Sti

Opdateret : 30/11/2015

shopping

Handel på nettet

Hvis du køber et produkt eller en tjeneste på nettet efter den 13. juni 2014, får du fordel af mere favorable forbrugerbeskyttelsesregler. Det kan f.eks. være:

 • centrale oplysninger inden der indgås en kontrakt
 • ingen ubegrundede gebyrer for betaling med kreditkort (eller andre betalingsmidler)
 • levering inden for den aftalte frist
 • returnering af uønskede varer
 • kun at betale for ting, du udtrykkeligt har accepteret.

Det bør du vide, før du køber noget

Når du køber et produkt eller en tjeneste i EU, uanset om du gør det i en butik eller på nettet, skal forhandleren give dig bestemte utvetydige, korrekte og forståelige nøgleoplysninger om produktet eller tjenesten, inden du foretager købet.

Inden du indgår en aftale med en forhandler eller tjenesteudbyder på nettet, skal du have følgende mere detaljerede oplysninger:

 • produktet eller tjenesteydelsens vigtigste egenskaber
 • forhandlerens navn og fysiske adresse
 • e-mailadresse og/eller telefonnummer
 • den samlede pris inklusive alle supplerende omkostninger, som f.eks. levering eller som minimum, hvis beløbet ikke kendes på forhånd, oplysninger om, hvordan prisen udregnes
 • oplysninger om betalings- og leveringsprocedurer, og navnlig om leveringsrestriktioner i visse lande
 • fortrydelsesret
 • tilgængelig eftersalgsservice
 • aftalens varighed
 • tvistbilæggelsesordninger
 • handelsregisternummer
 • faglig titel og momsoplysninger (hvis relevant)
 • erhvervsorganisation, som vedkommende tilhører (hvis relevant)

 

Disse oplysninger er en del af aftalen, medmindre du og forhandleren i fællesskab bliver enige om ændringer til de betingelser, der f.eks. fremgår af forhandlerens websted.

Aftaler skal skrives på et klart og forståeligt sprog og må ikke indeholde urimelige aftalevilkår.

Dine forbrugerrettigheder efter EU-reglerne gælder normalt også køb ved internetforhandlere uden for EU, som sælger til forbrugere i EU. Men du skal være opmærksom på, at der kan opstå problemer med at gøre dine rettigheder gældende over for forhandlere, der befinder sig uden for EU.

Det er altid en god idé at undersøge, hvor forhandleren er registreret. En internetadresse, der slutter på ".eu", ".dk" eller ".co.uk" osv., garanterer IKKE, at forhandleren er etableret – og registreret – i EU.

 

Digitalt indhold

Når du køber digitalt indhold på nettet, f.eks. når du downloader eller streamer musik eller film, gælder der specifikke oplysningskrav. Inden du foretager et køb, skal du oplyses om, hvordan indholdet af produktet eller tjenesteydelsen fungerer med relevant hardware/software (interoperabilitet), samt om dets funktionalitet, herunder om der er nogen geografiske restriktioner for brugen af indholdet, og om det er tilladt at tage private kopier.

 

Du har også en fortrydelsesret på 14 dage fra indgåelse af aftalen om digitalt online indhold. Dog har du ikke længere nogen fortrydelsesret, når du begynder at downloade eller streame, hvis forhandleren har overholdt sine forpligtelser. Navnlig skal forhandleren først indhente dit udtrykkelige samtykke til omgående at downloade eller streame, og du skal udtrykkeligt acceptere, at du giver afkald på din fortrydelsesret, når produktet eller tjenesten begynder at blive leveret.

Sagseksempel:

Lucrezia ville gerne se en film online på et websted, der tilbyder video-on-demand. Inden hun betalte, kom der et pop-up-vindue frem, hvoraf det fremgik, at hun skulle acceptere omgående levering af produktet eller tjenesten, og at hun ville miste sin fortrydelsesret, når leveringen var gået i gang.

Lucrezia markerede det pågældende felt og blev efterfølgende ført videre til betalingssiden. Da hun havde betalt, begyndte filmen at streame, og hun havde ikke længere nogen fortrydelsesret.

