Navigációs útvonal

Frissítve : 16/06/2016

shopping

Internet-hozzáférés

Internetkapcsolat

Önt megilleti a jog, hogy az EU területén bárhol megfizethető áron hozzá tudjon férni jó minőségű elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz – ideértve az alapszintű internetszolgáltatást is. Mindenütt lennie kell legalább egy olyan internetszolgáltatónak, aki biztosítani tudja Önnek a hozzáférést ehhez a szolgáltatáshoz. Ez az ún. egyetemes szolgáltatás elve.

További információkért forduljon a lakóhelyén a nemzeti szabályozó hatósághoz English . A hatóságtól megtudhatja, hogyan veheti fel a kapcsolatot az egyetemes szolgáltatóval.

Konkrét eset

Jack Skócia egyik félreeső vidéki településére költözött, és új lakásába be akarta vezettetni az internetet. Több üzemeltetővel is felvette a kapcsolatot, de mindegyiküktől azt a választ kapta, hogy hálózatuk nem fedi le azt a területet, ahol ő lakik. Jack végül megtudakolta, ki az egyetemes szolgáltató Skóciában, kapcsolatba lépett a céggel, a szolgáltató pedig gondoskodott arról, hogy legyen internetkapcsolat Jack új otthonában.

Előfizetés internetes szolgáltatásokra

A szolgáltatónak a következő információkat kell megadnia az Ön számára:

  • az érvényben lévő árak és különböző díjtételek, a választási lehetőségeket és díjcsomagokat is beleértve,
  • általános szerződési feltételek,
  • a szolgáltatás minőségi jellemzői (pl. letöltési sebesség).

Konkrét eset

Laura Romániában él. Úgy döntött, bekötteti az internetet a lakásába, de nem tudta, hogy a kínált díjcsomagok milyen minőségű szolgáltatást biztosítanak.

Szerencsére a szolgáltatók, ahogy azt a jogi szabályozás megköveteli, kielégítő tájékoztatást adtak erről a honlapjukon. Laura további információkat szerzett be a román elektronikus hírközlési szabályozó hatóságtól, így már ki tudta választani a neki leginkább megfelelő szolgáltatást.

Az internetszolgáltató köteles továbbá:

  • idejében értesíteni Önt arról, ha meg akarja változtatni a szerződés feltételeit (például ha emelni akarja a díjakat);
  • lehetővé tenni, hogy Ön bánatpénz fizetése nélkül elálljon a szerződéstől, ha nem fogadja el az új szerződési feltételeket;
  • ésszerű minimális szerződési időtartamot megszabni – pl. 12 hónapra vagy annál rövidebb kezdeti időtartamra szóló szerződést kínálni a fogyasztóknak. Nem jogszerű 2 évnél hosszabb minimális szerződési időt kikötni.

Konkrét eset

Eric Londonba költözött, ahol csereprogram keretében egy éven át egyetemi tanulmányokat folytatott. Be szerette volna köttetni az internetet a Londonban bérelt lakásába, de több szolgáltatótól is azt a választ kapta, hogy 2 év a minimális előfizetési idő.

Eric ekkor a nemzeti elektronikus hírközlési szabályozó hatósághoz fordult, hogy megtudja, milyen jogok illetik meg. A kapott információk birtokában újból felvette a kapcsolatot a szolgáltatókkal, és ezúttal sikerült 1 évre szóló szerződést kötnie.

Segítség a fogyatékossággal élő felhasználók számára

Ha Ön fogyatékossággal élő felhasználó, joga van ahhoz, hogy a szolgáltatások ugyanolyan széles választékát igénybe vegye, mint a fogyasztók többsége.

Adott esetben speciális akadálymentesítési eszközre – pl. látássérültként képernyőnagyító vagy -olvasó szoftverre – is igényt tarthat a szolgáltatójától.

A lakóhelye szerinti ország nemzeti szabályozó hatósága English részletes felvilágosítással szolgálhat arról, milyen jogok illetik meg Önt az akadálymentesítés tekintetében.

Konkrét eset

Véronique Franciaországban lakik. Mivel gyengén lát, segítségre van szüksége a weboldalak olvasásához.

Egyik barátjának a tanácsára felvette a kapcsolatot a francia egyetemes szolgáltatóval, hogy megérdeklődje, kaphat-e képernyőolvasó programot. A szolgáltató hamarosan megküldte azt a szoftvert, amelyre Véronique-nak szüksége volt.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz