Navigacijska pot

Posodobitev : 08/02/2016

shopping

Bančni računi v EU

Osnovne pravice

Morda želite v drugi državi EU odpreti bančni račun. Banka se lahko sama odloči, ali bo vaši prošnji ugodila. Gre za povsem poslovno odločitev banke. Banke morajo pridobiti čimveč informacij o morebitnih novih strankah, preden jim odobrijo odprtje računa. Posebno skrbno obravnavajo prošnje nerezidentov, nekatere jih tudi ne sprejemajo.

Vprašanje stalnega prebivališča

Ljudje pogosto ne morejo odpreti bančnega računa, če ne živijo v državi, v kateri ima banka sedež. Nekatere banke ponujajo posebne bančne proizvode za nerezidente in zdomce. Pozanimajte se, pri kateri banki lahko kot nerezident odprete svoj bančni račun.

Banka lahko vašo prošnjo zavrne samo na podlagi utemeljenih poslovnih razlogov. Državljanov EU ne sme diskriminirati na podlagi njihovega državljanstva.

Praktični primer

V tujini morda ne boste mogli odpreti bančnega računa

Sándor se je zaposlil v podjetju na Češkem, vendar je še naprej živel na Madžarskem. V podjetju so zahtevali, naj odpre bančni račun na Češkem, da bi mu nanj nakazovali plačo.

Ker ni živel na Češkem, mu češka banka računa ni želela odpreti, podjetje pa mu plače ni hotelo nakazati na njegov bančni račun na Madžarskem.

Sándor se je na to odločitev banke pritožil. Če z njenim odgovorom ne bo zadovoljen, bo zadevo lahko predložil mreži EU za zunajsodno reševanje sporov v sektorju finančnih storitev français Deutsch English .

Tudi rezidenti za krajši čas lahko pri odpiranju bančnega računa naletijo na težave, saj nekatere banke zahtevajo dokazilo o prebivanju za daljši čas.

Praktični primer

Pozanimajte se, ali zavrnitev temelji na poslovnih razlogih

Rosa, ki je portugalska državljanka, se je zaposlila v Združenem kraljestvu, kjer je želela odpreti bančni račun. Na banki so zahtevali dokazilo, da je v Združenem kraljestvu prebivala vsaj tri leta.

Čeprav se lahko banka sama odloči, kdo lahko pri njej odpre bančni račun, ima Rosa kot državljanka EU enake pravice kot državljani Združenega kraljestva.

Če meni, da gre za diskriminacijo zaradi nacionalnosti in če odločitev banke ne temelji na poslovnih razlogih, se lahko pritoži pri organizaciji za varstvo potrošnikov, denimo evropski mreži za zunajsodno reševanje sporov v sektorju finančnih storitev français Deutsch English .

Kako varen je vaš denar

V primeru plačilne nesposobnosti banke je vaša vloga na bančnem računu v EU zajamčena (do 100 000 EUR oziroma več v nekaterih državah).

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje

    V tem primeru 27 držav članic EU + Islandija, Lihtenštajn in Norveška

    Retour au texte en cours.