 

Købsbekræftelse, levering og ekstraomkostninger

Købsbekræftelse

Når du køber noget online, skal du omgående modtage en bekræftelse af transaktionen. Ved onlinekøb kan dette være en e-mail eller en besked til din personlige konto på forhandlerens websted, hvis det er noget, du kan gemme, og forhandleren ikke kan ændre i den.

 

Leveringsomkostninger

Ved onlinekøb skal du også have oplyst en utvetydig samlet pris, inklusive levering og andre relaterede omkostninger, og du skal aktivt tilkendegive, f.eks. ved at klikke på en knap eller lignende, at du er bekendt med dem, og at en afgivelse af en ordre medfører en pligt til at betale.

Bemærk, at ordrer afgivet på nettet skal leveres inden for 30 dage, ligesom bestillinger afgivet i en butik, medmindre du aftaler en anden leveringsdato med forhandleren.

 

Sagseksempel

I midten af november bestilte Andrej fra Slovakiet online en kasse vin fra Italien til familiens julefest. Efter jul var vinen stadig ikke blevet leveret.

Eftersom produktet ikke var blevet leveret inden for 30 dage, på trods af han havde sendt forhandleren en påmindelse og givet ham yderligere tid til at levere, har Andrej ret til at få pengene tilbage af forhandleren.

 

Gebyrer for anvendelse af betalingsmidler

Hvis en forhandler ønsker at opkræve et gebyr for at bruge et bestemt betalingsmiddel, f.eks. et kreditkort, må gebyret ikke overstige, hvad det koster forhandleren at få foretaget transaktionen. I visse lande kan den slags gebyrer være helt forbudt.

 

Supplerende "skjulte" omkostninger - Forbud mod forhåndsafkrydsede felter

Hvis du køber noget af en forhandler, skal du altid have mulighed for udtrykkeligt at acceptere enhver "skjult" omkostning, som f.eks. rejseforsikringer, når du reserverer en flyrejser. Det er ulovligt for forhandleren at regne med din accept ved at anvende "forhåndsafkrydsede" felter i løbet af købsprocessen.

 

Returnering af uønskede varer

Når du køber varer eller tjenester pr. post, telefon, fax eller på nettet fra en professionel forhandler, som er etableret i EU, har du ret til at returnere uønskede varer inden for 14 dage fra modtagelsen af varerne.

 

Abonnementer til internettjenester

 

Udbyderen skal oplyse dig om:

 • gældende priser, takster og gebyrer inklusive valgmuligheder og pakker
 • standardvilkår og -betingelser
 • tjenestens kvalitet (for eksempel downloadhastighed).

 

Sagseksempel

Laura fra Rumænien ville gerne have internet i sit hjem, men hun var ikke sikker på kvaliteten i de forskellige pakker, hun kunne vælge imellem.

Heldigvis gav alle tjenesteudbyderne – som de skal ifølge loven – tilstrækkeligt med oplysninger på deres websteder. Og Laura kunne få endnu flere oplysninger hos Rumæniens nationale tilsynsmyndighed for elektronisk kommunikation.

 

Udbyderen skal også:

 • give dig besked i god tid, hvis denne har tænkt sig at ændre aftalen (for eksempel hæve deres takster)
 • give dig ret til at hæve kontrakten uden konsekvenser, hvis du ikke accepterer de nye vilkår
 • tilbyde rimelige mindsteløbetider for aftaler – f.eks. 1 år. En mindsteløbetid på 2 år eller derover er ikke tilladt.

 

Sagseksempel

Eric ville gerne have internet i sin nye lejlighed under sit 1 år lange studieophold i London, men han fik besked fra flere udbydere om, at han som minimum skulle tegne abonnement for 2 år.

Efter Eric havde talt med den nationale tilsynsmyndighed for elektronisk kommunikation og lært mere om sine rettigheder, kontaktede han udbyderne igen og kunne nu få et abonnement på bare 1 år.

Offentlige høringer
  Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
  Få hjælp og rådgivning