Kruimelpad

Veelgestelde vragen – Winkelen


De antwoorden op deze vragen zijn opgesteld door een Europese consumentenorganisatie. Heeft u nog andere vragen? Neem contact op met het Europees Consumentencentrum in uw land. English

Teruggave en annulering

 • Ik heb een cd besteld maar nooit ontvangen. De verkoper zegt dat de post verantwoordelijk is, niet hij. Klopt dat?

  NEE  - De verkoper is verantwoordelijk voor de levering van uw aankoop. Het is dus ook aan de verkoper om contact op te nemen met de transporteur en te bewijzen dat het product is geleverd. Als de verkoper dat niet kan bewijzen, moet hij u het product opnieuw toesturen of terugbetalen.

 • Vijf weken geleden heb ik online een boek besteld dat niet meer wordt gedrukt. Ik kocht het voor de verjaardag van mijn man, maar die verjaardag is ondertussen voorbij en ik heb het boek nog niet ontvangen. Wat kan ik doen?

  Als uw besteling niet binnen 30 dagen is geleverd, kunt u de bestelling annuleren. Heeft u al betaald, dan moet de verkoper u binnen 30 dagen terugbetalen.

Reparaties, ruilen, geld terug

 • De printer die ik vier weken geleden via een website heb gekocht, is kapot gegaan. Wat kan ik doen?

  U heeft dezelfde rechten als wanneer u die printer in een winkel had gekocht, namelijk een garantie van twee jaar op alle nieuwe goederen.

  Is uw printer in de eerste zes maanden stukgegaan, neem dan contact op met de verkoper. Hij moet uw printer repareren of vervangen, en is dat onmogelijk, dan moet hij u het aankoopbedrag terugbetalen. Na zes maanden moet u eerst bewijzen dat de beschadiging niet uw schuld is, en dat kan lastig zijn.

 • Ik heb iets online besteld maar ik heb het niet (of beschadigd) ontvangen. Wat kan ik doen?

  Als u iets online koopt, heeft u dezelfde rechten als in de winkel:

  • zijn de goederen van onbevredigende kwaliteit, dan heeft u - afhankelijk van de omstandigheden - recht op reparatie, vervanging, terugbetaling of korting
  • alle informatie over de goederen of diensten moet kloppen en mag niet misleidend zijn. Heeft u onjuiste of misleidende informatie gekregen, dan heeft u recht op een terugbetaling.

  Controleer de algemene voorwaarden en de regels voor het ruilen op de website van de verkoper. Neem contact op met de verkoper, leg het probleem uit en vraag om een oplossing. Krijgt u geen bevredigend antwoord en is de verkoper in de EU gevestigd, dan kunt u contact opnemen met een Europees Consumenten Centrum English in uw land.

 • In een onlinewinkel heb ik een gitaar gekocht, maar toen ik hem kreeg, was hij stuk. De verkoper wil me geen nieuwe gitaar sturen en ook niet terugbetalen, omdat de schade niet door hem maar door de vervoerder is veroorzaakt. Klopt dat?

  NEE   - De verkoper is verantwoordelijk voor de verzending van uw aankoop. De verkoper moet uw gitaar repareren of vervangen, of u het aankoopbedrag terugbetalen.


  Altijd als er iets wordt geleverd, is het verstandig om de goederen nog in het bijzijn van de bezorger te controleren. Zo kan niemand achteraf beweren dat u de eventuele schade pas later heeft veroorzaakt.

Online veilingen

 • Ik heb bij een online veiling een koffiezetapparaat gekocht, maar het werkt niet. Wat kan ik doen?

  Als u iets koopt van een particulier, kunt u uw aankoop na levering niet ongedaan maken en hebt u niet de wettelijke garanties die gelden bij een professionele verkoper.

  In dit geval kunt u alleen afgaan op de informatie die op de veilingsite stond toen u het toestel kocht. Is het toestel niet hetzelfde als in de advertentie, stuur het dan terug en vraag uw geld terug.

  Aarzel ook niet om particuliere verkopers gedetailleerde vragen te stellen. Zo voorkomt u onaangename verrassingen!

 • Wat zijn mijn rechten als ik iets koop op een veilingsite?

  Veilingsites zijn in verschillende opzichten anders dan webwinkels:

  Als u iets koopt bij een online veiling, dan hebt u niet automatisch alle garanties van de wetgeving over verkoop op afstand Deutsch English español français italiano. Veilingen vallen namelijk uitdrukkelijk niet onder de EU-wetgeving, al hebben sommige landen hun eigen wetgeving wel uitgebreid tot veilingen.

  Koopt u bovendien iets van een particulier en niet van een bedrijf, zoals vaak gebeurt bij een online veiling, dan valt de transactie ook niet onder de consumentenwetgeving. Een "consumententransactie" houdt in dat een particulier goederen of diensten koopt van iemand die dat beroepshalve doet, en dus niet van een andere particulier.

  Toch bieden alle grote veilingsites de kopers enige mate van bescherming, en staat er allerlei advies over veilig kopen op hun site.

Veiligheid

 • Een online verkoper vraagt me erg veel persoonlijke gegevens. Moet ik me zorgen maken?

  Om iets online te kopen, moet u de verkoper bepaalde persoonlijke gegevens verstrekken (meestal uw naam, adres en bankgegevens). Op de website moet wel te lezen zijn of en in hoeverre uw persoonlijke gegevens worden beschermd.

  U moet ook kunnen weigeren dat de gegevens worden opgeslagen of worden gebruikt voor andere doeleinden dan de betrokken transactie. In de praktijk moet u daarvoor een vakje aanvinken op het bestelformulier.

 • Ik wil een wasmachine kopen op een Duitse website. Ik vind de contactgegevens van de verkoper nergens op de site. Is dat normaal?

  NEE   - Volgens de wet moet iedere verkoper op zijn site voldoende gegevens zetten zodat u bij problemen contact met hem kunt opnemen. Dat zijn minstens de naam van het bedrijf, het registratienummer, het kantooradres (niet zomaar een postbusnummer), het e-mailadres en een telefoonnummer.

Een bankrekening openen

 • Ik heb op internet een aanbieding gezien voor een lopende rekening bij een bank in Frankrijk. Heeft het voordelen om een rekening te openen in een ander EU-land? Wat zijn de risico's?

  Als inwoner van de EU kunt u overal in de EU goederen en diensten kopen. Banken kunnen echter weigeren om een rekening voor u te openen.

  U moet goed nagaan wat het voor u in de praktijk zou betekenen om een rekening in het buitenland te hebben. Zo eisen sommige werkgevers dat u een rekening heeft in het land waar u werkt, zodat ze daarop het loon kunnen uitbetalen. En omgekeerd kan een bank in het buitenland eisen dat u een adres hebt in dat land zelf.

  U moet persoonlijk naar de bank gaan als u een rekening wilt openen omdat u uw identiteit moet bewijzen. Sommige gewone transacties kunnen langer duren bij een bank in het buitenland en ook is het soms moeilijker om een klacht in te dienen.

Dagelijks bankieren

 • De pensioenregeling van mijn bedrijf wordt beheerd door een pensioenfonds in een ander EU-land. Is mijn pensioen beschermd?

  JA   - Bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van interne EU-markt door pensioenfondsen op te zetten in een ander EU-land. Dit kan voordeliger zijn voor uw bedrijf en u eventueel meer rendement opleveren.

  Ieder pensioenfonds moet, in welk EU-land het ook gevestigd is, voldoen aan strenge voorschriften voor optimale zekerheid. De EU-regels voor investeringen bepalen bijvoorbeeld dat uw belang voorop moet staan wanneer pensioenfondsen uw geld investeren.

 • Hoeveel moet ik betalen als ik geld van mijn rekening overschrijf naar een rekening in een ander EU-land?

  U hoeft nooit méér te betalen voor het overschrijven naar een rekening in een ander EU-land dan voor een overschrijving naar een rekening in eigen land.

  De kosten verschillen wel per bank. De enige wettelijke eis is dat de kosten van een overschrijving naar een ander EU-land (voor bedragen tot 50.000 euro) niet hoger zijn dan voor een vergelijkbare overschrijving in eigen land.

 • Ik woon in België en wil een wasmachine kopen bij een Duitse verkoper. Moet ik bankkosten betalen als ik per overschrijving betaal?

  Voor een bedrag onder de 50.000 euro kost een internationale overschrijving in euro's u niet meer dan een overschrijving tussen twee bankrekeningen in hetzelfde land.

  Uw overschrijving naar Duitsland kost u dus niet meer dan een overschrijving naar een rekening in België. Geef uw bank de BIC- en IBAN-codes voor de rekening van de verkoper. Als u dat niet doet, kan de bank u iets extra's laten betalen.

 • Toen ik in Engeland op vakantie was heb ik daar 100 pond uit een automaat gehaald. Op mijn laatste bankafschrift zie ik dat ik voor die afhaling extra kosten heb moeten betalen. Is dit legaal?

  JA   - Als u geld afhaalt in een andere munteenheid dan euro's, mogen de betrokken banken u iets extra's aanrekenen.

  Als u in een ander EU-land euro's afhaalt, dan mag de bank u niet meer aanrekenen dan voor dezelfde transactie in eigen land.

 • Wat moet ik betalen als ik in het buitenland geld uit een automaat haal?

  Heeft u een bankrekening in euro's en haalt u in een ander EU-land euro's uit een automaat, dan betaalt u niet meer dan in eigen land.

  Haalt u geld af in een andere munteenheid (Deense kronen, Britse ponden enz.), dan zult u iets extra's moeten betalen.

Kredieten, leningen en hypotheken

 • Mijn vrouw en ik willen een huis kopen in België, waar zij werkt. Haar bank houdt echter geen rekening met mijn salaris bij de hypotheekaanvraag (ik werk in Frankrijk). Is dat geen onwettige discriminatie?

  Banken in de EU beslissen op basis van een afweging van de risico's van de lening of zij uw hypotheekaanvraag inwilligen.

  Daarbij mogen ze EU-burgers niet discrimineren op basis van nationaliteit.  Maar als uw woonplaats, uw bron van inkomsten, en het onroerend goed niet allemaal in hetzelfde land liggen, dan is het soms moeilijk om een hypootheek te krijgen.

Verzekeringen

 • Ik heb een eigendomsverzekering genomen toen ik een huis in het buitenland kocht. In mijn eigen land dekt die verzekering de juridische kosten bij een eventuele betwisting van de eigendom. In de verzekeringspolis bij mijn nieuwe huis staat niets over juridische kosten, zijn die wel gedekt?

  NIET AUTOMATISCH   - In veel EU-landen zijn de eigendomsverzekering en de rechtsbijstandverzekering twee verschillende verzekeringen. Misschien moet u zich dus bijverzekeren tegen juridische kosten.

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies