Navigacijska pot

Pogosta vprašanja – Nakupovanje


Vprašanja smo poslali evropski mreži centrov za varstvo potrošnikov, ki je nanje tudi odgovorila. Imate še kakšno vprašanje? Obrnite se na lokalni evropski potrošniški center. English

Vračilo in preklic

 • Naročil sem zgoščenko, ki je nisem nikoli prejel. Prodajalec pravi, da je za to odgovorna poštna služba in ne on. Ali ima prav?

  NE  – Prodajalec je odgovoren za dostavo naročenega izdelka. Prodajalec mora kontaktirati dostavno službo in dokazati, da je bila dostava opravljena. Če tega ne more dokazati, vam mora izdelek ponovno poslati ali vrniti kupnino.

 • Pred petimi tedni sem na spletu naročila knjigo, ki je sicer razprodana. Kupila sem jo za rojstni dan svojega moža, vendar je nisem prejela. Kaj naj storim?

  Če naročeni izdelek ne prejmete v 30 dneh, lahko naročilo odpoveste. Če ste izdelek že plačali, vam mora prodajalec v 30 dneh vrniti denar.

Popravila, zamenjave, vračilo denarja

 • Izdelke, ki sem jih kupil v spletni trgovini, nisem prejel ali pa so bili poškodovani. Kaj naj naredim?

  Pri spletnem nakupu imate enake pravice kot pri nakupu v trgovini:

  • če ste kupili blago nezadovoljive kakovosti, ste upravičeni do popravila, nadomestila, povračila ali znižanja cene – odvisno od okoliščin;
  • vse informacije o izdelkih ali storitvah morajo biti točne in nezavajajoče. Če ste dobili lažne ali zavajajoče informacije, ste upravičeni do povračila.

  Preverite pogoje in politiko vračanja izdelkov na spletni strani prodajalca. Prodajalcu pojasnite svojo težavo in zahtevajte rešitev. Če s prodajalčevim odgovorom niste zadovoljni in ima prodajalec sedež v EU, se lahko obrnete na evropski potrošniški center English v vaši državi.

 • Tiskalnik, ki sem ga pred štirimi tedni kupil v spletni trgovini, se je pokvaril. Kaj naj naredim?

  Za spletni nakup veljajo enake pravice kot za nakup v trgovini, torej dveletna garancija za nov izdelek.

  Če se je tiskalnik pokvaril v šestih mesecih po dostavi, se obrnite na prodajalca, ki mora poskrbeti za popravilo ali nadomestilo tiskalnika ali pa vam vrniti denar, če popravilo ali nadomestilo ni možno. Po preteku šestih mesecev pa mora kupec sam dokazati, da ni povzročil okvare tiskalnika, kar ni vedno enostavno.

 • V spletni trgovini sem kupil kitaro, vendar se je med dostavo poškodovala. Prodajalec noče poslati nove kitare ali vrniti kupnine, ker trdi, da je za poškodbo krivo dostavno podjetje. Ali ima prav?

  NE   – Prodajalec je odgovoren za dostavo naročenega izdelka. Poskrbeti mora za popravilo ali nadomestilo kitare ali vam povrniti denar.


  Pri dostavi izdelka je priporočljivo, da skupaj z osebo, ki je izdelek dostavila, preverite, ali je izdelek v dobrem stanju, tako da ne bo dvoma, ali je do poškodbe prišlo pozneje.

Dražbe

 • Kakšne so moje pravice pri nakupu izdelkov na spletni dražbi?

  Spletne dražbe se razlikujejo od spletnih trgovin.

  Pri nakupu na spletni dražbi niste nujno zaščiteni z zakonodajo o prodaji blaga na daljavo Deutsch English español français italiano. Predpisi EU ne urejajo dražb, čeprav so nekatere države v zakonodajo o prodaji blaga na daljavo vključile tudi dražbe.

  Če kupujete blago od fizične osebe in ne od podjetja, kar je običajna praksa pri spletnih dražbah, takih transakcij potrošniška zakonodaja dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska ne ureja. Potrošniška transakcija pomeni, da zasebnik blago ali storitev kupi od prodajalca, ki prodaja potrošniško blago v okviru svoje trgovske, poslovne ali poklicne dejavnosti, in ne pomeni dveh fizičnih oseb, ki posel sklepata zasebno.

  Vendar vse priznane avkcijske spletne strani kupcem ponujajo določeno raven zaščite ter nasvete o varnem nakupovanju na svojem spletišču.

 • Na spletni dražbi sem kupil kavni aparat, ki pa ne dela. Kaj naj naredim?

  Kadar izdelek kupite od fizične osebe, nimate pravice odpovedati nakup po dostavi niti pravne garancije, ki spremlja izdelek ob nakupu pri uradnem prodajalcu.

  V tem primeru se lahko sklicujete samo na informacije, ki ste jih imeli v času nakupa. Če izdelek, ki ste ga kupili, ne ustreza oglaševanemu izdelku, ga lahko pošljete nazaj in zahtevate povračilo.

  Od zasebnih prodajalcev zahtevajte podrobne informacije, saj se boste s tem izognili neprijetnim presenečenjem!

Varnost

 • Na nemškem spletišču želim kupiti pralni stroj, nikjer pa ne najdem prodajalčevih kontaktnih podatkov. Ali je to normalno?

  NE   – Po zakonu mora prodajalec svoje kontaktne podatke objaviti na svojem spletišču: ime podjetja, registrsko številko, fizično lokacijo (ne samo svoj poštni predal), e-naslov in telefonsko številko.

 • Spletni prodajalec želi izvedeti veliko osebnih podatkov. Ali je to v redu?

  Pri spletnem nakupu morate navesti nekatere osebne podatke (običajno vaše ime, naslov in bančne podatke). Na spletišču mora biti jasno navedeno, kako bodo vaši osebni podatki varovani.

  Kupec mora imeti tudi možnost, da zavrne zbiranje podatkov in da izjavi, da se njegovi kontaktni podatki ne smejo uporabiti za kakršne koli druge namene razen za zadevno transakcijo. V ta namen je treba označiti ustrezni okvirček na naročilu.

Odpiranje bančnega računa

 • Na spletu sem našel ponudbo za odprtje tekočega računa v francoski banki. Kakšne so prednosti odprtja tekočega računa v drugi državi EU? Na kaj moram biti pozoren?

  Kot rezident EU lahko kupite proizvode in storitve kjer koli v EU, vendar se lahko banke same odločijo, ali lahko pri njih odprete bančni račun.

  Preverite, kaj v praksi pomeni, da imate bančni račun v tujini. Nekateri delodajalci lahko denimo zahtevajo, da imate bančni račun v krajevni banki, kamor vam bodo nakazovali plačo.  Francoska banka pa lahko zahteva krajevni naslov prebivališča.

  Mogoče boste za odprtje bančnega računa morali priti osebno v banko, da boste dokazali istovetnost. Nekatere bančne transakcije so lahko dolgotrajnejše, če je vaš bančni račun v tujini, in težje se boste pritožili.

Splošne bančne storitve

 • Kolikšni so stroški uporabe bankomata v tujini?

  Če ste imetnik bančnega računa v evrih in želite v drugi državi EU dvigniti znesek v evrih z bančnega avtomata, ne boste plačali nič več kot pri dvigu denarja z bančnega avtomata v domači državi.

  Če želite z bančnega avtomata dvigniti drugo neevropsko valuto (danske krone, britanske funte itd.), boste morali plačati dodatne stroške.

 • Kolikšni so stroški za prenos denarja z mojega računa na račun v drugi državi EU?

  Za prenos denarja na račun v drugi državi EU vam ne smejo zaračuniti več kot za prenos denarja med dvema računama v vaši državi.

  Vendar pa bančne ustanove različno zaračunajo stroške. Po predpisih stroški prenosa denarja z bančnega računa v eni državi EU na bančni račun v drugi državi EU ne smejo presegati stroškov takega prenosa v domači državi (če gre za znesek, manjši od 50 000 EUR).

 • Moje podjetje ima zasebno pokojninsko shemo pri pokojninskem skladu v drugi državi EU. Ali je moja pokojnina varna?

  DA   – Podjetja lahko uporabijo prednosti enotnega trga EU in v drugi državi EU vzpostavijo pokojninski sklad, kar lahko pomeni tudi manj stroškov za vaše podjetje in višje pokojninske prispevke za vas.

  Pokojninski skladi morajo, ne glede na to, ali se nahajajo v domači državi ali v drugi državi EU, izpolnjevati stroga pravila, da zagotovijo visoko raven varnosti. V skladu z evropskimi predpisi o naložbah mora pokojninski sklad vaša sredstva investirati v vašo korist.

 • Na počitnicah v Združenem kraljestvu sem dvignil 100 britanskih funtov z bančnega avtomata. Banka mi je zaračunala stroške tega dviga.  Ali je to zakonito?

  DA   – Pri dvigu druge valute, ne evrov, vam banka lahko zaračuna strošek transakcije.

  Za dvig evrov v drugi državi EU vam banka ne more zaračunati več, kot bi vam zaračunala za dvig v vaši domači državi.

 • Živim v Belgiji in želim kupiti pralni stroj v Nemčiji. Ali je treba pri plačilu z bančnim nakazilom plačati bančne stroške?

  Za znesek, manjši od 50 000 EUR, vam za mednarodno bančno nakazilo v evrih v EU ne bodo zaračunali več kot za prenos med dvema bančnima računoma znotraj ene države.

  Bančno nakazilo nemškemu prodajalcu vas torej ne bo stalo več, kot če bi znesek nakazali na bančni račun v Belgiji. Banki sporočite oznako BIC in številko IBAN prodajalčevega bančnega računa, sicer vam lahko zaračunajo dodatne stroške.

Posojila in hipoteke

 • Z ženo nameravava kupiti hišo v Belgiji, kjer je žena zaposlena. Vendar banka pri obravnavi najine vloge za stanovanjsko posojilo ne upošteva mojih prihodkov (delam v Franciji). Ali gre za nezakonito diskriminacijo?

  Banke v EU se pri obravnavi vlog za stanovanjsko posojilo odločijo glede na profil tveganja.

  Državljanov EU ne smejo diskriminirati na podlagi njihovega državljanstva.  Vendar se lahko zgodi, da bo banka težje odobrila posojilo, če je vaše prebivališče, vir prihodkov  ali  lokacija nepremičnine v drugi državi.

Zavarovanje

 • Pri nakupu hiše v tujini sem zavaroval lastninsko pravico.  V moji državi zavarovanje lastninske pravice zajema tudi zavarovanje pravnih stroškov, če pride do težav pri priznanju lastništva. Zavarovalna polica za mojo novo hišo ne vsebuje nobenih podatkov o pravnih stroških. Ali so vključeni?

  NI NUJNO   – V mnogih državah EU sta zavarovanje lastninske pravice in zavarovanje pravnih stroškov ločena. Mogoče boste morali posebej skleniti zavarovanje pravnih stroškov.

Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje