Cale de navigare

Actualizare 05/2016

Actualizare 05/2016

Verificarea codului TVA (VIES)

Pentru tranzacțiile transfrontaliere desfășurate în UE

Dacă îndepliniți toate condițiile, puteți livra bunuri sau servicii unui client din altă țară a UE, fără a percepe TVA (scutire de TVA). În acest caz, clientul va trebui să includă în declarația sa valoarea TVA-ului pe care trebuie să îl achite în propria țară.

Pentru a-i furniza unui client bunuri și servicii fără TVA, trebuie să verificați dacă acesta este înregistrat în scopuri de TVA pentru tranzacții transfrontaliere și dacă deține un cod de TVA valid în țara sa.

Această verificare se poate face utilizând sistemul VIES on-line , care extrage informațiile referitoare la codul de TVA din bazele naționale de date. Sistemul va confirma dacă un anumit cod de TVA al clientului este valid și dacă acesta este înregistrat pentru tranzacții transfrontaliere în țara sa. Vă rugăm să păstrați o evidență a acestei validări pentru a o putea prezenta în cazul unui control fiscal.

În cazul în care clientul susține că este înregistrat în scopuri de TVA, dar verificarea prin intermediul sistemului VIES nu confirmă acest lucru, el poate solicita o verificare pe lângă administrația fiscală din țara sa. I se poate cere să se înregistreze pentru tranzacții transfrontaliere. Procedura diferă de la o țară la alta.

În VIES puteți formula interogări în mai multe limbi, în timp ce bazele naționale de date sunt disponibile de cele mai multe ori doar în anumite limbi (sau doar în limba națională).

Cu toate acestea, Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate pentru exactitatea informațiilor disponibile în VIES. Acestea provin din bazele naționale de date, asupra cărora Comisia nu are niciun control.

Informații suplimentare despre VIES

Sistemul de schimb de informații privind TVA (VIES)

VIES este un motor de căutare, nu o bază de date. Codurile de înregistrare în scopuri de TVA sunt salvate în bazele naționale de date de către administrațiile naționale din statele membre. Dacă formulați în VIES o cerere de validare a unui cod de înregistrare TVA, sistemul va consulta baza națională de date a statului membru care a atribuit codul de identificare în scopuri de TVA.

În cazul în care codul de TVA este recunoscut în baza națională de date, VIES va afișa rezultatele. În caz contrar, codul este invalid. Comisia Europeană nu poate să verifice, să corecteze, să adauge sau să elimine datele înregistrate în bazele naționale de date.

Un cod de TVA poate fi invalid din mai multe motive: schimbare de adresă sau de nume, înregistrări noi etc. Aceste modificări nu se reflectă imediat în bazele naționale de date și, prin urmare, nici în VIES. Pentru probleme urgente, contactați English administrația fiscală competentă.

Date indisponibile

Este posibil ca uneori sistemul să nu fie disponibil, deoarece baza de date este actualizată. Comisia colaborează cu statele membre pentru a se asigura că perioada în care bazele lor de date sunt inaccesibile este cât mai scurtă posibil.

Informații suplimentare

Pentru informații suplimentare, consultați pagina cu întrebări și răspunsuri despre VIES.

Declinarea responsabilității cu privire la validarea codurilor de identificare în scopuri de TVA prin intermediul VIES.

Dacă doriți să obțineți mai multe detalii, va trebui să vă adresați punctului național de contact, care vă va putea confirma:

  • dacă un cod de TVA este sau nu valid
  • dacă un cod de TVA este sau nu „asociat" cu un nume și o adresă specifică.

Modul în care puteți contacta autoritățile naționale français Deutsch English diferă de la țară la țară. În unele state membre (precum Germania Deutsch, Italia italiano English și Spania español English) există sisteme on-line, în timp ce în altele trebuie să contactați autoritățile prin telefon, poștă sau fax. De asemenea, este posibil ca informațiile să nu fie disponibile decât în limba țării respective.

Din motive care țin de protecția datelor, autoritățile naționale nu comunică numele și adresa corespunzătoare unui cod de TVA, ci doar precizează dacă există un nume și o adresă asociate unui cod de TVA.

Informații detaliate, pe țări:

Alegeţi ţara

Alegeţi ţara


* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.

Ajutor

Apelați la servicii de asistență specializate

Consiliere cu privire la drepturile dumneavoastră în UE/Soluționarea problemelor întâmpinate în relația cu o autoritate publică