Contracten en energieverbruik

Duidelijke informatie over het contract

Uw toekomstige energieleverancier moet u, vóór u uw handtekening zet, duidelijke, correcte en begrijpelijke informatie geven over uw contract. U moet ook vooraf worden geïnformeerd over elke wijziging van het contract en de mogelijkheid krijgen om het contract op te zeggen als u niet akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden.

Herroepingsrecht

U heeft ook het recht om een nieuw contract binnen veertien dagen te annuleren als het contract niet bij de leverancier zelf of op afstand (via internet of telefoon) is gesloten.

Nauwkeurige informatie over uw verbruik

U moet gratis inzage krijgen in uw verbruiksgegevens. U kunt de gegevensbeheerder (de energieleverancier of netwerkbeheerder) opdracht geven om deze gegevens ook voor andere elektriciteits- en gasleveranciers toegankelijk te maken, zonder dat u daarvoor moet bijbetalen.

Bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie heeft u recht op een nauwkeurige individuele elektriciteits- en/of gasmeter (of meter voor stadsverwarming en -koeling en warmwatervoorziening) voor een concurrerende prijs. Ook in andere gevallen heeft u recht op een nauwkeurige individuele meter voor een concurrerende prijs, tenzij dit in uw land op technische of financiële obstakels stuit.

Als u over een slimme meter beschikt, moet u kosteloos gedetailleerde informatie krijgen over uw energieverbruik (per dag, week, maand en jaar) voor ten minste de afgelopen twee jaar. U heeft ook recht op inzage in de gegevens over uw verbruik over ten minste de afgelopen drie jaar of sinds het begin van uw huidige leveringscontract, als dat korter is.

Waarschuwing

Uw gas- en elektriciteitsrekeningen en moeten worden opgesteld op basis van het werkelijke verbruik. U moet vaak genoeg een rekening krijgen om u in staat te stellen dat verbruik aan te passen.

De rekeningen moet duidelijk zijn en nuttige informatie bevatten. Zij moeten u in staat stellen om:

  • gemakkelijk na te gaan hoeveel u werkelijk betaalt voor de energie die u hebt verbruikt,
  • aanbiedingen en van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken

zodat u van leverancier kunnen veranderen als u dat wilt.

Zuinig omgaan met energie

U moet goed worden geïnformeerd over uw energieverbruik en hoe u zuiniger met energie kunt omgaan.

Op uw energierekeningen, contracten, transacties en kwitanties moeten, behalve als de energie-autoriteit van uw land bepaalt dat dit niet noodzakelijk is, duidelijk worden aangegeven:

  • de geldende tarieven en uw verbruik
  • een vergelijking met uw energieverbruik in dezelfde periode van het voorgaande jaar
  • met wie u contact kunt opnemen voor informatie over energiebesparing, bijvoorbeeld consumentenorganisaties, energieagentschappen of soortgelijke instanties, met hun internetadres en, zo mogelijk, een vergelijking met andere klanten met een overeenkomstig profiel

EU-energielabel

Wanneer u huishoudelijke apparaten koopt (een koelkast, diepvriezer, wasmachine, droogtrommel, afwasmachine, elektrische oven, tv, lamp of airco), moet u informatie krijgen over het energieverbruik ervan. In winkels moeten het EU-energielabel en en de productfiche met gedetailleerde informatie over de prestaties van het product worden getoond.

Energieprestatiecertificaat

U heeft recht op informatie over het energieverbruik van een woning als u van plan bent een huis of appartement te kopen of huren. Voordat u het contract tekent, moet u een energieprestatiecertificaat krijgen, waarop wordt uitgelegd hoe energie-efficiënt de woning is. Op het certificaat moet ook staan hoe de energie-efficiëntie van uw huis kan worden verbeterd.

Hernieuwbare energiebronnen

De leverancier van huishoudelijke apparaten of de energie-autoriteit van uw land moet u informeren over voordelen, kosten en energie-efficiëntie van toestellen en systemen voor verwarming, koeling en elektriciteitsproductie die gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen.

Uw elektriciteitsleverancier moet u informeren over de mix van energiebronnen (hernieuwbare energie, kernenergie, enz.) waarmee de elektriciteit wordt opgewerkt en de milieu-impact daarvan. Deze informatie moet op een begrijpelijke manier worden gepresenteerd zodat vergelijkingen mogelijk zijn.

Wanneer u van plan bent een installatie voor de productie van elektriciteit of verwarming/koeling uit hernieuwbare energiebronnen te plaatsen of te vervangen, moet de leverancier van die apparatuur of de energie-autoriteit van uw land u informeren over voordelen, kosten en energie-efficiëntie van dit soort apparatuur.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Laatste controle: 24/11/2023
Deze bladzijde delen