Navigacijska pot

Posodobitev : 20/11/2015

shopping

Dostop in uporaba spletnih storitev

Internetna povezava

V Evropski uniji ste upravičeni do osnovnih, cenovno dostopnih, kakovostnih spletnih storitev, ki vam jih ponudnik zagotavlja v vašem prebivališču.

V vsaki državi mora vsaj 1 ponudnik internetnih storitev zagotavljati tako storitev. Po zakonodaji EU se ta operater imenuje „izvajalec univerzalne storitve".

Več informacij boste dobili pri nacionalnem regulativnem organu English, ki vas bo povezal z izvajalcem univerzalne storitve.

Praktični primer

Jack se je preselil v hišo na odmaknjenem škotskem podeželju in je želel internetno povezavo. Več podjetij mu je odgovorilo, da njihovo omrežje ne pokriva tega območja, šele nato je ugotovil, kdo je izvajalec univerzalne storitve na Škotskem. To podjetje je nato poskrbelo za internetno povezavo.

Posebna podpora uporabnikom s posebnimi potrebami

Uporabniki s posebnimi potrebami so upravičeni do ponudbe in storitev v obsegu, enakovrednem tistemu, ki je na voljo večini uporabnikov.

Lahko so tudi upravičeni do posebnih naprav za dostop, ki jih zagotavlja ponudnik storitev – denimo programske opreme za povečanje slike ali bralnika zaslona za slabovidne osebe.

O pravicah dostopa se lahko podrobneje pozanimate pri nacionalnem regulativnem organu English.

Praktični primer

Francozinja Véronique ima omejen vid in potrebuje posebno pomoč pri branju spletnih strani.

Prijateljica ji je svetovala, naj se obrne na francoskega izvajalca univerzalne storitve in zaprosi za bralnik zaslona. Ponudnik ji je zagotovil potrebno programsko opremo.

Varstvo podatkov in varnost

Osebne podatke je treba ustrezno varovati.

Upravičeni ste, da:

  • vas obvestijo, če neka oseba ali podjetje hrani vaše osebne podatke v svojih datotekah (spletne strani, podatkovne zbirke, ponudniki storitev itd.);
  • svoje podatke popravite ali zbrišete, če so nepopolni ali netočni;
  • ste obveščeni in soglašate, kadar spletišče želi shraniti in pridobiti podatke iz vašega računalnika ali vam slediti na internetu;
  • zaupno komunicirate na spletu (npr.: po e‑pošti)
  • vas obvestijo, če so bili osebni podatki, ki jih shranjuje ponudnik storitev, izgubljeni, ukradeni ali kako drugače razkriti, kar lahko vpliva na vašo zasebnost;
  • vam ne pošiljajo oglasov, ki jih ne želite (neželena pošta).

O varstvu osebnih podatkov se lahko podrobneje pozanimate pri nacionalnem organu za varstvo podatkov English.

Praktični primer

Maria iz Španije veliko časa preživi v spletni klepetalnici. Zaskrbelo jo je, da bi lahko ponudnik storitev nadzoroval njena sporočila, saj je o podobnih primerih slišala v poročilih. 

Maria je lahko na spletišču španske agencije za varstvo podatkov hitro ugotovila, kakšne so njene pravice glede zaupnosti spletnih podatkov ter kaj njen ponudnik storitev sme ali ne sme storiti z osebnimi podatki. Odgovorili so ji tudi na s tem povezana praktična vprašanja, denimo o uporabi piškotkov.

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje