Sökväg

Uppdaterat : 20/11/2015

shopping

Nättjänster – tillgång och användning

Internet

I EU har du rätt till grundläggande nättjänster i hemmet av bra kvalitet och till rimliga priser.

Det innebär att det måste finnas minst en tjänsteleverantör i ditt land som kan erbjuda dig detta. I EU-lagstiftningen kallas detta för "leverantör av samhällsomfattande tjänster", eller "USO-operatör".

Om du vill veta mer om leverantörerna i ditt land kan du kontakta tillsynsmyndigheterna English.

Exempel från verkligheten

Jack bor i Skottland och när han flyttade långt ut på landet ville han skaffa internet i sitt nya hus. Efter att flera bolag sagt att de inte hade täckning i hans område lyckades han till slut hitta det internetbolag som var USO-operatör i Skottland. Han kontaktade bolaget och fick sin internetanslutning.

Hjälp till personer med funktionsnedsättning

Om du har någon funktionsnedsättning har du rätt till samma utbud av leverantörer och tjänster som de flesta andra konsumenter.

Du kan också ha rätt till särskilda hjälpmedel från din leverantör, t.ex. program för förstoring eller skärmläsare om du är synskadad.

Mer information om din rätt till hjälpmedel kan du få från tillsynsmyndigheterna English.

Exempel från verkligheten

Véronique från Frankrike är synskadad och behöver hjälp med att läsa på webben.

Efter ett tips från en kompis kontaktade hon den franska USO-operatören för att höra om hon kunde få en skärmläsare. Hon fick då det program hon behövde.

Säkerhet och skydd av personuppgifter

Dina personuppgifter måste skyddas.

Du har rätt att

  • få veta om en person eller ett företag har personuppgifter om dig i sina filer (webbplatser, databaser, tjänsteleverantörer m.m.)
  • rätta eller radera dina uppgifter om de är ofullständiga eller felaktiga
  • bli informerad och ge ditt samtycke om en webbplats vill lagra och hämta information från din dator eller spåra dig när du surfar på nätet
  • ha tillgång till skyddad kommunikation på nätet (t.ex. mejl)
  • bli underrättad om dina personuppgifter som finns hos en tjänsteleverantör kommer på avvägar eller utlämnas på annat sätt så att det påverkar ditt privatliv
  • slippa oönskad reklam (spam).

Om du vill veta mer om hur dina uppgifter skyddas kan du kontakta dataskyddsmyndigheten English i ditt land.

Exempel från verkligheten

Maria från Spanien sitter ofta och chattar med sina kompisar på nätet. Men efter att hon hört en del historier i nyheterna började hon bli rädd för att hennes internetleverantör skulle kunna spåra hennes meddelanden.

Den spanska dataskyddsmyndigheten gjorde en snabb koll av sajten och kunde lugna Maria när det gäller integritetsskydd, hur tjänsteleverantör får eller inte får använda hennes personuppgifter, användningen av kakor (cookies) och liknande frågor.

Offentliga samråd
    Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
    Få hjälp och råd