Sökväg

Uppdaterat : 08/02/2016

shopping

Bankkonton i EU

Grundläggande rättigheter

Du kanske vill eller måste öppna ett bankkonto i ett annat EU-land. Men banken har rätt att välja om den ska godkänna din ansökan eller inte.  Det är bankens eget affärsbeslut. Innan banken öppnar ett bankkonto måste den lära känna sina framtida kunder. Det kan krävas en noggrannare bedömning av en kontoansökan från någon som inte bor i landet. En del banker har därför som policy att inte öppna bankkonto åt kunder som inte bor i landet.

Utlandsboende

Bankerna vägrar ofta att öppna bankkonto åt någon som inte bor i samma land där banken ligger. Men en del banker erbjuder särskilda produkter för utlandsboende. Hör dig för hos de olika bankerna.

Vägran att öppna bankkonto får bara grundas på affärsmässiga skäl. Bankerna får inte diskriminera EU-medborgare på grund av deras nationalitet.

Exempel från verkligheten

Tänk på att du kanske inte får öppna ett bankkonto utomlands

Sándor började jobba för ett tjeckiskt företag men bodde kvar i Ungern. Företaget krävde att han skulle öppna ett bankkonto i Tjeckien så att de kunde betala in lönen på det kontot.

De tjeckiska bankerna vägrade att öppna bankkonto eftersom han inte bodde i landet, och företaget vägrade att betala in lönen på ett ungerskt bankkonto.

Sándor har överklagat bankens beslut. Om han inte blir nöjd med resultatet kan han vända sig till EU:s nätverk för prövning av finansiella tvister français Deutsch English .

Personer som tillfälligt vistas utomlands kan också få problem när de ska öppna ett bankkonto, eftersom en del banker kräver bevis på permanent bosättning.

Exempel från verkligheten

Kontrollera om det finns affärsmässiga grunder för vägran

Rosa från Portugal flyttade till Storbritannien för att jobba och försökte öppna ett bankkonto där. Banken hon kontaktade krävde ett bevis på att hon hade bott i landet de senaste tre åren.

Det är visserligen upp till banken att bestämma om någon ska få öppna ett bankkonto eller inte, men som EU-medborgare har Rosa rätt att behandlas på samma sätt som en brittisk medborgare.

Hon bör be banken om en skriftlig motivering till beslutet.

Om hon anser att hon har diskriminerats på grund av sin nationalitet och att det inte finns några affärsmässiga skäl till bankens beslut kan hon vända sig till en konsumentorganisation, t.ex. det europeiska nätverket som prövar finansiella tvister français Deutsch English .

Insättningsgaranti

De pengar du har satt in på en bank i EU skyddas om banken skulle gå i konkurs. Från och med 2011 garanteras du en ersättning på upp till 100 000 euro.

Offentliga samråd
    Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
    Få hjälp och råd

    I detta fall, de 27 EU-länderna + Island, Liechtenstein och Norge

    Retour au texte en cours.