Navigacijska pot


Povej naprej 
	Facebook
 
	Twit it
 
	Povej naprej: Google+
 
	linkedIn
Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovdodaj med zaznamkeRazličica z močnim kontrastom
Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovdodaj med zaznamkeRazličica z močnim kontrastom

Slovenija

Ustanovitev

Posodobitev 04/2010

Pravne zahteve

Ustanovitev podjetja ali družbe v Sloveniji določa Zakon o gospodarskih družbah.

Pravno-organizacijska oblika podjetij

Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) opredeljuje različne pravno-organizacijske oblike. Najpogostejši sta samostojni podjetnik in družba z omejeno odgovornostjo. Druge mogoče oblike so še: družba z neomejeno odgovornostjo, javna delniška družba, komanditna družba in zasebna kapitalska družba.

Samostojni podjetnik posameznik - s.p.

 • Fizična oseba (nosilec pravic in obveznosti); za svoje obveznosti jamči z vsem svojim osebnim premoženjem.
 • Ni ustanovitvenega kapitala, ni družbenikov.
 • Omejene pristojnosti in obveznosti pri poslovanju.

Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)

 • Osnovni kapital sestavljajo vložki družbenikov - poslovni deleži; lahko tudi en družbenik.
 • Osebne prvine prihajajo bolj do izraza, omejeno št. družbenikov, ni delnic.
 • Družbeniki imajo pravico do dobička sorazmerno s  poslovnim deležem (ali pogodbeno).
 • Odločitve sprejemajo vsi družbeniki  (sorazmerno z posl.del. ali pogodbeno).
 • d.o.o. ima poslovodjo-(e), ki na svojo odgovornost vodi-(jo) družbo.

Druge oblike

 • Družba z neomejeno odgovornostjo (d.n.o.),  Komanditna družba (k.d.), Tiha družba (t.d.).
 • Svoj položaj v poslovnem prometu zagotavljajo z neomejeno osebno premoženjsko odgovornostjo vseh družbenikov (d.n.o.) ali pa s premoženjem le (vsaj) enega družbenika (k.d.).
 • Pri tihi družbi tihi družbenik z vložkom v podjetje pridobi pravico do udeležbe pri dobičku.

Kapitalske družbe

 • Delniška družba (d.d.), Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.),  Komanditna delniška družba (k.d.d.).
 • d.d. ima svoj kapital razdeljen na delnice.
 • Najmanj 5 ustanoviteljev (fizične ali pravne osebe).
 • Delničarji imajo pravico do udeležbe pri upravljanju in dividendi ter proporcionalnega deleža preostalega premoženja po likvidaciji.
 • Obvezni organi d.d.: uprava, nadzorni svet in skupščina.

Poslovne dejavnosti in sorodna pravila

Obrtna dejavnost je tista, za katero veljajo naslednje značilnosti : gre za proizvodno ali storitveno dejavnost na podlagi individualnih naročil, da se opravlja proizvodnja le v majhnih serijah ter da serijska proizvodnja ne obsega pretežnega dela dejavnosti. Največ praktičnih informacij o ustanovitvi obrti je na spletni strani Obrtne zbornice Slovenije:

Kmetijsko dejavnost natančno določa Zakon o kmetijstvu (ZKme-1), s katerim so določene različne dejavnosti in zahteve v okviru kmetijstva.

Izvajalci svobodnih poklicev se večinoma obvezno združujejo v naslednje poklicne zbornice

Poslovni načrti in ocenjevanje

Pred ustanovitvijo podjetja mora podjetnik narediti poslovni načrt. Gre za neke vrste zemljevid, ki nas usmerja pri poslovanju podjetja ter nam pomaga, da pravočasno odkrijemo morebitne pomanjkljivosti pri naši podjetniški ideji.

Za uspeh novega podjetja sta potrebna dobra poslovna strategija in varno financiranje.

Za ustanovitev podjetja veljajo nekatere enake standardne zahteve kot za ustanovitev podružnice.

Upravni postopki

Enotne kontaktne točke v Sloveniji

Direktiva o storitvah je del evropske zakonodaje, s katero si Evropska unija prizadeva podjetjem olajšati opravljanje storitev v Uniji – tako doma kot v tujini. Direktiva določa pravila za podjetnike, ki želijo ustanoviti podjetje ali opravljati začasne storitve v EU/EGP (torej v 27 državah članicah EU ter na Islandiji, v Lihtenštajnu in na Norveškem). Države članice zavezuje k odpravi nepotrebne birokracije, poenostavitvi formalnosti za podjetja in povečanju učinkovitosti javne uprave.

Za izvajanje Direktive je morala vsaka država članica ustanoviti „Enotne kontaktne točke (EKT)“ in portale e-uprav, ki podjetjem pomagajo, da svoje administrativne postopke opravijo prek spleta. EKT zagotavljajo obsežne informacije o vseh administrativnih zadevah, ki so povezane z ustanovitvijo ali razširitvijo poslovanja v državi. Informacije med drugim vključujejo odgovore na naslednja vprašanja:

- Katera potrdila, obvestila ali dovoljenja potrebujem, če želim ustanoviti podjetje (doma ali v tujini)?

- Kaj moram storiti, če želim začasno opravljati storitve v tujini?
- Kakšen je postopek za pridobivanje potrdila? Kateri organ je odgovoren?
- Ali je treba potrdilo plačati? Ali obstajajo roki?
- Kateri zakoni in odloki veljajo za moj sektor?
- Kaj moram storiti, če želim na primer odpreti restavracijo ali trgovino? Ali če želim delati kot organizator potovanja v drugi državi, ne da bi dejansko ustanovil podjetje?
- Kam se lahko obrnem za oseben nasvet in podrobnejše informacije?

EKT omogočajo, da vam obveznosti nič več ni treba opravljati pri različnih ustanovah!! Na EKT lahko dobite vse potrebne informacije in jih v spletni vlogi odgovorni ustanovi prav tako pošljete prek enotne kontaktne točke – EKT. Svoje administrativne formalnosti lahko opravite elektronsko na EKT. Preprosto se obrnite na EKT v državi, v kateri želite poslovati.

Vse EKT so del evropske mreže EUGO, do vseh evropskih EKT pa lahko preprosto dostopate na osrednjem spletnem mestu. Seveda se za storitve EKT lahko odločite na lastno željo. Če želite, se lahko obrnete tudi neposredno na ustrezne ustanove.

Vse na enem mestu

Vstopna točka "VEM " je mreža izbranih subjektov, ki pokrivajo celotno območje Slovenije in nudijo podporne storitve vsem zainteresiranim stranem na lokalni ravni znotraj enega območja.

Prek portala e-Vem lahko vlagate vloge v različne registre ter spremljate in spreminjate podatke.

Registracija družbe

Registracija podjetja

Samostojni podjetnik lahko začne s poslovanjem, ko se registrira v Poslovnem registru Slovenije.

Postopek registracije vodi Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve. Vloga za vpis se izpolni na enotnem obrazcu "Vloga za vpis v PRS". Vlogo izpolnite sami in jo elektronsko podpišete ali pa jo oddate na vstopni točki "VEM" sistema e-VEM Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve.

Če je registrirana dejavnost edina ali glavna dejavnost podjetja, morate svoje podatke registrirati za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, porodniško varstvo in zavarovanje v primeru brezposelnosti. Registracija vam omogoča tudi sklepanje pogodb o zaposlitvi.

Družbo z omejeno odgovornostjo ustanovijo člani družbe, ki sklenejo posebno pogodbo. Začetni kapital (najmanj 7 500 EUR) se položi na predhodni bančni račun; po plačilu davkov in dokončanju notarskih postopkov se ustanovitev družbe vpiše v sodni register.

Družba z omejeno odgovornostjo se lahko ustanovi tudi prek spletišča VEM, če je njena oblika enostavna, v vseh drugih primerih pa v notarski pisarni.

Javno delniško družbo   lahko ustanovi ena ali več oseb s sprejetjem statuta v obliki notarskega zapisa. Najnižji ustanovni kapital je 25 000 EUR. Imenujejo se zastopnik, člani nadzornega odbora in člani upravnega odbora. Postopek registracije je enak kot pri družbi z omejeno odgovornostjo.

Registracija davčnih zavezancev

Vi ali vaša družba postanete davčni zavezanec takoj, ko pričnete s poslovanjem, zato je treba družbo vpisati v Register zavezancev za DDV. To se stori tako, da se izpolnijo različni obrazci na davčnem uradu ali prek sistema eDavki.

Prijava v socialno zavarovanje

Vse informacije za fizične in pravne osebe, kot tudi možnost urejanja listin preko spleta lahko uredite na portalu e-vem, kjer se prijavite, da dobite dostop do obrazcev.

Posebni postopki

Če za vas ali vašo družbo veljajo posebna pravila ali dodatni pogoji za izvajanje nekaterih dejavnosti, morate pred začetkom poslovanja pridobiti posebno upravno dovoljenje. Najpogostejši primer za to je obrt.

Podjetnik lahko začne opravljati dejavnost, ko je vpisan v register.Izjemi sta gostinec, ki mora pridobiti tudi odločbo upravne enote, in prevoznik, ki mora pridobiti licenco pri Obrtni zbornici Slovenije.  Dovoljenja, ki jih mora podjetnik pridobiti za opravljanje posamezne dejavnosti, so razvidna iz zahtevanih dovoljenj po dejavnostih.

Obrt in obrti podobne dejavnosti

Obrtno dovoljenje je dokazilo o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dejavnosti. Pravico do opravljanja obrti podobne dejavnosti se pridobi z vpisom v obrtni register, ki ga Obrtna zbornica Slovenije opravi po uradni dolžnosti. Dejavnost domače in umetne obrti lahko opravlja fizična oseba samo na podlagi obrtnega dovoljenja, ki je dokazilo o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dejavnosti.

Pomoč in svetovanje

Pomoč in svetovanje

Pošljite e-pošto poslovni organizaciji blizu vas

EU upravlja mrežoDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski (Enterprise Europe Network) lokalnih poslovnih organizacij v večini evropskih državEnglish, ki vam lahko pomaga.

Izberite svojo državo ali kraj in vpišite svoje vprašanje.

Zahvaljujemo se vam za uspešno poslano sporočilo.
Zaradi tehničnih težav vaše sporočilo ni bilo poslano. Poskusite znova pozneje.

Država

Avstrija

Feldkirch

Graz

Innsbruck

Klagenfurt

Linz

Salzburg

Wien

Belgija

Antwerpen

Arlon

Brugge

Brussels

Charleroi

Gent

Hasselt

Leuven

Libramont

Liège

Mons

Namur

Nivelles

Bolgarija

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Češka republika

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Ciper

Nicosia

Danska

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Estonija

Tallinn

Finska

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Francija

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Grčija

Athens

Heraklion

Ioannina

Kavala

Kozani

Thessaloniki

Tripolis

Volos

Hrvaška

Osijek

Rijeka

Split

Varazdin

Zagreb

Irska

Dublin

Italija

Abruzzo

Aosta

Apulia

Ascoli Piceno

Basilicata

Bologna

Bologna

Cagliari

Calabria

Calabria

Campania

Catania

Florence

Genova

Gorizia

Milano

Molise

Naples

Palermo

Palermo

Perugia

Pesaro

Pisa

Pordenone

Ravenna

Rome

Rovereto

Sassari

Sicily

Terni

Torino

Trieste

Udine

Venezia

Venezia

Venezia

Latvija

Riga

Litva

Kaunas

Klaipėda

Vilnius

Luksemburg

Luxembourg

Madžarska

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Malta

Pieta`

Nemčija

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Nizozemska

Den Haag

Nieuwegein

Norveška

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Poljska

Bialystok

Gdańsk

Kalisz

Katowice

Kielce

Konin

Kraków

Lublin

Lublin

Olsztyn

Opole

Poznań

Rzeszów

Szczawno-Zdrój

Szczecin

Toruń

Warsaw

Warsaw

Warsaw

Wroclaw

Zielona Góra

Łódź

Portugalska

Aveiro

Braga

Coimbra

Évora

Faro

Funchal

Lisboa

Ponta Delgada

Porto

Romunija

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Slovaška

Bratislava

Prešov

Slovenija

Koper

Ljubljana

Maribor

Španija

Albacete

Alicante

Badajoz

Barcelona

Bilbao

Ciudad Real

Donostia- San Sebastian

Ferrol

Las Palmas de Gran Canaria

Llanera

Logroño

Madrid

Murcia

Oviedo

Palma

Pamplona

Paterna (Valencia)

Santa Cruz de Tenerife

Santander

Santiago de Compostela

Sevilla

Toledo

Valencia

Valladolid

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Švedska

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

Združeno kraljestvo

Belfast

Bristol

Cambridge

Cardiff

Coventry

Inverness

London

Manchester

Newcastle

Yorkshire and Humber

Tukaj vpišite svoje sporočilo *

* obvezno polje (tukaj je treba vnesti podatke)