Navigációs útvonal

Frissítve : 20/11/2015

shopping

Kifizetések, átutalások és csekkek

Kifizetések, átutalások és készpénzfelvétel

Az Európai Unión belül euróban teljesített nemzetközi fizetési műveletekért a bankok nem számíthatnak fel többet, mint az azonos összegű és ugyancsak euróban végrehajtott belföldi ügyletekért.

Ez a szabály vonatkozik az összes elektronikusan feldolgozott és euróban teljesített fizetési műveletre, köztük az alábbiakra:

  • különböző EU-tagországokban vezetett bankszámlák közötti átutalások,
  • készpénzfelvétel az EU-tagországokban található bankjegykiadó automatákból,
  • betéti kártyával, illetve hitelkártyával történő fizetés Unió-szerte,
  • beszedési megbízási műveletek,
  • készpénzátutalások.

A fenti szabály nem vonatkozik a nem euróban, hanem más pénznemben lebonyolított nemzetközi fizetési műveletekre.

Az euróövezeten kívüli EU-tagországokban működő bankoknak is ugyanakkora díjat kell felszámítaniuk az Európai Unión belüli ügyletekért, mint a belföldi tranzakciókért, ha a fizetési, illetve átutalási művelet teljesítésére euróban kerül sor.

Konkrét eset

Figyelem: a nemzetközi fizetési műveletekért felszámított díjak nagyban különbözhetnek

Lidia 100 eurót utalt át Olaszországból Németországba. Megdöbbenésére igen magas átutalási díjat kellett fizetnie. Lidia az olaszországi Európai Fogyasztói Központhoz English fordult, hogy megtudja, a kérdéses esetben sérültek-e európai uniós jogai.

Kiderült, hogy az ügyletet lebonyolító mindkét bank helyesen járt el, mivel a belföldi fizetési műveletek esetében szokásos díjszabást alkalmazta. Az olasz bank az olaszországi belföldi átutalásokra vonatkozó díjat számolta fel, a német bank pedig ugyanazzal a díjjal számolt, mint a németországi belföldi pénzküldemények fogadása esetében.

A bankköltségek bankról bankra és országról országra nagyban különböznek.

Csekkek

Az euróban teljesített nemzetközi és belföldi fizetési műveletekre felszámított bankköltségekkel kapcsolatos uniós szabályok a csekkekre nem vonatkoznak.

A más uniós országokban kibocsátott csekkek beváltásáért a bankok néha rendkívül magas adminisztrációs költséget számítanak fel.

Azt is érdemes tudni, hogy sok uniós ország a csekkeket már nem fogadja el fizetőeszközként. Ezért azt tanácsoljuk, hogy az Európai Unión belüli nemzetközi fizetési műveletekhez ne használjon csekket.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz