Sti

Spørgsmål og svar - Indkøb


Disse spørgsmål blev stillet til og besvaret af en europæisk rådgivningstjeneste for forbrugere. Har du dine egne spørgsmål? Kontakt dit lokale europæiske forbrugercenter. English

Returret og annullering

 • For fem uger siden bestilte jeg en bog på nettet, som var udsolgt fra forlaget. Det var en fødselsdagsgave til min mand, men den var ikke kommet på dagen. Hvad kan jeg gøre?

  Hvis en vare, du har bestilt, ikke bliver leveret i løbet af 30 dage, kan du afbestille den. Hvis du allerede har betalt, skal sælgeren give dig pengene tilbage i løbet af 30 dage.

 • Jeg bestilte en cd, som jeg aldrig fik. Jeg kontaktede sælgeren, som sagde, at det var postvæsenet, og ikke ham, der var ansvarligt. Har han ret?

  NEJ  - Sælgeren er ansvarlig for, at din vare bliver leveret. Det er sælgeren, som skal kontakte postvæsenet og bevise, at varen er leveret. Hvis han ikke kan bevise det, skal han sende dig varen igen eller give dig pengene tilbage.

Reparationer, erstatninger, tilbagebetaling

 • Den printer, jeg købte på nettet for fire uger siden, er lige brudt sammen. Hvad kan jeg gøre?

  Du har de samme forbrugerrettigheder, som hvis du havde købt den i en forretning, dvs. to års garanti på nye varer.

  Hvis din printer er brudt sammen mindre end seks måneder efter leveringen, skal du kontakte sælgeren. Han skal reparere din printer, give dig en anden eller give dig pengene tilbage, hvis det ikke er muligt at reparere den eller give dig en anden. Efter seks måneder skal du bevise, at du ikke er skyld i, at den brød sammen. Det kan være svært.

 • Jeg købte en guitar på nettet, men den var i stykker, de jeg modtog den. Sælgeren vil ikke sende mig en ny guitar eller give mig pengene tilbage. Han siger, at skaden ikke er hans, men transportfirmaets ansvar. Har han ret?

  NEJ   - Sælgeren er ansvarlig for forsendelsen af din vare. Sælgeren skal reparere din guitar, give dig en anden eller give dig pengene tilbage.


  Når du får varer leveret, er det altid en god idé at tjekke, hvilken stand de er i, mens den, der leverer dem, stadig er der. Så kan ingen hævde, at skaden skete, efter at du modtog dem.

 • Nogle varer, jeg købte på nettet, blev ikke leveret/var beskadiget ved leveringen. Hvad kan jeg gøre?

  Når du køber varer på nettet, har du samme rettigheder, som  når du køber dem i en forretning:

  • hvis du køber varer, som er af utilfredsstillende kvalitet, kan du have ret til at få dem repareret eller udskiftet, få pengene tilbage eller få et nedslag i prisen - afhængigt af omstændighederne.
  • Alle oplysninger om varer og tjenesteydelser skal være korrekte og må ikke være misvisende. Hvis du har fået forkerte eller misvisende oplysninger, kan du have ret til at få pengene igen.

  Tjek vilkår og returneringspolitik på sælgerens websted. Kontakt sælgeren, forklar problemet og bed om en løsning. Hvis du ikke får et tilfredsstillende svar, og sælgeren er etableret i EU, kan du kontakte det europæiske forbrugercenter English i dit hjemland.

Auktionswebsteder

 • Hvilke rettigheder har jeg, når jeg køber noget på en netauktion?

  Netauktionssteder afskiller sig fra internetbutikker på en række afgørende måder:

  Når du køber noget på en netauktion, er du ikke nødvendigvis beskyttet af lovgivningen om fjernsalg Deutsch English español français italiano. Auktioner er ikke omfattet af EU-lovgivningen, men nogle lande har udvidet deres lovgivning om fjernsalg til også at gælde for netauktioner.

  Hvis du køber varer af en privatperson og ikke en virksomhed, som det ofte sker på netauktioner, er handelen ikke omfattet af forbrugerlovgivningen. Ved en forbrugertransaktion køber en privatperson varer eller tjenesteydelser af en sælger, der handler som led i sin erhvervsmæssige virksomhed, i modsætning til to enkeltpersoner, der handler som private.

  Alle velrenommerede netauktionssteder giver dog kunderne en vis grad af beskyttelse og masser af råd om sikker handel på deres websted.

 • Jeg købte en kaffemaskine på en netauktion, men den virker ikke. Hvad kan jeg gøre?

  Når du køber noget af en privatperson, har du hverken fortrydelsesret efter leveringen eller de retsgarantier, du har, når du køber af en erhvervssælger.

  Det eneste, du har at regne med, er de oplysninger, du fik i forbindelse med købet. Hvis det, du købte, viser sig ikke at være, som sælgeren hævdede, kan du sende det tilbage og bede om at få pengene igen.

  Du skal ikke holde dig tilbage fra at stille private sælgere detaljerede spørgsmål, så du undgår ubehagelige overraskelser!

Sikkerhed

 • En onlinesælger vil have en masse personoplysninger af mig. Har jeg grund til at være bekymret?

  For at købe noget på nettet, skal du give sælgeren visse personoplysninger (normalt navn, adresse og bankoplysninger). Det skal dog fremgå af webstedet, i hvilken grad dine personoplysninger bliver beskyttet.

  Webstedet skal give dig mulighed for at afvise indsamling af data og sige, at du ikke vil have, at dine kontaktoplysninger bliver brugt til andre formål end den pågældende handel. I praksis gør man det normalt ved at sætte et flueben i et felt på bestillingsformularen.

 • Jeg vil gerne købe en vaskemaskine på et tysk websted. Jeg kan ikke finde sælgerens kontaktoplysninger på webstedet. Er det normalt?

  NEJ   - Loven siger, at sælgere skal afgive basale oplysninger på deres websteder, så du kan kontakte dem, hvis der opstår problemer. Det vil sige navnet på virksomheden, dens fysiske adresse (ikke bare en postboks), e-mail-adresse og telefonnummer.

At åbne en bankkonto

 • På nettet har jeg fundet et tilbud på at oprette en anfordringskonto i en bank i Frankrig. Hvad er fordelene ved at have en konto i et andet EU-land? Hvilke risici er der?

  Som EU-borger kan du købe varer og tjenesteydelser overalt i EU. Bankerne kan dog selv afgøre, om de vil give dig en konto.

  Du skal være meget opmærksom på, hvad det kommer til at betyde for dig at have en bankkonto i udlandet i praksis. For eksempel vil nogle arbejdsgivere insistere på, at du skal have en konto i en lokal bank, som de kan indbetale din løn på. Eller måske kræver den franske bank, du er interesseret i, at du har adresse i Frankrig.

  Måske skal du selv møde op i banken for at åbne en konto og dermed bevise din identitet. Nogle almindelige banktransaktioner kan tage længere, hvis du har konto i udlandet, og det kan være sværere for dig at klage.

Daglig brug af banken

 • Hvad er gebyret for at bruge en pengeautomat i udlandet?

  Hvis du har en bankkonto i euro og hæver euro i et andet EU-land, skal du ikke betale mere, end du gør, når du hæver penge i dit hjemland.

  Hvis du hæver andre valutaer end euro (danske kroner, pund osv.) i en pengeautomat, skal du betale ekstragebyrer.

 • Hvor meget skal jeg betale i gebyrer for at overføre penge fra min konto til en konto i et andet EU-land?

  Bankerne må ikke tage mere for at overføre penge til en konto i et andet EU-land, end de gør for en overførsel mellem to konti i dit hjemland.

  Gebyrerne for forskellige betalinger varierer fra bank til bank. Det eneste lovkrav er, at gebyret for en overførsel til et andet EU-land ikke må være højere end for samme type overførsel inden for landets grænser (for beløb på under 50 000 euro).

 • Jeg bor i Belgien og vil gerne købe en vaskemaskine af en tysk forhandler. Skal jeg betale et gebyr for at lave en bankoverførsel?

  Når beløbet er under 50 000 euro koster en international bankoverførsel i euro inden for EU ikke mere end en overførsel mellem to bankkonti i samme land.

  Din bankoverførsel til den tyske forhandler vil derfor ikke koste dig mere, end hvis du overførte pengene til en bankkonto i Belgien. Husk at give din bank BIC- og IBAN-koderne til forhandlerens bankkonto. Ellers kan du komme til at betale ekstra.

 • Jeg hævede 100 pund i en pengeautomat i England under min ferie. På det seneste kontoudtog kan jeg se, at jeg kom til at betale et gebyr for at hæve pengene. Er det lovligt?

  JA   - Hvis ud hæver andre valutaer end euro, kan de banker, der er med i transaktionen, kræve gebyrer.

  Når du hæver euro i et andet EU-land, må banken ikke kræve mere, end den ville, hvis du hævede euro i dit hjemland.

 • Min virksomheds private pensionsordning drives af en pensionskasse i et andet EU-land. Er mine pensionsydelser beskyttet?

  JA   - Virksomhederne kan udnytte fordelene ved EU's indre marked til at oprette pensionskasser i et andet EU-land. Det kan give omkostningsbesparelser for din virksomhed og mulighed for højere pensionsydelser til dig.

  Pensionskasser skal følge strenge forsigtighedsregler for at skabe størst mulig sikkerhed, uanset om de ligger i dit hjemland eller et andet EU-land. EU's investeringsregler siger f.eks., at pensionskasserne skal investere dine penge i din bedste interesse.

Kredit, lån og realkredit

 • Min kone og jeg vil gerne købe et hus i Belgien, hvor hun arbejder. Imidlertid vil banken ikke tage hensyn til min løn, når de skal vurdere vores ansøgning om et huslån (jeg arbejder i Frankrig). Er det ikke ulovlig forskelsbehandling?

  Banken træffer en kommerciel afgørelse om, hvorvidt de vil godkende jeres ansøgning om et huslån på grundlag af lånets risikoprofil.

  Bankerne må ikke forskelsbehandle EU-borgere på grund af deres nationalitet.  Dog kan dit bopælsland, din indtægtskildes placering eller ejendommens beliggenhed ofte gøre det vanskeligt at få et huslån på tværs af grænserne.

Forsikring

 • Jeg tegnede en ejendomsretsforsikring, da jeg købte et hus i udlandet. I mit hjemland dækker en ejendomsretsforsikring sagsomkostningerne, hvis der opstår problemer med anerkendelse af ejendomsretten. Forsikringspolicen for mit nye hus indeholder ikke noget specifikt om sagsomkostninger - er de dækket?

  IKKE NØDVENDIGVIS   - I mange EU-lande omfatter ejendomsretsforsikring ikke forsikring mod sagsomkostninger. Du er måske nødt til at tegne en særskilt forsikring, der dækker sagsomkostninger.

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
Få hjælp og rådgivning