Sti

Opdateret : 20/11/2015

shopping

Krænkelse af rettigheder på nettet: Hvad gør man?

Hvis du mener, at din tjenesteudbyder har krænket dine onlinerettigheder (kontraktvilkår, tjenestens kvalitet osv.), eller hvis du er blevet snydt af en forhandler på nettet, har du flere muligheder:

Kontakt tjenesteudbyderen/sælgeren

Kontakt i første omgang udbyderen eller sælgeren. Fortæl dem, at de har handlet ulovligt ifølge europæisk og national lovgivning, og bed dem om at løse problemet, inden du bliver nødt til at gå videre med sagen.

Du kan henvise dem til deres forpligtelser - som du kan læse kort om her på sitet og i detaljer i EU's kodeks for onlinerettigheder English .

Sagseksempel

Jutta fra Tyskland var ikke tilfreds med hastigheden på sin internetforbindelse, som hun mente var langsommere end angivet i kontrakten.

Hun klagede til sin internetudbyder, og det var nok til at få dem til at afhjælpe hendes situation og øge hastigheden. Jutta behøvede ikke at tage sagen videre.

Kontakt den nationale tilsynsmyndighed (for internetudbydere)

Næste skridt, hvis din udbyder ikke vil hjælpe dig. Den nationale tilsynsmyndighed English inden for elektronisk kommunikation (som omfatter internettjenester) kan have beføjelser til at løse konflikten mellem dig og din internetudbyder.

De har ofte specifikke procedurer for tjenesteudbydere i den sektor og kan løse konflikter hurtigt og retfærdigt.

Du kan klage til dem vedrørende kontraktbestemmelser, tjenesters kvalitet, adgang til netværk og tjenester osv.

Udenretlige forlig

Du kan klage til din nationale forbrugerbeskyttelsesmyndighed Slovenčina hrvatski Lietuvių français Ελληνικά italiano magyar polski suomi čeština español Eesti Malti română português svenska Deutsch Nederlands English om et hvilket som helst problem med onlinetjenester.

Hvis en onlineforhandler er etableret i EU, kan du også forsøge at løse tvisten gennem en alternativ eller online tvistbilæggelsesprocedure English .

Sagseksempel

Arvidas fra Litauen fik en regning fra sin internetudbyder, der var højere end angivet i kontrakten.

Efter han - forgæves - havde forsøgt at få udbyderen til at ændre regningen, var Arvidas ikke meget for at skulle begive sig ud i en lang og tidskrævende retssag. Men ved at bruge Litauens ordning for alternativ tvistbilæggelse kom han uden det store besvær frem til en løsning.

Formelt sagsanlæg

Som sidste udvej kan du bringe sagen for retten.

Hvis du mener, dine rettigheder i henhold til EU-retten (herunder onlinerettigheder) er blevet krænket, har du ret til:

  • en retfærdig og offentlig rettergang inden en rimelig frist for en kompetent, uafhængig og upartisk domstol
  • en advokat, der kan rådgive, forsvare og repræsentere dig.

Hvis et formelt sagsanlæg ser ud til at blive dyrere, end du har råd til, bør du være berettiget til retshjælp English .

Selvom tjenesteudbyderen eller sælgeren har hjemsted i udlandet, har du ret til at føre sagen i dit hjemland, hvis virksomheden "driver erhvervsmæssig virksomhed eller erhverv i eller [...] rettet mod" dit land.

I visse tilfælde (inklusive onlinehandel på op til 2 000 euro) kan du også anvende den europæiske småkravsprocedure English (alle EU-lande bortset fra Danmark). Det er et hurtigt og omkostningseffektivt alternativ til traditionelle retssager.  For at indlede en småkravsprocedure skal du blot indsende en standardformular for småkrav English .

EU-lovgivning
  • English
  • English
  • English
Offentlige høringer
    Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
    Få hjælp og rådgivning