Navigointipolku

Usein kysyttyä – Ostosten teko


Euroopan kuluttajakeskuksen neuvontapalvelu on vastannut näihin sille lähetettyihin kysymyksiin. Haluaisitko sinäkin kysyä jotain? Ota yhteyttä paikalliseen Euroopan kuluttajakeskukseen. English

Palautukset ja peruutukset

 • Tilasin CD-levyn, mutta sitä ei toimitettu minulle. Otin yhteyttä myyjään, jonka mielestä syy on postin eikä hänen. Onko myyjä oikeassa?

  EI – Myyjä on vastuussa tilauksesi toimittamisesta. Myyjän on otettava yhteyttä toimittajaan ja todistettava, että tuote on toimitettu. Jos myyjä ei pysty todistamaan tätä, hänen on lähetettävä sinulle uusi tuote tai palautettava rahat.

 • Tilasin viisi viikkoa sitten internetistä kirjan, jonka painos on loppunut. Kirja oli tarkoitettu aviomieheni syntymäpäiväksi, joka on nyt jo mennyt, mutta tilausta ei ole kuulunut. Onko mitään tehtävissä?

  Jos tilaamaasi tuotetta ei toimiteta 30 päivän kuluessa, voit perua tilauksen. Jos olet jo maksanut tilauksen, myyjän on palautettava rahat sinulle 30 päivän kuluessa.

Korjaukset, vaihdot, hyvitykset

 • Ostin verkkokaupasta kitaran, mutta se oli rikki, kun sain sen. Myyjä ei halua lähettää tilalle uutta kitaraa tai palauttaa rahojani, vaan sanoo, että vaurio on tuotteen toimittaneen yrityksen syytä. Onko myyjä oikeassa?

  EI – Myyjä on vastuussa tilauksesi toimituksesta. Myyjän on korjattava kitara tai vaihdettava se uuteen tai palautettava rahat sinulle.


  Kun tuotteita toimitetaan sinulle, on aina hyvä tarkistaa niiden kunto ne toimittaneen henkilön läsnäollessa. Näin ei voida väittää, että vahinko on tapahtunut sen jälkeen, kun olet saanut tuotteen haltuusi.

 • Tulostin, jonka ostin internetistä neljä viikkoa sitten, meni rikki juuri äsken. Onko mitään tehtävissä?

  Sinua koskevat samat kuluttajan oikeudet kuin jos olisit ostanut tulostimen liikkeestä. Uusilla tuotteilla on siis kahden vuoden takuu.

  Jos tulostin hajosi kuuden kuukauden sisällä sen toimittamisesta, ota yhteys myyjään. Myyjän on korjattava tulostin tai vaihdettava se uuteen, tai jos tämä on mahdotonta, palautettava rahat sinulle. Kuuden kuukauden jälkeen sinun on todistettava, ettet itse aiheuttanut koneen rikkoutumista, mikä saattaa olla vaikeaa.

 • Verkosta ostamani tuotteet jäivät tulematta/toimitettiin vahingoittuneina. Onko mitään tehtävissä?

  Verkko-ostoksilla sinulla on samat oikeudet kuin kaupassa asioidessasi:

  • Jos ostamiesi tuotteiden laatu ei ole tyydyttävä, sinulla voi olla oikeus saada tuotteet korjattua tai vaihdettua uusiin tai niiden hinta hyvitettyä osittain tai kokonaan tilanteesta riippuen.
  • Tuotteista tai palveluista annettavan tiedon olisi oltava paikkansapitävää, eikä se saisi olla harhaanjohtavaa. Jos sinulle on annettu väärää tai harhaanjohtavaa tietoa, sinulla voi olla oikeus saada hyvitystä tuotteiden hinnasta.

  Tarkista kauppoja ja palautuksia koskevat ehdot myyjän verkkosivuilta. Ota yhteyttä myyjään, kerro, millainen ongelma sinulla on, ja pyydä myyjältä ratkaisuehdotusta. Jos et saa tyydyttävää vastausta, ja myyjä sijaitsee EU:n alueella, voit ottaa yhteyttä omassa maassasi toimivaan Euroopan kuluttajakeskukseen English.

Verkkohuutokaupat

 • Mitä oikeuksia minulla on, kun ostan tuotteita verkkohuutokaupasta?

  Huutokauppasivustoilla ja verkkokaupoilla on useita merkittäviä eroja:

  Kun ostat jotain verkkohuutokaupasta, etämyyntiä koskeva lainsäädäntö Deutsch English español français italiano ei välttämättä suojaa sinua. Verkkohuutokaupat on jätetty asiaa koskevan EU-lainsäädännön ulkopuolelle. Tosin joidenkin maiden oma etämyyntiä koskeva lainsäädäntö kattaa myös verkkohuutokaupat.

  Jos ostat tuotteita yrityksen sijasta yksityishenkilöltä, kuten verkkohuutokaupoissa usein tapahtuu, kuluttajia koskevaa lainsäädäntöä ei sovelleta tällaisessa kaupassa. Niin sanotussa kuluttajakaupassa yksityishenkilö ostaa tuotteita tai palveluita myyjältä, joka myy tuotteita osana elinkeinoaan tai ammatti- tai liiketoimintaansa, toisin kuin yksityishenkilöiden välisessä kaupassa.

  Kaikki luotettavat verkkohuutokauppasivut kuitenkin tarjoavat ostajille jonkinlaista suojaa sekä runsaasti neuvoja siitä, miten sivuilla voi tehdä ostoksia turvallisesti.

 • Ostin verkkohuutokaupasta kahvinkeittimen, mutta se ei toimi. Onko mitään tehtävissä?

  Kun myyjänä on yksityishenkilö, sinulla ei ole oikeutta peruuttaa tilaustasi toimituksen jälkeen, eikä tuotetta koske sama laillinen takuu, jota sovelletaan ammattikauppiailta ostettaessa.

  Tässä tapauksessa sinun on vain luotettava siihen tietoon, joka sinulla oli ostohetkellä. Jos ostamasi tuote ei ole sellainen kuin sen piti olla, voit palauttaa sen ja pyytää rahojasi takaisin.

  Kun myyjänä on yksityishenkilö, kannattaa ennen kaupantekoa rohkeasti tehdä yksityiskohtaisiakin kysymyksiä, sillä näin voi välttää ikävät yllätykset.

Turvallisuus

 • Aion ostaa pesukoneen saksalaiselta verkkosivustolta. Myyjän yhteystietoja ei löydy sivuilta ollenkaan. Onko tämä normaalia?

  EI – Lain mukaan myyjän on ilmoitettava verkkosivuillaan perustiedot, jotta voit ottaa häneen yhteyttä ongelmatapauksissa. Perustietoja ovat muun muassa yrityksen nimi, rekisterinumero, sijaintipaikka (pelkkä postilokero-osoite ei riitä), sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

 • Verkkokaupan myyjä kyselee minulta monenlaisia henkilötietoja. Pitäisikö tästä huolestua?

  Jos haluat ostaa tuotteita verkkokaupasta, sinun on kerrottava myyjälle eräitä henkilötietoja (tavallisesti nimesi, osoitteesi ja pankkiyhteystietosi). Verkkosivustolla on kuitenkin ilmoitettava, miten yksityisiä tietojasi suojataan.

  Verkkosivustolla on annettava sinulle mahdollisuus kieltää tietojen kerääminen ja ilmoittaa, ettet halua yhteystietojasi käytettävän muissa yhteyksissä kuin tuolloin meneillään olevassa kaupassa. Käytännössä tämä tapahtuu yleensä laittamalla rasti tilauslomakkeessa olevaan ruutuun.

Pankkitilin avaaminen

 • Netissä surffatessani löysin ranskalaisen pankin tarjouksen käyttötileistä. Mitä hyötyä on käyttötilin avaamisesta toisessa EU-maassa? Mitä riskejä siihen liittyy?

  Koska asut EU:ssa, voit ostaa tuotteita ja palveluita kaikkialta EU:sta. Pankit voivat kuitenkin vapaasti päättää, avaavatko ne sinulle tiliä.

  Ota erittäin tarkasti selvää siitä, mitä käytännön seurauksia sinulle on ulkomaisesta pankkitilistä. Eräät työnantajat saattavat esimerkiksi vaatia, että sinulla on paikallinen pankkitili palkanmaksua varten. Toisaalta ranskalainen pankki, jonka tileistä olet kiinnostunut, saattaa vaatia, että sinulla on oltava ranskalainen osoite.

  Voit mahdollisesti joutua käymään pankissa henkilökohtaisesti tilin avaamista varten, jotta henkilöllisyytesi voidaan todentaa. Eräät tavalliset pankkitapahtumat saattavat kestää kauemmin, jos tilisi on ulkomailla, ja valituksen tekeminen saattaa olla vaikeampaa.

Pankkiasiointi

 • Asun Belgiassa, ja aion ostaa pesukoneen saksalaiselta myyjältä. Joudunko maksamaan ylimääräisiä pankin kuluja, jos maksan pankkisiirrolla?

  Alle 50 000 euron suuruinen kansainvälinen, euromääräinen pankkisiirto EU-maiden välillä ei maksa enempää kuin kahden samassa maassa sijaitsevan tilin välillä tehty tilisiirto.

  Saksalaiselle myyjälle tehtävä pankkisiirto ei siis maksa sinulle enempää kuin belgialaiselle tilille tehtävä tilisiirto. Muista ilmoittaa pankillesi myyjän pankkitilin BIC-koodi ja IBAN-tilinumero. Jos unohdat ilmoittaa ne, voit joutua maksamaan ylimääräistä.

 • Miten paljon joudun maksamaan kuluja, jos siirrän rahaa omalta tililtäni toisessa EU-maassa olevalle tilille?

  Kun siirrät rahaa toisessa EU-maassa olevalle tilille, sinulta voidaan veloittaa enintään yhtä suuri summa kuin tilisiirrosta kahden omassa maassasi olevan tilin välillä.

  Erilaisista maksuista perittävät veloitukset vaihtelevat huomattavasti eri rahoituslaitoksilla. Lainsäädäntö edellyttää vain, että toiseen EU-maahan tehtävästä tilisiirrosta voidaan veloittaa enintään yhtä paljon kuin maan sisällä tehtävästä samantyyppisestä tilisiirrosta (silloin, kun siirrettävä summa on alle 50 000 euroa).

 • Mitä maksuja peritään pankkiautomaatin käytöstä ulkomailla?

  Jos sinulla on euromääräinen pankkitili ja nostat euroja toisen maan pankkiautomaatista, maksat vain saman verran kuin nostosta omassa maassasi.

  Jos nostat pankkiautomaatista muuta valuuttaa kuin euroja (Tanskan kruunuja, Ison-Britannian puntia tms.), joudut maksamaan ylimääräistä.

 • Nostin pankkiautomaatista sata puntaa, kun olin lomalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tiliotteesta käy ilmi, että minulta perittiin nostosta maksu. Onko se laillista?

  KYLLÄ – Jos nostat muuta valuuttaa kuin euroja, maksutapahtumassa mukana olevat pankit saattavat periä tästä maksun.

  Kun nostat euroja toisessa EU-maassa, pankki ei saa veloittaa siitä enempää kuin omassa maassasi tekemästäsi vastaavanlaisesta nostosta.

 • Yrityksessäni käytössä olevan yksityisen eläkevakuutuksen tarjoaa toisessa EU-maassa toimiva eläkerahasto. Ovatko eläke-etuni turvassa?

  KYLLÄ – Yritykset voivat käyttää hyväkseen EU:n yhtenäismarkkinoita ja säästää eläkevaroja toiseen EU-maahan. Näin yrityksesi saattaa säästää rahaa ja sinä voit saada parempia eläke-etuja.

  Sekä omassa maassasi että muissa EU-maissa toimivien eläkerahastojen on noudatettava toiminnan vakavaraisuutta koskevia tiukkoja sääntöjä, joilla varmistetaan toiminnan turvallisuus. EU:n sijoituksia koskevissa säännöissä edellytetään esimerkiksi, että eläkerahastot sijoittavat rahasi sinun kannaltasi mahdollisimman edullisesti.

Lainat ja luotot

 • Haluaisin ostaa vaimoni kanssa talon Belgiasta, jossa vaimoni on töissä. Hänen pankkinsa ei kuitenkaan ota huomioon minun palkkaani asuntolainahakemustamme arvioidessaan (olen itse töissä Ranskassa). Eikö tässä ole kyse laittomasta syrjinnästä?

  EU:ssa toimivat pankit päättävät liiketoiminnallisin perustein ja haetun lainan riskiprofiilin perusteella, hyväksyvätkö ne lainahakemuksen.

  Pankit eivät saa syrjiä EU-kansalaisia heidän kansalaisuutensa perusteella.  Tästä huolimatta on mahdollista, että asuinmaa, työskentelymaa tai lainoitettavan asunnon sijaintimaa saattaa muodostaa ongelman lainansaannin kannalta, jos nämä ovat eri maita.

Vakuutukset

 • Otin omistusoikeusvakuutuksen samalla kun ostin talon ulkomailta. Kotimaassani omistusoikeusvakuutus kattaa oikeudenkäyntikulut, jos omistussuhteiden tunnustamisessa on epäselvyyttä. Uuden taloni vakuutussopimuksessa ei mainita mitään oikeudenkäyntikuluista. Sisältyvätkö ne vakuutukseen?

  EIVÄT VÄLTTÄMÄTTÄ – Useissa EU-maissa omistusoikeusvakuutus ja oikeusturvavakuutus katsotaan erillisiksi vakuutuksiksi. Oikeudenkäyntikuluja varten voit joutua ottamaan erillisen vakuutuksen.

Tarvitsetko asiantuntija-apua?
Apua ja neuvontaa