Cale de navigare

Actualizare : 20/11/2015

shopping

Accesarea şi utilizarea serviciilor on-line

Conectarea la internet

În UE, puteţi beneficia, la dumneavoastră acasă, de servicii on-line de bază de bună calitate, la un preţ acceptabil.

Acest lucru înseamnă că în statele membre trebuie să existe cel puţin un furnizor de servicii. În baza legislaţiei UE, acest operator se numeşte „prestator de servicii universale".

Pentru detalii, contactaţi autorităţile naţionale de reglementare English din statele membre, care vă vor pune în legătură cu prestatorul de servicii universale.

Caz real

Jack s-a mutat într-o zonă rurală restrasă din Scoţia şi a dorit să-şi instaleze o conexiune de internet în noua sa locuinţă. A consultat mai multe companii, dar toate i-au spus că reţeaua lor nu acoperă zona în care locuieşte. Într-un final, Jack a aflat care este furnizorul de servicii universale pe teritoriul Scoţiei.  S-a adresat acestuia şi a putut beneficia de internet la noul său domiciliu.

Sprijin special pentru utilizatorii cu dizabilităţi

Utilizatorii cu dizabilităţi au acces la aceleaşi servicii şi la aceiaşi furnizori ca marea majoritate a consumatorilor.

De asemenea, pot beneficia de dispozitive de accesibilitate speciale, cum ar fi un software de mărire a caracterelor sau un cititor de ecran în cazul persoanelor cu deficienţe de vedere. 

Autorităţile naţionale de reglementare English vă pot oferi mai multe detalii despre aceste drepturi privind accesibilitatea.

Caz real

Véronique, care locuieşte în Franţa, are deficienţe de vedere şi are nevoie de ajutor special pentru a citi pe internet.

La sugestia unui prieten, ea a contactat prestatorul de servicii universale din Franţa şi l-a întrebat dacă ar putea beneficia de un software special. Acesta i-a pus la dispoziţie un cititor de ecran.

Protecţia şi securitatea datelor

Datele personale ale consumatorilor trebuie protejate în mod corespunzător.

Consumatorii au dreptul:

  • de a fi informaţi dacă vreo persoană sau întreprindere stochează datele lor personale (site-uri, baze de date, furnizori de servicii etc.)
  • de a-şi corecta sau şterge datele, dacă acestea sunt incomplete sau incorecte 
  • de a fi informaţi şi de a li se cere acordul în cazul în care un site de internet doreşte să stocheze şi să extragă informaţii din calculatorul lor sau să îi urmărească atunci când sunt pe internet
  • de a întreţine comunicări confidenţiale (ex. e‑mailurile)
  • de a fi informaţi atunci când datele lor cu caracter personal deţinute de un prestator de servicii au fost pierdute, furate sau divulgate, afectându-le astfel dreptul la viaţă privată 
  • de a nu fi deranjaţi de publicitate nesolicitată (spam).

Pentru detalii despre protecţia datelor cu caracter personal, adresaţi-vă autorităţii naţionale pentru protecţia datelor English.

Caz real

Maria, care locuieşte în Spania, comunică des cu prietenii ei pe internet prin chat.  Însă anumite informaţii din presă au făcut-o să se teamă de faptul că furnizorul de internet i-ar putea citi mesajele. 

Accesând site-ul autorităţii spaniole pentru protecţia datelor, Maria s-a putut documenta şi a aflat că atunci când navighează pe internet consumatorii au dreptul la protecţia vieţii private, că există norme în ceea ce priveşte utilizarea datelor cu caracter personal de către prestatorii de servicii şi alte aspecte conexe, cum ar fi utilizarea de cookies.

Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere