Kruimelpad

Bijgewerkt : 20/11/2015

shopping

Kopen op internet: wat als er iets fout gaat?

Als uw internetaanbieder u niet geeft waar u recht op heeft (in verband met het contract, de kwaliteit van de dienstverlening enz.) of als u bij een aankoop via internet bedrogen bent; dan kunt u verschillende dingen doen:

Contact opnemen met de internetaanbieder/verkoper

Om te beginnen kunt u de internetaanbieder/verkoper vertellen dat hij zich niet aan de EU- en nationale wetgeving heeft gehouden, en hem vragen het probleem te verhelpen voordat u verdere stappen onderneemt.

U kunt hem op zijn plichten wijzen, bijvoorbeeld zoals ze op deze website staan of in de Code van de in de EU geldende onlinerechten English .

Een verhaal

Jutta uit Duitsland was niet tevreden over de snelheid van haar internetverbinding. Ze vond dat die trager was dan haar in haar contract was beloofd.

Ze belde haar internetaanbieder om te klagen en dat was voldoende: de snelheid werd verhoogd. Meer hoefde Jutta niet te doen.

Contact opnemen met de nationale toezichthouder (voor internetaanbieders)

Stel dat uw internetaanbieder u niet wil helpen. In zo'n situatie kan de nationale toezichthouder English voor telecommunicatie (inclusief internet) bevoegd zijn om uw geschil te beslechten.

Vaak is er een speciale procedure voor dienstverleners in die sector en kan de toezichthouder geschillen snel en eerlijk oplossen.

U kunt bij die toezichthouder een klacht indien over contractuele kwesties, de kwaliteit van de dienstverlening, de toegang tot netwerken en diensten enz.

Buitengerechtelijke schikking

Bij problemen met internetdiensten kunt u ook een klacht indienen bij uw nationale dienst voor consumentenbescherming.

Als de verkoper net als u ergens in de EU gevestigd is, kunt u ook proberen het geschil via een alternatieve of onlineprocedure English op te lossen.

Een verhaal

Arvidas uit Litouwen kreeg van zijn aanbieder een hogere internetrekening dan in zijn contract stond.

Zijn aanbieder weigerde de rekening aan te passen, maar Arvidas had geen zin een tijdrovende rechtszaak. Gelukkig bestaat er ook in Litouwen een alternatieve procedure en zo werd de zaak toch zonder al te veel problemen opgelost.

Een rechtszaak

Als laatste redmiddel kunt u naar de rechter stappen.

Als u denkt dat de rechten die de EU-wetgeving u (ook op internet) garandeert, zijn geschonden, dan heeft u recht op:

  • een eerlijke en openbare hoorzitting binnen een redelijke termijn voor een onafhankelijke en onpartijdige rechtbank
  • de diensten van een advocaat om u te adviseren en te vertegenwoordigen

Als u zich geen rechtszaak kunt veroorloven, dan heeft u recht op rechtsbijstand English .

Zelfs als de aanbieder/verkoper in het buitenland zit, kunt u de zaak in eigen land laten voorkomen als het bedrijf "commercieel of professioneel actief" is in uw land.

In sommige gevallen (zoals transacties tot 2000 euro) kunt u ook de Europese procedure voor geringe vorderingen English volgen. Dat is in alle EU-landen (behalve Denemarken) een snel en goedkoop alternatief voor een traditionele rechtszaak. Zo'n procedure starten is even eenvoudig als het indienen van een standaardformulier voor een kleine vordering English .

EU-wetgeving
  • English
  • English
  • English
Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies