Navigációs útvonal

Frissítve : 20/11/2015

shopping

Online szolgáltatások – hozzáférés és használat

Internetcsatlakozás

Az Európai Unióban mindenkinek joga van ahhoz, hogy lakóhelyén megfizethető áron, jó minőségű online alapszolgáltatások álljanak rendelkezésére.

Ez azt jelenti, hogy minden országban kell lennie legalább egy olyan szolgáltatónak, amely biztosítja e jog érvényesülését. Az uniós jog „egyetemes szolgáltatónak" nevezi ezt a szolgáltatót.

Ha Ön szeretne többet tudni a témáról, vegye fel a kapcsolatot a lakóhelye szerinti ország nemzeti szabályozó hatóságával English. A hatóságnak tájékoztatnia kell Önt az egyetemes szolgáltató kilétéről.

Konkrét eset

Jack Skócia egyik félreeső vidéki településére költözött, és új lakásába be akarta vezettetni az internetet. Több üzemeltetőt is megkeresett, de mindegyiküktől azt a választ kapta, hogy hálózatuk nem fedi le azt a területet, ahol ő lakik. Jack végül megtudakolta, ki az egyetemes szolgáltató Skóciában, felvette a céggel a kapcsolatot, az pedig megtette a szükséges lépéseket, hogy legyen internetcsatlakozás Jack új otthonában.

Külön támogatás a fogyatékos felhasználók számára

A fogyatékos felhasználóknak joguk van arra, hogy a szolgáltatók és szolgáltatások ugyanolyan választéka álljon rendelkezésükre, mint a többi fogyasztónak.

Elképzelhető, hogy szolgáltatójuknak speciális akadálymentesítési eszközt kell biztosítaniuk számukra – például ha a felhasználó látássérült, szolgáltatójának gondoskodnia kell képernyőnagyító vagy -olvasó szoftverről.

A lakóhely szerinti ország nemzeti szabályozó hatósága English további tájékoztatással szolgálhat az akadálymentesítéssel kapcsolatos jogokról.

Konkrét eset

Véronique Franciaországban lakik. Mivel gyengén lát, segítségre van szüksége a weboldalak olvasásához.

Egyik barátjának a tanácsára felvette a kapcsolatot a francia egyetemes szolgáltatóval, hogy megérdeklődje, kaphat-e képernyőolvasó programot. A szolgáltató hamarosan megküldte azt a szoftvert, amelyre Véronique-nak szüksége volt.

Adatvédelem és biztonság

A személyes adatoknak megfelelő védelmet kell élvezniük.

A felhasználó jogosult arra, hogy:

  • tájékoztatást kapjon arról, ha személyes adatait valaki – személy vagy cég – fájljaiban tárolja (honlapon, adatbázisban, szolgáltatói nyilvántartásban stb.)
  • javíttathassa vagy töröltethesse adatait, ha azok nem teljesek vagy nem pontosak;
  • számítógépéről egy webhely csak akkor kérhessen le vagy tárolhasson el máshol információt, illetve a felhasználót csak akkor követhesse online, ha a felhasználó e műveletekről előzetesen teljes körű tájékoztatást kapott, és ezekhez hozzájárult;
  • az általa folytatott online kommunikáció (például e-mailezés) titkos legyen;
  • értesítést kapjon, ha valamelyik szolgáltatója birtokában lévő személyes adatai elvesztek, illetve lopás következtében vagy más módon illetéktelen kezekbe kerültek, ami magánéletét hátrányosan érintheti;
  • ne kapjon kéretlen reklámüzeneteket (spamet).

Ha utána szeretne nézni, milyen védelmet élveznek adatai, forduljon hazája nemzeti adatvédelmi hatóságához English.

Konkrét eset

Maria Spanyolországban él, és sokat cseveg barátaival az interneten. Mivel több nyugtalanító hírt is hallott, aggódni kezdett, hogy szolgáltatója esetleg követi üzeneteit.

Ellátogatott tehát a spanyol adatvédelmi hatóság honlapjára, ahol megnyugtató választ kapott aggodalmaira. Megtudta, hogy az online kommunikáció titkosságának joga mindenkit megillet, hogy a szolgáltató mit tehet és mit nem a birtokában lévő személyes adatokkal, és ehhez kapcsolódóan olyan konkrét kérdésekről is tájékozódott, mint a cookiek használata.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz