Navigációs útvonal

Frissítve 05/2016

Frissítve 05/2016

Héa (áfa)-visszatérítés

Ha az Ön cégének hozzáadottérték-adót (héa, Magyarországon általános forgalmi adó, azaz áfa) kell fizetnie egy olyan EU-országban, ahol nem rendelkezik állandó telephellyel, cége bizonyos esetekben visszaigényelheti a befizetett adót az ország adóhatóságától.

Egyes EU-országokban bizonyos típusú áruk/szolgáltatások (pl. éttermi kiadások, vendéglátás, gépjármű, üzemanyag stb.) hozzáadottérték-adója nem igényelhető vissza.

Uniós vállalkozások

Héa-visszatérítési igényét online kell benyújtania saját országának adóhatóságához, amely a kérelmet továbbítja a másik ország adóhatóságának, feltéve hogy Ön jogosult héa-visszatérítésre.

Késedelmes visszatérítés esetén Ön késedelmi kamatra jogosult.

Ha a hatósági ügyintézés során nehézségekbe ütközik, forduljon tanácsadóinkhoz .

Az ezen a webhelyen található útmutatók kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak. A jogbiztonság érdekében konkrét ügyekben a tagállami hatóságoktól pdf English célszerű felvilágosítást kérni.

A visszatérítés igényléséhez használandó kódok

Ha Ön visszatérítési kérelmet nyújt be, abban kódokkal kell jelölnie a beszerzett áruk és szolgáltatások jellegét (lásd a 2008/9/EK irányelv български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) 9. cikkének (1) bekezdését).

Néhány tagállamban alkódokat is meg kell adni, melyek az egyes árucikkek/szolgáltatások típusait jelölik. Ezeknek az alkódoknak a listáját és a jelentését a Bizottság 1174/2009/EK rendelete български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) tartalmazza. Ebből a dokumentumból pdf English pedig megtudhatja, hogy melyik tagállamban milyen alkódokat kell megadni a visszatérítési kérelemben.

A héa-visszatérítési eljárás végrehajtása

Mivel többször is aggályok merültek fel az elektronikus héa-visszatérítési eljárás végrehajtásával kapcsolatban, a Bizottság a tagállamokkal együtt összeállított egy táblázatot, amely a héa-visszatérítéssel kapcsolatos problémákat pdf English és az azokra javasolt megoldásokat tartalmazza. Ezen túlmenően egy részletes ismertetőt pdf English is kidolgozott, amely lépésről-lépésre bemutatja a visszatérítési eljárást, hivatkozva az egyes lépések alapjául szolgáló jogszabályi rendelkezésekre. Ezeket a dokumentumokat – melyek csak angolul állnak rendelkezésre – a tagállamok a képviselőikből álló Közigazgatási Együttműködési Állandó Bizottság keretében jóváhagyták.

Nem uniós vállalkozások

Ha az Ön vállalkozása nem rendelkezik telephellyel az EU-ban, és hozzáadottérték-adót számítanak fel cégének egy olyan uniós országban végzett üzleti tevékenysége után, ahol az Ön vállalkozása nem értékesített árukat, illetve nem nyújtott szolgáltatásokat, Ön a befizetett adót visszaigényelheti az adott ország adóhatóságától ( 13. uniós héairányelv ).

Visszatérítési kérelmét közvetlenül az érintett tagállam hatóságaihoz kell benyújtania.

Egyes tagállamok csak akkor hagyják jóvá a visszatérítési kérelmet, ha az Ön vállalkozásának székhelye vagy telephelye szerinti ország hasonló visszatérítési jogosultságot biztosít az adott tagállamban letelepedett vállalkozásoknak.

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.

Segítség és tanácsadás