Cale de navigare

Întrebări şi răspunsuri - Cumpărături


Aceste întrebări au fost adresate unui serviciu european de consiliere a consumatorilor. Aveţi alte întrebări? Contactaţi Centrul european pentru consumatori din ţara dumneavoastră. English

Returnare şi anulare

 • Am cumpărat pe internet un CD, dar nu l-am primit. L-am contactat pe vânzător, dar acesta spune că nu este vina lui, ci a serviciului poştal. Are dreptate?

  NU - Vânzătorul răspunde de livrarea produselor. Prin urmare, vânzătorului îi revine sarcina de a contacta serviciul poştal pentru a se asigura că produsul a fost livrat. Dacă nu poate dovedi că livrarea s-a efectuat, vânzătorul trebuie să vă trimită produsul din nou sau să vă dea banii înapoi.

 • În urmă cu cinci săptămâni, am comandat pe internet o carte care nu se mai publică. Doream să i-o ofer soţului meu de ziua lui, dar evenimentul a trecut, iar cartea nu a fost livrată. Ce pot face?

  Dacă un produs nu este livrat în termen de 30 de zile, puteţi anula comanda. Dacă aţi plătit deja, vânzătorul este obligat să vă returneze banii în maxim 30 de zile.

Reparare, înlocuire, rambursare

 • Am cumpărat o chitară de la un magazin on-line, dar a ajuns deteriorată. Vânzătorul nu vrea să-mi trimită o chitară nouă şi nici să-mi returneze banii, afirmând că produsul s-a deteriorat din vina serviciului de transport. Are dreptate?

  NU - Vânzătorul răspunde de livrarea produselor. El trebuie să repare chitara sau să o înlocuiească ori să vă dea banii înapoi.

  Când vi se livrează un produs, este bine să verificaţi starea acestuia în prezenţa persoanei care se ocupă de livrare. În acest fel, nu se va putea pretinde mai târziu că produsul s-a deteriorat după ce a intrat în posesia dumneavoastră.

 • Imprimanta pe care am cumpărat-o pe internet acum patru săptămâni s-a stricat deja. Ce pot face?

  Aveţi dreptul la o garanţie de doi ani, ca şi atunci când aţi cumpăra produsele dintr-un magazin.

  Dacă imprimanta s-a stricat în primele şase luni de la livrare, contactaţi vânzătorul. Acesta trebuie să o repare ori să o înlocuiască sau, dacă niciuna dintre aceste soluţii nu este posibilă, să vă dea banii înapoi. După şase luni, trebuie să dovediţi că aparatul nu s-a stricat din cauza dumneavoastră, ceea ce poate fi dificil.

 • Produsele pe care le-am cumpărat pe internet nu au fost livrate/au ajuns în stare proastă. Ce pot face?

  Când faceţi cumpărături on-line aveţi aceleaşi drepturi ca şi atunci când achiziţionaţi produse dintr-un magazin:

  • dacă produsele nu au calitatea aşteptată, aveţi dreptul la reparare, înlocuire, rambursare sau reducere de preţ, după caz.
  • informaţiile referitoare la produse sau servicii trebuie să fie corecte şi să nu inducă în eroare. Dacă vi s-au dat informaţii false sau înşelătoare, aveţi dreptul la rambursare.

  Consultaţi site-ul vânzătorului pentru a afla date despre politica privind returnarea produselor şi contactaţi-l pentru a-i explica problema cu care vă confruntaţi. Dacă nu vi se oferă o soluţie sau un răspuns satisfăcător, iar vânzătorul are sediul în UE,  contactaţi centrul european pentru consumatori English din ţara dumneavoastră.

Site-uri de licitaţii

 • Am cumpărat o cafetieră de pe un site de licitaţii, dar nu funcţionează. Ce pot face?

  Când cumpăraţi de la persoane fizice, nu aveţi nici dreptul de a anula comanda după livrare, nici garanţiile juridice de care beneficiaţi în cazul în care achiziţionaţi bunuri de la un comerciant profesionist.

  În cazul de faţă, nu vă puteţi  baza decât pe informaţiile care v-au fost comunicate în momentul efectuării achiziţiei. Dacă produsul pe care l-aţi cumpărat nu corespunde descrierii, îl puteţi trimite înapoi şi solicita rambursarea sumei plătite.

  Pe viitor, pentru a evita surprizele neplăcute, nu ezitaţi să cereţi informaţii cât mai detaliate din partea vânzătorului.

 • Ce drepturi am când cumpăr produse de pe site-urile de licitaţii?

  Există diferenţe importante între magazinele on-line şi site-urile de licitaţii.

  Când cumpăraţi de pe site-urile de licitaţii, nu sunteţi neapărat protejat de legislaţia privind vânzările la distanţă Deutsch English español français italiano. Licitaţiile sunt în mod specific excluse din legislaţia UE în acest domeniu, chiar dacă unele ţări au extins legislaţia privind vânzările la distanţă astfel încât aceasta să includă şi licitaţiile pe internet.

  Dacă cumpăraţi bunuri de la o persoană fizică, tranzacţia nu este acoperită de legislaţia privind protecţia consumatorilor dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska.  O aşa-numită tranzacţie „de consum” implică o persoană care cumpără produse sau servicii de la un vânzător care acţionează în cadrul activităţii sau profesiei sale, neavând legătură cu situaţia în care două persoane fizice acţionează pe cont propriu.

  Totuşi, site-urile de licitaţii care se respectă le oferă cumpărătorilor un anumit grad de protecţie, precum şi sfaturi pentru a-i ajuta să-şi facă cumpărăturile în siguranţă.

Siguranță

 • Un vânzător on-line îmi cere o mulţime de date cu caracter personal. Ar trebui să mă îngrijoreze acest lucru?

  Pentru a face cumpărături on-line trebuie să-i furnizaţi vânzătorului anumite date personale (de obicei numele, adresa, informaţii bancare). Totuşi, site-ul trebuie să precizeze în ce măsură sunt protejate datele dumneavoastră personale.

  De asemenea, trebuie să vă dea posibilitatea de a refuza colectarea de date şi de a preciza că nu doriţi ca datele dumneavoastră de contact să fie folosite în alte scopuri decât încheierea tranzacţiei în cauză. În practică, acest lucru se face prin bifarea unei căsuţe pe formularul de comandă.

 • Vreau să cumpăr o maşină de spălat de pe un site german, dar nu găsesc nicăieri datele de contact ale vânzătorului. Este normal?

  NU - Legislaţia îl obligă pe vânzător să ofere informaţiile de bază pe site, astfel încât cumpărătorii să îl poată contacta dacă au probleme. Aceste informaţii includ denumirea companiei, numărul de înregistrare, locaţia (nu o simplă căsuţă poştală), adresa electronică şi numărul de telefon.

Deschiderea unui cont bancar

 • Navigând pe internet, am descoperit o ofertă de cont curent propusă de o bancă din Franţa. Ce avantaje am dacă îmi deschid un cont curent în altă ţară din UE şi la ce riscuri mă expun?

  Ca cetăţean european puteţi cumpăra bunuri şi servicii din orice ţară a UE. Totuşi, băncile au dreptul de a decide dacă acceptă sau nu cererea de deschidere a unui cont curent.

  Trebuie totuşi să vă gândiţi bine la consecinţele practice pe care le implică deschiderea unei cont bancar în străinătate. De exemplu, unii angajatori nu acceptă să transfere salariile decât în conturi deschise la bănci locale. Totodată, banca franceză a cărei ofertă vă interesează v-ar putea cere să îi comunicaţi o adresă locală.

  De asemenea, aţi putea fi nevoit să mergeţi personal la bancă pentru a vă declina identitatea. Unele tranzacţii bancare obişnuite ar putea dura mai mult în cazul în care contul dumneavoastră este deschis la o bancă din străinătate, iar dacă doriţi să înaintaţi o plângere, s-ar putea să vă confruntaţi cu mai multe dificultăţi.

Servicii bancare curente

 • Am fost în vacanţă în Regatul Unit şi am scos 100 de lire de la un bancomat. Potrivit ultimului extras de cont, se pare că am fost taxat pentru această operaţiune. Este legal?

  DA - Dacă retrageţi o sumă de bani într-o monedă diferită de euro, băncile implicate în tranzacţie vă pot percepe taxe.

  Dacă suma respectivă este în euro, banca nu vă poate aplica un comision mai mare decât cel perceput în cazul tranzacţiilor efectuate în propria ţară.

 • Ce comision mi se percepe dacă transfer bani din contul meu într-un cont deschis în altă ţară a UE?

  Într-o astfel de situaţie nu vi se poate percepe un comision mai mare decât cel aplicat în cazul unui transfer între două conturi deschise pe teritoriul aceleiaşi ţări.

  Trebuie să ştiţi însă că valoarea comisionului  variază de la o instituţie la alta. Singura cerinţă legală prevede că taxele pentru un transfer bancar în altă ţară a UE nu trebuie să fie mai mari decât cele aplicabile la nivel naţional pentru acelaşi tip de transfer (cu condiţia ca suma transferată să fie mai mică de 50 000 de euro).

 • Ce taxe trebuie să plătesc dacă scot bani de la un bancomat din străinătate?

  Dacă aveţi un cont bancar în euro şi doriţi să retrageţi o sumă în euro de la un bancomat din altă ţară a UE, nu va trebui să plătiţi mai mult decât dacă aţi retrage bani în ţara dumneavoastră.

  Dacă este vorba despre altă monedă (coroană daneză, liră sterlină, leu, etc.), va trebui să plătiţi taxe suplimentare.

 • Locuiesc în Belgia şi vreau să cumpăr o maşină de spălat de la un vânzător din Germania. Dacă efectuez un transfer bancar va trebui să plătesc un comision?

  Pentru sume mai mici de 50 000 de euro, un transfer în euro între două bănci din state membre diferite nu ar trebui să coste mai mult decât un transfer între două bănci din aceeaşi ţară.

  Prin urmare, transferul bancar către vânzătorul din Germania nu va costa mai mult decât efectuarea unei plăţi într-un cont bancar din Belgia. Nu uitaţi să-i comunicaţi băncii dumneavoastră codurile BIC şi IBAN corespunzătoare contului bancar al vânzătorului. Dacă nu faceţi acest lucru, aţi putea plăti taxe suplimentare.

 • Sistemul de pensii private al companiei pentru care lucrez este gestionat de un fond de pensii din altă ţară a UE. Drepturile mele de pensie vor fi protejate?

  DA - Companiile pot beneficia de avantajele oferite de piaţa unică europeană pentru a înfiinţa fonduri de pensii în altă ţară a UE. În acest fel, compania ar putea economisi bani, iar dumneavoastră aţi putea beneficia de prestaţii mai mari.

  Indiferent de ţara în care se înfiinţează, fondurile de pensii trebuie să urmeze reguli stricte pentru a garanta un nivel ridicat de securitate. Potrivit normelor europene în materie de investiţii, fondurile de pensii trebuie să investească banii ţinând cont de interesele dumneavoastră.

Credite, împrumuturi, ipoteci

 • Soţia mea lucrează în Belgia şi am dori să ne cumpărăm o casă în această ţară. Am solicitat un credit ipotecar, dar banca nu vrea să ia în considerare şi salariul meu, pentru că locul meu de muncă este în Franţa. Avem de-a face cu un caz de discriminare ilegală?

  Când se hotărăsc să accepte o solicitare de credit ipotecar, băncile din UE iau decizii comerciale pe baza profilului de risc al creditului propus.

  Băncile nu au voie să manifeste discriminare faţă de cetăţenii europeni, pe motiv de naţionalitate.  Totuşi, ţara de reşedinţă, sursa veniturilor sau locul în care se situează proprietatea care urmează a fi ipotecată ar putea ridica unele probleme în momentul solicitării împrumutului.

Asigurări

 • Am încheiat o poliţă de asigurare de titlu de proprietate când am cumpărat o casă în străinătate. În ţara mea, acest tip de asigurare acoperă cheltuielile judiciare în cazul în care apar probleme cu recunoaşterea proprietăţii. Contractul de asigurare al noii mele case nu conţine dispoziţii specifice privind protecţia juridică. Se presupune că aceasta este inclusă?

  NU NEAPĂRAT - În multe ţări europene asigurarea de titlu şi protecţia juridică sunt două lucruri separate. Aveţi nevoie de o altă poliţă de asigurare, care să acopere cheltuielile judiciare.

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
Solicitați sprijin și consiliere