Sökväg

Vanliga frågor – Köpa och sälja


De här frågorna har skickats in till och besvarats av en europeisk konsumentrådgivning. Har du andra frågor? Kontakta ditt lokala europeiska konsumentcentrum English

Ångerrätt och returrätt

 • För fem veckor sedan beställde jag en bok på nätet som var slut på förlaget. Jag köpte den som present till min man, men hans födelsedag har redan varit och boken har ännu inte kommit fram. Vad kan jag göra?

  Om du inte får en beställd vara inom 30 dagar har du rätt att häva köpet. Om du redan har betalat måste säljaren betala tillbaka pengarna inom 30 dagar.

 • Jag beställde en cd som aldrig kom fram. Jag kontaktade säljaren som säger att det är posten som är ansvarig, inte han. Stämmer det?

  NEJ – Säljaren är ansvarig för att din vara levereras. Det är säljaren som måste kontakta leveransföretaget och bevisa att varan har levererats. Om säljaren inte kan bevisa det måste han skicka en ny vara eller ge dig pengarna tillbaka.

Reparationer, ersättningsvara, återbetalning

 • En del varor som jag köpt på nätet var skadade när de kom fram. Vad kan jag göra?

  När du handlar på nätet har du samma rättigheter som när du handlar i en affär:

  • Om du köper en vara av undermålig kvalitet kan du ha rätt till reparation, byte, prisavdrag eller pengarna tillbaka – beroende på omständigheterna.
  • All information om varan eller tjänsten ska vara korrekt och får inte vilseleda dig. Om du har fått felaktig eller vilseledande information har du rätt att få pengarna tillbaka.

  Kontrollera villkoren och returpolicyn på säljarens webbplats. Kontakta säljaren, förklara problemet och be om en lösning. Om du inte blir nöjd med svaret, och om säljaren är baserad i EU, kan du kontakta ett europeiskt konsumentcentrum English i ditt hemland.

 • Jag köpte en gitarr från en nätbutik, men när den kom fram var den trasig. Säljaren vill inte skicka en ny gitarr eller ge mig pengarna tillbaka. Han säger att skadan inte var hans fel utan fraktfirmans. Stämmer det?

  NEJ – Säljaren är ansvarig för att din vara levereras ordentligt. Säljaren måste reparera gitarren, skicka en ny eller ge dig pengarna tillbaka.


  Det är alltid bra att kontrollera varans skick när budet ser på, så att ingen kan påstå att skadan uppstod efter att du hade tagit emot varan.

 • Min skrivare som jag köpte via en webbplats för fyra veckor sedan har just gått sönder. Vad kan jag göra?

  Du har samma rättigheter som om du hade köpt skrivaren i än affär, dvs. två års reklamationsrätt för nya varor.

  Om skrivaren går sönder inom sex månader efter att du fick hem den, kontakta säljaren. Han eller hon måste då reparera eller byta skrivaren eller, om det inte går, ge dig pengarna tillbaka.  Om det har gått mer än sex månader måste du bevisa att det inte var du själv som orsakade felet, och det kan vara svårt.

Auktionssajter

 • Jag köpte en kaffebryggare på en nätauktion, men den fungerar inte. Vad kan jag göra?

  När du handlar av en privatperson har du inte samma konsumenträttigheter som när du köper en vara från ett företag. Du har varken rätt att häva ditt köp efter leverans eller få varan lagad eller utbytt.

  I det här fallet kan du bara gå efter den information du fick när du köpte varan. Om varan inte stämmer med säljarens beskrivning, kan du skicka tillbaka den och be att få pengarna tillbaka.

  För att undvika obehagliga överraskningar bör du ta reda på så mycket som möjligt om varan i förväg.

 • Vad har jag för rättigheter när jag handlar på en auktionssajt?

  Auktionssajter skiljer sig från nätbutiker på olika sätt:

  När du köper något på en nätauktion är det inte säkert att reglerna om distansförsäljning Deutsch English español français italiano gäller. EU:s regler gäller inte auktioner, men vissa länder har utvidgat tillämpningsområdet så att reglerna för distansförsäljning även gäller nätauktioner.

  Om du köper något av en privatperson i stället för av ett företag, vilket ofta är fallet vid nätauktioner, gäller inte konsumentskyddslagstiftningen. Den gäller bara när du köper varor eller tjänster av en näringsidkare – inte vid köptransaktioner mellan två privatpersoner.

  Alla ansedda auktionssajter erbjuder dock köparna något slags skydd och råd om hur man handlar säkert på deras sajt.

Säkerhet

 • En nätförsäljare ber mig om en mängd personuppgifter. Borde jag bli misstänksam?

  För att kunna köpa något på nätet måste du ge säljaren vissa personuppgifter, t.ex. namn, adress och bankuppgifter. Webbplatsen ska dock förklara hur dina uppgifter skyddas.

  Du ska också ha möjlighet att ange att dina kontaktuppgifter inte får användas för andra syften än själva köptransaktionen. I beställningsformuläret brukar det finnas en ruta att kryssa i.

 • Jag vill köpa en tvättmaskin från en tysk webbplats, men kan inte hitta säljarens kontaktuppgifter. Är det normalt?

  NEJ – Enligt lagen måste säljaren lägga ut viss företagsinformation på webbplatsen så att du kan kontakta dem om du får problem. Det gäller bland annat företagets namn, organisationsnummer, besöksadress, mejladress och telefonnummer.

Öppna bankkonto

 • När jag surfade på nätet såg jag ett erbjudande om bankkonton i Frankrike. Vad kan det finnas för fördelar och risker med att öppna ett bankkonto i ett annat EU-land?

  Som EU-invånare kan du köpa produkter och tjänster från hela EU. Men bankerna har däremot rätt att bestämma om de vill öppna ett bankkonto åt dig eller inte.

  Tänk noga efter vad det skulle innebära för dig i praktiken att ha ett konto utomlands. Vissa arbetsgivare kan kräva att du har ett lokalt bankkonto som de kan sätta in din lön på. Eller så kan den franska banken som du är intresserad av kräva att du har en adress i landet.

  Du kanske måste besöka banken personligen så att du kan bevisa din identitet. Vissa vanliga bankärenden kan ta längre tid om du har ett utlandskonto, och det kan vara svårare att överklaga beslut.

Vanliga bankärenden

 • Hur mycket kostar det att överföra pengar till ett konto i ett annat EU-land?

  Det ska inte kosta mer att överföra pengar till ett annat EU-land än vad en överföring mellan två konton i ditt eget land kostar.

  Avgifterna för olika betalningar kan variera från bank till bank. Men enligt EU:s regler får avgiften för att överföra pengar till ett annat EU-land aldrig vara högre än avgiften för samma typ av överföring inom landet (för belopp under 50 000 euro).

 • Jag bor i Finland och vill köpa en tvättmaskin från en tysk säljare. Kostar det något att betala genom en banköverföring?

  För belopp upp till 50 000 euro kostar en internationell banköverföring inom EU inte mer än en överföring mellan två konton i samma land.

  Din överföring till den tyska säljarens konto kostar därför lika mycket som om du hade satt in pengarna på ett finskt konto. Se till att din bank får Ibannumret och BIC-koden för säljarens bankkonto. Annars kan du behöva betala en extra avgift.

 • Jag tog ut 100 pund från en uttagsautomat i Storbritannien när jag var där på semester. Enligt mitt senaste kontoutdrag fick jag betala en uttagsavgift.  Är det lagligt?

  JA – Om du tog ut en annan valuta än euro har banken rätt att ta ut en avgift.

  Men när du tar ut euro i ett annat EU-land kan banken inte ta ut högre uttagsavgifter än den gör i ditt eget land.

 • Mitt företags privata pensionssystem sköts av en pensionsfond i ett annat EU-land. Är min pension säker?

  JA – Företagen kan utnyttja fördelarna med EU:s inre marknad och inrätta pensionsfonder i ett annat EU-land. Ditt företag kan på så vis spara pengar och i slutändan kan du få högre pension.

  Pensionsfonder måste alltid följa strikta försiktighetsregler för att garantera en hög säkerhet, oavsett i vilket EU-land de är baserade. Enligt EU:s investeringsregler måste till exempel pensionsfonderna investera dina pengar i ditt intresse.

 • Vad kostar det att ta ut pengar från en uttagsautomat utomlands?

  Om du tar ut euro från en automat i ett annat EU-land betalar du inte mer än vad du skulle ha gjort hemma.

  Om du tar ut andra valutor (t.ex. svenska eller danska kronor eller brittiska pund) får du betala en extra uttagsavgift.

Krediter och lån

 • Min fru och jag vill köpa ett hus i Belgien där hon jobbar. Men banken tar inte hänsyn till min inkomst i sin bedömning av vår bolåneansökan (jag jobbar i Frankrike). Är inte det olaglig diskriminering?

  Bankerna i EU beslutar om de ska godkänna din bolåneansökan eller inte beroende på lånets riskprofil. Det är ett rent affärsbeslut.

  Bankerna får inte diskriminera EU-medborgare på grund av deras nationalitet.  Men om du bor eller jobbar i ett annat land än det där fastigheten som du ska belåna ligger, kan det vara svårt att få lån.

Försäkring

 • Jag tecknade en äganderättsförsäkring när jag köpte hus utomlands. I mitt hemland täcker en sådan försäkring rättegångskostnaderna vid tvister om äganderätten. I försäkringsavtalet för mitt nya hus finns det inga särskilda villkor för rättegångskostnader – täcks de av försäkringen?

  INTE NÖDVÄNDIGTVIS – I många EU-länder skiljer man på äganderättsförsäkring och rättsskyddsförsäkring. Du kan behöva teckna en separat försäkring som täcker eventuella rättegångskostnader.

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
Få hjälp och råd