Навигационна пътека

Актуализация : 20/11/2015

shopping

Достъп и използване на онлайн услуги

Интернет връзка

В ЕС имате право да получавате основни онлайн услуги с добро качество и на достъпна цена във вашата къща или апартамент.

Това означава, че във вашата страна трябва да има поне един доставчик на подобни услуги. Съгласно законодателството на ЕС такъв доставчик се нарича „доставчик на универсална услуга".

За да научите повече, обърнете се към националните регулаторни органи English във вашата страна. Те ще ви свържат със съответния доставчик на универсална услуга.

Лична история

Джак се премества в отдалечена част на Шотландия и иска да прекара интернет връзка в новата си къща там. След като няколко компании му казват, че техните мрежи не покриват този район, накрая той открива кой е универсалният доставчик на услуга в Шотландия. Той се свърза с този доставчик, който му предоставя интернет връзка.

Специална поддръжка за потребители с увреждания

Ако сте потребител с увреждания, имате право на избор между доставчици и услуги, равностоен на този на повечето потребители.

Възможно е също така да имате право на специални инструменти за достъпност, осигурявани от вашия доставчик на услуги – например софтуер за увеличаване или екранен четец, ако сте с увредено зрение.

Националните регулаторни органи English могат да ви дадат повече информация за тези права на достъпност.

Лична история

Вероник от Франция е с нарушено зрение и има нужда от специална помощ, за да чете уебсайтове.

По съвет на приятел тя се свързва с френския доставчик на универсална услуга, за да попита дали може да получи екранен четец. Доставчикът предоставя на Вероник софтуера, от който тя има нужда.

Защита на данните и сигурност

Вашите лични данни трябва да бъдат подходящо защитени.

Имате право:

  • да бъдете информиран, ако лице или компания съхранява вашите лични данни (уебсайтове, бази данни, доставчици на услуги и т.н.);
  • да коригирате или изтриете вашите данни, ако са непълни или неточни;
  • да бъдете напълно информиран и да бъде поискано вашето съгласие, ако уебсайт иска да съхранява и получава информация от вашия компютър или да следи вашата дейност, когато сте онлайн;
  • на поверителна онлайн комуникация (например електронни писма);
  • да бъдете уведомен, ако вашите лични данни, съхранявани от доставчик на услуги, са загубени, откраднати или разкрити по друг начин и е вероятно това да има неблагоприятни последици за неприкосновеността на личния ви живот;
  • да не ви изпращат нежелана реклама (спам).

Как точно са защитени вашите данни можете да научите от националния орган за защита на данните във вашата страна English.

Лична история

Мария от Испания прекарва много време в чат с приятели в интернет. След като вижда някои репортажи по новините, тя започва да се притеснява, че нейният доставчик на услуги може да следи съобщенията ѝ.

Мария проверява набързо на уебсайта на испанския орган за защита на данните и се успокоява, след като намира информация за своето право на поверителност, когато е онлайн, за това какво нейният доставчик на услуги може да прави с нейните лични данни и за практически въпроси в тази връзка, например използването на бисквитки.

Обществени консултации
    Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
    Потърсете помощ и съвети