Kruimelpad

Bijgewerkt : 20/11/2015

shopping

Internet: aansluiting en gebruik

Internetaansluiting

In de EU heeft iedereen recht op een betaalbare en goede internetaansluiting in zijn huis of appartement.

Dit betekent dat er in ieder land minstens 1 aanbieder moet zijn die u zo'n aansluiting kan leveren. In de EU-wetgeving heet dat "universele dienstverlening".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de nationale toezichthouder English in uw land. Die kan u in contact brengen met een bedrijf dat u deze universele dienstverlening kan bieden.

Een verhaal

Jack verhuisde naar een afgelegen gebied op het Schotse platteland en wilde een internetaansluiting in zijn nieuwe huis. Hij informeerde bij verschillende bedrijven, maar die zeiden dat zijn huis niet op hun netwerk kon worden aangesloten. Uiteindelijk kwam hij te weten welke aanbieder de universele dienstverlener voor Schotland was. Toen hij met dat bedrijf contact opnam, was zijn internetaansluiting zo geregeld.

Internetgebruikers met een handicap

Bent u een internetgebruiker met een handicap, dan heeft u recht op dezelfde aanbieders en diensten als de meeste andere consumenten.

Uw aanbieder kan u ook helpen aan speciale toegankelijkheidshulpmiddelen, bijvoorbeeld vergrotingssoftware of een screenreader als u slechtziend bent.

Uw nationale toezichthouder English kan u misschien meer informatie geven.

Een verhaal

Véronique uit Frankrijk is slechtziend en kan websites niet zonder hulp lezen.

Na een tip van een vriend informeerde ze bij de Franse universele dienstverlener naar een screenreader. Die aanbieder kon Véronique de nodige software geven.

Gegevensbescherming en veiligheid

Uw persoonsgegevens moeten afdoende worden beschermd.

Wat zijn uw rechten?

  • Personen of bedrijven die uw persoonsgegevens opslaan (websites, databases, dienstverleners enz.) moeten u daarover inlichten.
  •  Als uw gegevens onjuist of onvolledig zijn, moet u ze kunnen corrigeren of wissen.
  • U moet geïnformeerd worden en toestemming geven als een website gegevens op uw computer wil lezen of opslaan, of wil controleren wanneer u online bent.
  • U moet vertrouwelijk online kunnen communiceren, bijv. via e-mail.
  • U moet worden ingelicht bij verlies, diefstal of verspreiding van persoonsgegevens die een dienstverlener over u heeft opgeslagen, of wanneer uw privacy op een andere manier in het gedrag komt.
  • Bedrijven mogen u geen ongewenste reclame (spam) sturen.

Hoe uw rechten precies worden beschermd, kan uw nationale instantie voor gegevensbescherming English u vertellen.

Een verhaal

Maria uit Spanje chat graag met vrienden. Na berichten in het nieuws begon ze zich zorgen te maken: zou haar aanbieder haar berichten kunnen volgen?

Een blik op de website van de Spaanse instantie voor gegevensbescherming stelde haar gerust. Ze weet nu bijvoorbeeld dat haar internetverkeer vertrouwelijk is, wat haar aanbieder wel en niet met haar persoonsgegevens mag doen en wat cookies in de praktijk betekenen.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies