Navigációs útvonal

Gyakran feltett kérdések – Vásárlás


Az alábbi kérdések az európai fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgálatok egyikéhez érkeztek be. A kérdéseket a szolgálat munkatársai válaszolták meg.  Ha Önnek is vannak kérdései, azt tanácsoljuk, forduljon a helyi Európai Fogyasztói Központhoz. English

Termék visszavétele, vásárlástól való elállás

 • Rendeltem egy CD-t, ám az nem érkezett meg. Felvettem a kapcsolatot a kereskedővel, ő azonban azt állítja, hogy a posta a felelős, nem ő. Igaza van?

  NINCS  – a kereskedő felel a megvásárolt termékek kézbesítéséért. A kereskedőnek kell felvennie a kapcsolatot a kézbesítő szolgálattal, és bizonyítania, hogy a termék kézbesítése megtörtént. Ha ezt nem tudja bizonyítani, újra meg kell küldenie Önnek a terméket, vagy vissza kell térítenie a vételárat.

 • Öt hete megrendeltem az interneten egy nehezen beszerezhető könyvet. A férjem születésnapjára vettem, ám a születésnap eltelt, én pedig nem kaptam meg a könyvet. Mit tehetek?

  Ha a megrendelt termék nem érkezik meg 30 napon belül, Önnek joga van elállni a vásárlástól. Ha Ön már kifizette a könyv árát, a kereskedőnek 30 napon belül meg kell azt térítenie.

Javítás, csere, vételár visszafizetése

 • A nyomtatóm, melyet négy hete vásároltam az interneten, hirtelen elromlott. Mit tehetek?

  Önt ugyanazok a fogyasztói jogok illetik meg, mintha boltban vásárolta volna a nyomtatót, tehát az új termékekre vonatkozó kétéves szavatosság az Ön nyomtatójára is érvényes.

  Ha a nyomtató a kézbesítéstől számítva hat hónapon belül hibásodik meg, vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel. A kereskedőnek meg kell javíttatnia vagy ki kell cserélnie a készüléket, vagy ha erre nincs mód, vissza kell térítenie a vételárat. Ha a meghibásodásig több mint hat hónap telik el a kézbesítéstől számítva, Önnek bizonyítania kell, hogy nem Ön okozta a készülék meghibásodását. Ez nem mindig egyszerű feladat.

 • Az interneten megrendelt árucikkeket nem/sérült állapotban kézbesítették részemre. Mit tegyek?

  Amikor Ön az interneten vesz meg valamilyen terméket, ugyanolyan jogok illetik meg, mint a bolti vásárláskor:

  • ha a megvett termék nem megfelelő minőségű, a kereskedőnek – a körülményektől függően – kötelessége megjavítani vagy kicserélni a terméket, illetve a vételárat visszafizetni vagy árengedményt adni;
  • az árut, illetve szolgáltatást ismertető leírásnak pontosnak kell lennie, nem szabad félrevezetnie a fogyasztókat. Ha Önt nem a valóságnak megfelelően tájékoztatták, vagy félrevezették, jogosult lehet arra, hogy visszakapja a vételárat.

  Nézzen utána a kereskedő webhelyén, milyen szabályok és feltételek vonatkoznak az árucikkek visszavételére. Vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel, magyarázza el a problémát, és kérje a helyzet orvoslását. Ha a kereskedő válasza nem kielégítő, és székhelye az EU területén van, Ön segítségért fordulhat a lakóhelye szerinti országban működő Európai Fogyasztói Központhoz English.

 • Gitárt vettem egy online hangszerboltban, de az sérülten érkezett meg. Az eladó nem akar új gitárt küldeni, és a vételárat sem hajlandó visszafizetni, mondván, hogy a kárért nem ő a felelős, hanem a szállítócég. Igaza van-e?

  NINCS   – a kereskedő felel a megvásárolt termékek kézbesítéséért. Az eladónak meg kell javíttatnia vagy ki kell cserélnie a gitárt, vagy pedig vissza kell térítenie Önnek a vételárat.


  Amikor Ön átveszi a megrendelt terméket, mindig érdemes a kézbesítő jelenlétében ellenőrizni az áru állapotát. Így megelőzheti, hogy később azt állítsák, a kár azután keletkezett, hogy Ön a terméket átvette.

Árverési honlapok

 • Kávéfőzőt vettem egy aukciós portálon, de a készülék nem működik. Mit tehetek?

  Ha Ön magánszemélytől vásárol, a termék kézbesítése után már nem állhat el a vételtől, és azokra a jogi biztosítékokra sem tarthat igényt, melyek megilletik Önt abban az esetben, ha hivatásos kereskedőktől vesz árut.

  Ön tehát csak azokra az információkra támaszkodhat, amelyekkel az áru megvételekor rendelkezett. Ha a megvásárolt termék nem felel meg a hirdetésben foglaltaknak, Ön visszaküldheti az eladónak, és visszakérheti a vételárat.

  Érdemes tehát a magáneladót a megvásárolni kívánt termékről részeletekbe menően kikérdeznie, hogy ne érje Önt kellemetlen meglepetés.

 • Milyen jogok illetnek meg, ha aukciós honlapon vásárolok termékeket?

  Az aukciós honlapok több fontos szempontból is különböznek a webáruházaktól.

  Ha Ön internetes árverésen vásárol valamit, nem feltétlenül élvezi a távértékesítési jogszabály Deutsch English español français italiano védelmét. Az aukciók ugyanis ki vannak zárva az uniós jogszabály hatályából. Egyes országok ennek ellenére kiterjesztették a távértékesítési jogszabály alkalmazási körét az internetes árverésekre is.

  Ha Ön nem cégtől, hanem magánszemélytől vesz meg valamilyen árut – ahogy ez az aukciós portálokon gyakran történik –, az adásvételre nem vonatkoznak a fogyasztóvédelmi szabályok dansk Deutsch ελληνικά English español suomi français italiano Nederlands português svenska. A fogyasztói ügylet során a magánszemély olyan eladótól vásárol árut vagy szolgáltatást, aki vállalkozói, kereskedelmi vagy szakmai tevékenysége keretében értékesíti az adott árut, illetve szolgáltatást. Fogyasztói ügylet tehát két magánszemély között nem jöhet létre.

  A megbízható aukciós portálok azonban bizonyos mértékű védelmet nyújtanak a vásárlóknak, és sok hasznos tanácccsal is ellátják őket azzal kapcsolatosan, hogyan lehet biztonságosan vásárolni oldalaikon.

Biztonság

 • Az egyik webáruház sok személyes adatot kér tőlem. Megadhatom-e nyugodtan a kért adatokat?

  Ha Ön az interneten szeretne termékeket vásárolni, meg kell adnia bizonyos személyes adatokat (általában a nevét, lakcímét és bankszámlaszámát) a kereskedőnek. A honlapnak azonban nyilatkozatot kell tartalmaznia arról, hogy személyes adatai milyen védelemben részesülnek.

  A webhelynek fel kell ajánlania Önnek azt a lehetőséget, hogy megtagadja a hozzájárulást az adatgyűjtéshez, valamint hogy jelezhesse, ha nem akarja, hogy elérhetőségi adatait a szóban forgó ügyleten kívül más célokra is felhasználják. Általában a megrendelő űrlapon egy jelölőnégyzet kipipálásával lehet erről nyilatkozni.

 • Mosógépet szeretnék vásárolni egy német webhelyen, azonban sehol nem találom a honlapon a kereskedő elérhetőségeit. Ez természetes-e?

  NEM   – A szabályok szerint a kereskedőnek meg kell adnia magáról bizonyos alapvető adatokat a honlapján, hogy a fogyasztó probléma esetén fel tudja venni vele a kapcsolatot. Ezek közé az adatok közé tartozik többek között a cég neve, cégjegyzékszáma, tényleges címe (nem csak egy postafiók), e-mail címe és telefonszáma.

Bankszámlanyitás

 • Böngészés közben az interneten egy franciaországi bank folyószámlákra vonatkozó ajánlatára akadtam, amely felkeltette érdeklődésemet. Milyen előnyöm származhat abból, illetve milyen kockázatokkal jár, ha folyószámlát nyitok külföldön, egy másik EU-tagországban?

  Az EU lakosaként Ön bárhol vásárolhat termékeket és szolgáltatásokat az EU területén. A bankok azonban szabadon dönthetnek arról, engedélyezik-e Önnek, hogy bankszámlát nyisson náluk.

  Érdemes alaposan átgondolnia, mit jelent a gyakorlatban az, ha Önnek külföldön bankszámlája van. Egyes munkaadók például ragaszkodnak ahhoz, hogy a munkavállaló a munkahely szerinti országban rendelkezzen bankszámlával, ahova átutalhatják a fizetését. Az is előfordulhat, hogy a szóban forgó francia bank feltételül szabja azt, hogy Önnek lakóhelye legyen Franciaországban.

  A bankszámlanyitáshoz valószínűleg személyesen meg kell jelennie a bankban, hogy személyazonosságát igazolja. Előfordulhat, hogy az általános banki műveletek is hosszabb ideig tartanak, ha a folyószámla külföldön van, és a panasztétel is nehezebbnek bizonyulhat.

Napi bankügyletek

 • A cégem magánnyugdíjrendszerét olyan nyugdíjalap működteti, melynek székhelye egy másik uniós országban van. Biztonságban van-e a nyugdíjam?

  IGEN   – A cégek kamatoztathatják az EU egységes piacának előnyeit, és nyugdíjalapokat hozhatnak létre más uniós országokban. Ez a cégeknek megtakarítást, Önnek pedig magasabb nyugellátást jelenthet.

  A nyugdíjalapoknak, akár az Ön hazájában, akár más uniós tagállamban van a székhelyük, szigorú prudenciális szabályoknak kell eleget tenniük, hogy magas szintű védelmet biztosítsanak. Az uniós befektetési szabályok például arra kötelezik a nyugdíjalapokat, hogy ügyfeleik érdekeit a lehető legjobban szolgálják, amikor pénzüket befektetik.

 • Bankjegykiadó automatából 100 fontot vettem fel az Egyesült Királyságban, ahol szabadságomat töltöttem. A bankom által legutóbb küldött bankszámlakivonat azt mutatja, hogy díjat számoltak fel a pénzfelvételért. Jogszerűen jártak-e el?

  IGEN   – Ha Ön nem eurót , hanem más valutát vesz ki az automatából, a tranzakciót lebonyolító bankok díjat számíthatnak fel Önnek a műveletért.

  Ha Ön eurót vesz ki külföldön egy bankautomatából az EU területén, a bank nem számíthat fel többet a műveletért, mint amennyit akkor számítana fel, ha Ön a hazájában venné fel pénzt.

 • Belgiumban élek, és mosógépet szeretnék vásárolni egy német kereskedőtől. Kell-e bankköltségekre számítanom, ha átutalással fizetek?

  Az 50 000 eurónál kisebb összegű átutalások esetében az euróban történő nemzetközi átutalások az Európai Unión belül nem kerülnek többe, mint a belföldi bankközi átutalások.

  A német kereskedő javára történő átutalásért tehát Önnek nem kell többet fizetnie, mint amennyit akkor fizet, ha belga bankszámlára utal át pénzt. Fontos, hogy Ön a kereskedő bankszámlájához tartozó nemzetközi (IBAN) bankszámlaszámot és a bankazonosító (BIC) kódot is megadja a bankjának, különben előfordulhat, hogy pluszköltségeket kell fizetnie.

 • Mennyit kell fizetnem azért, ha külföldön bankjegy-automatából pénzt veszek fel?

  Ha Önnek eurószámlája van, és euróban vesz fel készpénzt a bankjegy-automatából egy másik uniós országban, a műveletért nem kell többet fizetnie, mint amennyit hazájában fizetne.

  Ha nem eurót, hanem más valutát (dán koronát, font sterlinget stb.) vesz ki az automatából, Önnek pluszköltségekre kell számítania.

 • Mennyit számít fel a bank azért, ha pénzt utalok át a számlámról egy másik uniós országbeli számlára?

  Ha Ön uniós országban él, és pénzt utal át egy másik uniós országba, a bank nem számíthat fel a belföldi átutalások díjánál nagyobb összeget a műveletért.

  Fontos tudni azonban, hogy a különböző pénzintézetek díjszabása különbözik egymástól. Az egyetlen jogi követelmény ebből a szempontból az, hogy egy adott bank nem számíthat fel magasabb díjat a más uniós országokba irányuló átutalásokért, mint amennyibe az ugyanolyan típusú belföldi átutalás kerül (feltéve, hogy az átutalt összeg kevesebb, mint 50 000 euró).

Hitelek, kölcsönök és jelzáloghitelek

 • Házat szeretnénk venni Belgiumban, ahol a feleségem munkahelye van. A feleségem bankja azonban a hiteligénylésünk elbírálása során nem akarja figyelembe venni az én fizetésemet (én ugyanis Franciaországban dolgozom). Nem minősül-e ez jogellenes diszkriminációnak?

  Az Európai Unióban működő bankok gazdasági alapon, a kérdéses hitel kockázati profilja alapján döntenek arról, hogy elfogadják-e az Ön hitelkérelmét vagy sem.

  A bankok egyetlen uniós polgárral szemben sem alkalmazhatnak hátrányos megkülönböztetést az illető állampolgársága alapján.  Ennek ellenére a jelzáloghitel megszerzését gyakran megnehezíti, ha a lakóhely, a munkahely és a megvenni kívánt ingatlan nem ugyanabban az országban található.

Biztosítás

 • Házat vásároltam külföldön, és jogcímbiztosítást kötöttem rá. Abban az országban, ahol élek, a tulajdonjog elismerésével kapcsolatos problémák esetén a jogcímbiztosítás a jogi költségeket is fedezi. Az új házamra kötött biztosítási szerződés azonban nem tartalmaz semmilyen rendelkezést a jogi költségek tekintetében. Vajon biztosításom kiterjed-e ezekre a költségekre?

  NEM FELTÉTLENÜL   – Sok uniós országban a jogcímbiztosítás és a jogvédelmi biztosítás két külön biztosítási fajtának minősül. Előfordulhat, hogy Önnek külön biztosítást kell kötnie az esetleges jogi költségek fedezésére.

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz