Navigációs útvonal

Frissítve 05/2016

Frissítve 05/2016

A héaazonosító szám (uniós adószám) ellenőrzése

Tagállami határokon átívelő ügyletek

Az Ön cége – feltéve, hogy minden erre vonatkozó követelménynek eleget tesz – árut vagy szolgáltatást értékesíthet más uniós országban működő vállalkozás részére anélkül, hogy fel kellene számítania hozzáadottérték-adót (héát, Magyarországon áfát), vagyis héa- (áfa-) mentes értékesítést végezhet. Ebben az esetben az Ön céges ügyfelének nyilatkoznia kell saját országában az ügylet alapján általa befizetendő hozzáadottérték-adóról.

A héamentes értékesítés egyik feltételeként Önnek ellenőriznie kell, hogy ügyfele rendelkezik-e érvényes adószámmal saját országában, és hogy jogosult-e határokon átívelő tranzakciókra az Európai Unión belül.

Az ellenőrzéshez igénybe veheti az EU interneten elérhető VIES rendszerét , amelynek segítségével lekérhetők a nemzeti adatbázisokban tárolt héanyilvántartási adatok. A VIES rendszer használatával ellenőrizheti, hogy ügyfelének adószáma érvényes-e, és ügyfele jogosult-e ennek az adószámnak a birtokában az EU-n belüli, határokon átívelő kereskedelmi ügyletek végrehajtására. Feltétlenül őrizze meg az adószám lekérdezésének eredményét arra az esetre, ha adóellenőrzésre kerülne sor.

Ha ügyfele azt állítja, hogy rendelkezik adószámmal, de a VIES rendszerben történő ellenőrzés során ez nem nyer megerősítést, ügyfele kérheti, hogy Ön az ellenőrzést az ügyfél országának adóhatóságán keresztül folytassa le. Elképzelhető, hogy ügyfele rendelkezik ugyan adószámmal, de pluszban regisztrálnia kell adóhatóságánál tagállamközi ügyletek végzésére. Ez az eljárás EU-országonként eltérő.

A VIES számos nyelven elérhető, szemben a tagállami adóhatóságok nyilvántartásaival, ahol csak egy vagy két nyelven (gyakran csak az adott ország nyelvén) lehet keresést végezni.

Az Európai Bizottság azonban semmilyen felelősséget nem vállal a VIES segítségével lekérdezhető, nemzeti nyilvántartásokból származó adatok helytállóságáért, a nemzeti nyilvántartások felett ugyanis nem gyakorol ellenőrzést.

További információk a VIES-ről

Héainformációcsere-rendszer (VIES)

A VIES nem adatbázis, hanem keresőrendszer. A kiadott héaazonosító számokat az egyes tagállamok illetékes hatóságai tartják nyilván egy erre a célra létrehozott nemzeti adatbázisban. Amikor Ön héaazonosító szám ellenőrzését kezdeményezi a VIES-ben, a rendszer le fogja kérni a megfelelő adatokat annak a tagállamnak az adatbázisából, amely a héazonosító számot kiadta.

Ha a héaazonosító szám szerepel a nemzeti adatbázisban, a VIES meg fogja jeleníteni az eredményt – ellenkező esetben azt fogja feltüntetni eredményként, hogy a megadott adószám érvénytelen. Az Európai Bizottságnak nem áll módjában ellenőrizni, helyesbíteni, újabbakkal bővíteni vagy törölni a nemzeti héanyilvántartásokban szereplő adószámokat.

Ha a rendszer érvénytelennek minősíti a helyesen bevitt héaszámot, annak több oka lehet: cím- vagy névváltozás, új nyilvántartásba vétel stb. Ezek a változások nem mindig jelennek meg azonnal a nemzeti adatbázisokban, ennélfogva a VIES-ben sem. Sürgős esetben azt tanácsoljuk, hogy lépjen kapcsolatba English saját országának adóhatóságával.

Adatok nem állnak rendelkezésre

A nemzeti adatbázisok karbantartása miatt a rendszer időnként nem érhető el. A Bizottság együttműködik a tagállamokkal annak érdekében, hogy elősegítse, hogy az adatbázisok karbantartására fordított idő a lehető legrövidebb legyen.

További információk

További információkért látogasson el a gyakran feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat ismertető oldalra.

Felelősségkizáró nyilatkozat a héainformációcsere-rendszer (VIES) használatával kapcsolatban

Ha Önnek további információra van szüksége, lépjen kapcsolatba saját országának nemzeti kapcsolattartó pontjával, ahol megerősítést kaphat arról, hogy

  • a kérdéses adószám valóban érvényes-e;
  • az adószámhoz tartozik-e tényleges név és cím.

A tagállami hatóságokkal français Deutsch English való kapcsolatfelvétel módja országonként különböző. Egyes országokban (például Németországban Deutsch, Olaszországban italiano English és Spanyolországban español English) online lehet lekérdezni az adószámot, más országokban viszont telefonon, e-mailben vagy faxon lehet érdeklődni. Ne feledje: az utánajáráshoz szükség lehet az adott ország nyelvének ismeretére.

Adatvédelmi okból a tagállami hatóságok nem adják ki a héaszám tulajdonosának nevét és címét – csupán azt erősítik meg, hogy a lekérdezett adószámhoz valóban tartozik-e adóalany.

Az alábbiakban alaposabban utánanézhet a kérdésnek, országonkénti bontásban:

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban / Tagállami hatósággal kapcsolatos probléma esetén forduljon a SOLVIT-hoz