parte din contract, cu excepția cazului în care clientul și comerciantul acceptă de comun acord modificarea condițiilor care figurează, de exemplu, pe site-ul de internet al comerciantului.

Contractele trebuie redactate într-un limbaj simplu și ușor de înțeles și nu trebuie să conțină clauze abuzive.

În principiu, drepturile conferite în baza legislației UE se aplică și în cazul achizițiilor de la comercianții on-line din afara Uniunii care se orientează către consumatorii europeni. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că este mai greu să vă susțineți drepturile în relațiile cu comercianții care își au sediul în afara UE.

Este bine să verificați întotdeauna unde este înregistrat comerciantul. O adresă de internet care se termină cu „.eu", „.ro", „.co.uk", etc. NU reprezintă o garanție a faptului că vânzătorul are sediul în UE.

 

Conținut digital

Cerințe specifice de informare se aplică atunci când cumpărați on-line conținut digital, de exemplu în cazul streamingului sau al descărcării de muzică și materiale video. Înainte de a face achiziția trebuie, de asemenea, să primiți informații despre exploatarea conținutului cu hardware-ul/software-ul în cauză (interoperabilitate), funcționarea acestuia, inclusiv aplicarea de restricții geografice la utilizarea conținutului și posibilitatea de a efectua copii private.

 

De asemenea, aveți la dispoziție 14 zile pentru a vă retrage dintr-un contract privind furnizarea de conținut digital. Cu toate acestea, odată ce ați inițiat streamingul sau descărcarea conținutului, nu vă mai puteți retrage din contractul de vânzare-cumpărare, dacă vânzătorul și-a respectat obligațiile. Comerciantul trebuie să obțină mai întâi acordul dumneavoastră explicit cu privire la începerea imediată a streamingului sau a descărcării, iar dumneavoastră trebuie să acceptați în mod explicit faptul că vă pierdeți dreptul la retragere când începe executarea contractului.

Caz real

Lucrezia a vrut să vizioneze un film pe un site de servicii video la cerere. Înainte să plătească, s-a deschis o fereastră pop-up prin care era atenționată să consimtă la executarea imediată și să accepte faptul că își va pierde dreptul la retragere după începerea operațiunii.

Lucrezia a bifat caseta corespunzătoare și apoi a fost direcționată către pagina de plată. Odată efectuată plata, a și început difuzarea filmului, iar ea nu s-a mai putut retrage din contract.

 

Confirmarea cumpărării, livrarea și costurile suplimentare

Confirmarea cumpărării

Atunci când cumpărați on-line, trebuie să primiți, fără întârziere, o confirmare a tranzacției. Pentru cumpărăturile on-line, poate fi vorba despre un e-mail sau un mesaj în contul dumneavoastră personal de pe site-ul comerciantului, cu condiția să îl puteți stoca, iar comerciantul să nu îl poată modifica în mod unilateral.

 

Costuri de livrare

Pentru cumpărăturile on-line trebuie, de asemenea, să fiți informat în mod clar cu privire la prețul total, inclusiv costurile de livrare și alte costuri conexe, și să acceptați în mod activ, de exemplu prin apăsarea unui buton, că sunteți conștient de toate acestea și că, prin introducerea comenzii, vă asumați obligația de a plăti.

Ca și comenzile efectuate în magazine, comenzile on-line trebuie livrate în termen de 30 de zile, cu excepția cazului în care ați optat pentru o altă dată, de comun acord cu vânzătorul.

 

Caz real

La jumătatea lunii noiembrie, Andrej, din Slovacia, a comandat pentru Crăciun o ladă de sticle de vin din Italia. Sărbătorile au venit și au trecut, dar vinul nu a fost livrat.

Andrej are dreptul la o rambursare din partea comerciantului, întrucât produsul nu a fost livrat în termen de 30 de zile. Mai mult decât atât, Andrej a făcut un efort suplimentar, acordându-i comerciantului o perioadă de timp suplimentară pentru efectuarea livrării, însă fără succes.

 

Comisioane pentru folosirea unor mijloace de plată

În cazul în care un comerciant dorește să vă taxeze pentru utilizarea unui anumit mijloc de plată (de exemplu, cardul de credit), taxa respectivă nu poate fi mai mare decât costurile reale pe care comerciantul le suportă pentru procesarea plății. În unele țări aceste taxe pot fi interzise în totalitate.

 

Costurile adiționale „ascunse" - interzicerea opțiunilor predefinite

Când cumpărați ceva de la un comerciant trebuie să vi se dea întotdeauna posibilitatea de a accepta în mod explicit eventuale costuri adiționale „ascunse", cum ar fi asigurările de călătorie atunci când rezervați un zbor. Este ilegal ca vânzătorii să „obțină" acordul dumneavoastră folosind opțiuni predefinite pe parcursul procesului de cumpărare.

 

Returnarea produselor nedorite

Când cumpărați bunuri sau servicii prin poștă, telefon, fax sau on-line de la un comerciant profesionist cu sediul în UE, aveți dreptul de a returna produsele nedorite în termen de 14 zile de la primirea lor.

 

Abonarea la servicii de internet

 

Furnizorul trebuie să vă ofere informații despre:

 • prețurile, tarifele și taxele aplicabile, inclusiv opțiuni și pachete
 • clauze și condiții standard
 • calitatea serviciului (de exemplu, viteza de descărcare).

 

Caz real

Laura din România își dorea să aibă conexiune la internet acasă, dar nu era prea sigură cu privire la calitatea serviciilor oferite de diverse pachete.

Din fericire, așa cum prevede legea, toți prestatorii de servicii prezentau detalii suficiente pe site-urile lor de internet. Mai mult decât atât, Laura a fost în măsură să obțină informații suplimentare din partea autorităților naționale de reglementare pentru comunicațiile electronice.

 

Furnizorul trebuie, de asemenea:

 • să vă notifice, din timp, dacă dorește să modifice contractul (de exemplu, să mărească prețurile)
 • să vă permită să vă retrageți din contract fără a suporta penalități, dacă nu acceptați noile condiții
 • să vă ofere posibilitatea de a încheia contractul pe o perioadă minimă rezonabilă, de exemplu, de 1 an. Contractele cu durată minimă de 2 ani sau mai mult sunt ilegale.

 

Caz real

Eric și-a dorit să aibă conexiune la internet în apartamentul său din Londra, unde urma să rămână timp de un an pentru a participa la un schimb universitar. A contactat mai mulți furnizori, dar i s-a spus că abonamentele la internet pot fi încheiate pe perioade minime de 2 ani.

După ce a consultat autoritatea națională în domeniul comunicațiilor electronice și a aflat mai multe despre drepturile pe care le are, Eric a contactat din nou furnizorii și a reușit să încheie un contract cu durata de numai 1 an.

Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere