Navigation path

Oppdatert: 05/2016

Oppdatert: 05/2016

Kontrollere et MVA-nummer (VIES)

For EU-interne transaksjoner over landegrenser

Forutsatt at alle betingelsene er oppfylt, kan du levere varer eller tjenester til en forretningskunde i et annet EU-land uten å belaste MVA (MVA-fritak). I så fall må kunden gjøre regnskap for skyldig MVA (egenoppgave) i MVA-oppgaven i sitt eget land.

En av betingelsene for å levere uten MVA er at du sjekker om kunden er MVA-registrert for EU-interne transaksjoner over landegrenser, og har et gyldig MVA-registreringsnummer i landet sitt.

Denne verifiseringen kan foretas ved hjelp av EU-verktøyet VIES på nett български Malti Lietuvių français čeština română Ελληνικά español Deutsch Eesti italiano português magyar polski hrvatski Latviešu suomi Slovenščina Slovenčina svenska Nederlands Dansk English , som henter opp MVA-registreringsdata fra de nasjonale databasene; søket vil bekrefte om det spesifikke MVA-nummeret for kunden er gyldig og om det i deres medlemsstat er registrert for EU-interne transaksjoner over landegrensene. Vi anbefaler på det sterkeste at du har oversikten over gyldighetsbekreftelsen, dette i tilfelle av kontroll fra skatte- og avgiftsmyndighetene.

Hvis kunden påberoper å være registrert for MVA – men verifiseringen gjennom VIES på nett ikke bekrefter dette – kan kunden be om verifiseringen fra skattemyndighetene i sitt land. De kan bli møtt med krav om tilleggsregistrering for EU-interne transaksjoner over landegrenser. Denne prosedyren varierer mellom EU-landene.

I VIES kan du søke på flere språk, men nasjonale databaser er ofte bare tilgjengelige på et begrenset antall språk (kanskje bare nasjonalspråket).

EU-kommisjonen kan imidlertid ikke påta seg ansvar for nøyaktigheten av opplysningene i VIES på Internett, som hentes fra nasjonale databaser som kommisjonen ikke har noen kontroll over.

Les mer om VIES

VIES (VAT Information Exchange System/MVA informasjonsutvekslingssystem)

VIES er en søkemotor, ikke en database. MVA-registreringer blir lagret på nasjonale databaser av de nasjonale forvaltningene i hver enkelt medlemsstat. Når du fremmer en forespørsel for å verifisere et MVA-nummer gjennom VIES, vil systemet konsultere den nasjonale databasen i den medlemsstaten som tildelte det aktuelle MVA-identifikasjonsnummeret.

Hvis MVA-nummeret blir korrekt gjenkjent i den nasjonale databasen, vil VIES vise resultatene, i alle andre tilfeller vil resultatet være ugyldig. Europakommisjonen kan ikke kontrollere, korrigere, tilføye eller slette noen nasjonale MVA-registreringer.

Et nummer kan være ugyldig av mange grunner: endring av adresse, navn, nye registreringer osv.; disse endringene vil ikke alltid umiddelbart gjenspeiles i de nasjonale databasene og dermed i VIES. For saker som haster, anbefaler vi at du kontakter English din lokale skatteforvaltning.

Data ikke tilgjengelig

På grunn av behov for sikkerhetskopiering av de nasjonale databasene, kan systemet til tider være utilgjengelig. Kommisjonen arbeider sammen med medlemsstatene for å sikre at lengden på databasenes nedetider — for oppdateringer — blir holdt på et minimum.

Tilleggsinformasjon

Du kan konsultere Ofte stilte spørsmål suomi Eesti Lietuvių Latviešu Malti Nederlands polski português română български čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español français hrvatski magyar italiano Slovenčina Slovenščina svenska English på VIES-siden for mer informasjon.
Rettslig fraskrivningsklausul български čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español Eesti suomi français hrvatski magyar italiano Lietuvių Latviešu Malti Nederlands polski português română Slovenčina Slovenščina svenska English angående verifisering av MVA-nummere gjennom VIES.

Hvis du vil ha mer informasjon, må du undersøke via ditt nasjonale kontaktpunkt, som kan bekrefte:

  • hvorvidt MVA-nummeret er gyldig eller ikke
  • hvorvidt et MVA-nummer er "tilknyttet" et/en bestemt navn og adresse

Hvordan du kontakter nasjonale myndigheter Deutsch English français , varierer fra land til land. Noen (som Tyskland Deutsch , Italia italiano English og Spania español English) har Internett-baserte systemer, men andre må kontaktes via telefon, post eller faks. Du bør også være klar over at dette vil kunne kreve kjennskap til dette landets språk.

Av hensyn til datasikkerheten vil nasjonale myndigheter ikke oppgi navn og adresse som er tilknyttet et MVA-nummer - bare at det finnes et bestemt navn og adresse tilknyttet et bestemt MVA-nummer.

Grav dypere, land for land:

Velg et land

Velg et land


* Informasjon som ennå ikke er gitt av nasjonale myndigheter

Referanser

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Din forespørsel vil bli sendt til en veileder fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). For å hjelpe veilederen med å gi svar tidsnok og på rett måte til denne gratistjenesten, vennligst oppgi så mye informasjon som mulig.

Lokal forretningsstøtte

Hjelp og veiledning

Get in touch with specialised assistance services

Hjelp og veiledning

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Din forespørsel vil bli sendt til en veileder fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). For å hjelpe veilederen med å gi svar tidsnok og på rett måte til denne gratistjenesten, vennligst oppgi så mye informasjon som mulig.

EEN-logo

Kontaktskjema

(Alle felter er obligatoriske)
Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.
Oppgi en gyldig epost-adresse.

Personlige detaljer

Firmadetaljer

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Danmark

Copenhagen

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Frankrike

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Hellas

Athens

Irland

Dublin

Island

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Norge

Oslo

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Sverige

Stockholm

Tsjekkia

Praha

Tyskland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Østerrike

Wien

3000/3000

Informasjonen som er oppført i dette skjemaet er sendt direkte til en partner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). Persondata skrevet inn i dette skjemaet vil kun brukes for å hjelpe rådgiveren med å besvare din forespørsel; dataene vil ikke bli lagret etterpå.

Hjelp og veiledning

Kom i kontakt med spesialiserte assistansetjenester

Get advice on your EU rights / Solve problems with a public body