Navigacijska pot

Posodobitev : 29/02/2016

shopping

Dostop do interneta

Internetna povezava

Potrošnik mora povsod v Evropski uniji imeti dostop do kakovostnih elektronskih komunikacijskih storitev po zmerni ceni, tudi osnovni dostop do interneta. V vsaki državi mora vsaj 1 ponudnik interneta zagotavljati tako storitev: to je načelo univerzalne storitve.

Več informacij boste dobili pri nacionalnem regulativnem organu English , tudi o ponudniku univerzalne storitve.

Praktični primer

Jack se je preselil v oddaljeni predel škotskega podeželja in je želel v novi hiši imeti internetno povezavo. Več podjetij mu je odgovorilo, da njihovo omrežje ne pokriva tega območja, šele nato je ugotovil, kdo je izvajalec univerzalne storitve na Škotskem. To podjetje je nato poskrbelo za dostop do interneta.

Naročilo internetnih storitev

Ponudnik interneta mora uporabniku dati naslednje informacije:

 • veljavne cene, cenik in stroški, možnosti in paketi
 • standardni pogoji
 • kakovost storitev (denimo hitrost prenosa)

Praktični primer

Laura iz Romunije je želela imeti doma internetno povezavo, vendar ni bila prepričana o kakovosti storitev, ki so jih ponujali različni paketi.

Na srečo so bile – v skladu z zakonom – informacije na spletiščih ponudnikov dovolj izčrpne. Še več informacij je dobila pri romunskem regulativnem organu za elektronske komunikacije.

Ponudnik interneta mora tudi:

 • uporabnika pravočasno vnaprej obvestiti o nameravani spremembi naročniške pogodbe (denimo o dvigu cen),
 • omogočiti odstop od pogodbe brez pogodbene kazni, če uporabnik ne sprejme spremenjenih pogodbenih pogojev,
 • ponuditi razumno minimalno pogodbeno obdobje vezave – denimo začetno obdobje vezave za leto dni ali manj; naročniško razmerje za več kot dve leti je prepovedano.

Praktični primer

Eric je želel med enoletno študijsko izmenjavo v Londonu doma uporabljati internet. Več ponudnikov mu je povedalo, da je minimalno obdobje vezave 2 leti.

Posvetoval se je z nacionalnim organom za elektronske komunikacije in se pozanimal o svojih pravicah. Nato se je ponovno obrnil na ponudnike storitev in tokrat mu je uspelo skleniti naročniško razmerje samo za eno leto.

Posebna podpora za uporabnike invalide

Uporabniki s posebnimi potrebami so upravičeni do enakega obsega in ponudbe storitev, kot veljata za večino uporabnikov.

Lahko imajo tudi pravico do posebnih podpornih orodij za izboljšanje dostopnosti, ki jih zagotovi ponudnik storitev – denimo programske opreme za povečavo slike ali bralnika zaslona za slabovidne osebe.

O pravicah glede dostopnosti se lahko natančneje pozanimate pri nacionalnem regulativnem organu English .

Praktični primer

Francozinja Véronique ima omejen vid in potrebuje posebno pomoč pri branju spletnih strani.

Prijateljica ji je svetovala, naj se obrne na francoskega izvajalca univerzalne storitve in zaprosi za bralnik zaslona. Ponudnik ji je zagotovil potrebno programsko opremo.

Varstvo podatkov in varnost

Osebni podatki uporabnika morajo biti ustrezno zavarovani.

Upravičeno lahko zahtevate, da:

 • vas obvestijo, če neka oseba ali podjetje hrani vaše osebne podatke v svojih datotekah (spletne strani, podatkovne zbirke, ponudniki storitev itd.),
 • vas obvestijo in morate dati soglasje, kadar spletišče želi shraniti in pridobiti podatke z vašega računalnika ali vam slediti na spletu (denimo z uporabo piškotkov),
 • vas obvestijo, če so bili osebni podatki, ki jih shranjuje ponudnik storitev, izgubljeni, ukradeni ali kako drugače razkriti, kar lahko škodi vaši zasebnosti,
 • popravite ali zbrišete svoje podatke, če so nepopolni ali netočni,
 • vam ne pošiljajo neželenih oglasov (neželena pošta),
 • vaša spletna komunikacija (npr. elektronska pošta) ostane zaupna.

Praktični primer

Maria iz Španije veliko časa preživi v spletni klepetalnici. Zaskrbelo jo je, da bi lahko ponudnik storitev spremljal njena sporočila, saj je o podobnih primerih slišala v televizijskih poročilih.

Maria je na spletišču španske agencije za varstvo podatkov hitro ugotovila, kakšne so njene pravice glede zaupnosti spletnih podatkov ter kaj njen ponudnik storitev sme in česa ne sme storiti z osebnimi podatki. Našla je tudi odgovore na praktična vprašanja, denimo o uporabi piškotkov.

 

Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje