Navigation path

Oppdatert: 07/2015

Oppdatert: 07/2015

Fusjoner med utenlandske selskaper


Podziel się 
		Udostępnij na Facebook
	
		Twitter
	
		Udostępnij na google+
	
		Udostępnij na linkedIn
	
		
			E-mail

Hvis du ser etter nye forretningsmuligheter, kan du også vurdere å fusjonere med en annen eksisterende virksomhet eller overta en. Følgende regler gjelder "aksjeselskap" som reguleres av lovgivningen i minst to ulike EU-land.

Hva slags fusjoner reguleres av reglene?

EU-reglene må anvendes i de følgende 3 situasjoner:

 • ett eller flere selskaper blir kjøpt av et tredje selskap - i dette tilfelle blir alle de overtatte selskapenes aktiva og passiva overført til det overtakende selskapet. Dette betyr i praksis at de overtatte selskapene oppløses, men dette gjelder ikke offisielt som avvikling. Det overtakende selskapet må utstede verdipapirer (for eksempel aksjer) som representerer selskapets kapital, i bytte mot de aktiva det mottok gjennom overføringen. Kontantutbetalinger kan også være nødvendige, inntil maks 10 % av pålydende verdi eller regnskapsverdi av det overtakende selskapets verdipapirer.
 • to eller flere selskaper overfører alle sine aktiva og passiva til et helt nytt selskap som de skal opprette. I dette tilfellet vil selskapene som overfører sine aktiva, også bli oppløst i slutten av prosessen uten å gjennomgå en offisiell avviklingsprosess. Det nydannede selskapet vil måtte utstede verdipapirer (for eksempel aksjer) som representerer dets kapital, til eierne av de selskapene som overfører sine aktiva. Kontantutbetalinger på maks 10 % av pålydende eller regnskapsverdi av disse verdipapirene kan også være nødvendig.
 • et selskap overfører alle sine aktiva og passiva til et annet selskap som allerede har alle dets verdipapirer. Etter overføringen blir det selskapet som overfører sine aktiva, oppløst uten å gjennomgå en offisiell avviklingsprosess.

EU-land har rett til ikke å anvende disse reglene på fusjoner på tvers av landegrensene som omfatter samvirkeforetak, selv om de faller inn under definisjonen av et aksjeselskap.

Fusjoner over landegrensene som involverer selskaper som investerer kapital skaffet til veie av private eller offentlige investorer, er unntatt fra EU-reglene om fusjoner nedenfor.

Felles fusjonsplan

Som et første steg må ledelsen i alle selskap som omfattes av fusjonen, sette opp et dokument - en felles fusjonsplan - som minst skal angi:

 • navn og registrert kontor til de selskapene som omfattes, og for det selskapet som blir resultatet av fusjonen
 • Bytteforholdet og vilkårene for tildeling som vil bli anvendt for overføring av verdipapirer (f.eks. hvor mange av det overtakende selskapets aksjer som blir tilbudt til aksjonærene i de overtatte selskapene), og mulige beløp som skal utbetales kontant
 • de sannsynlige virkningene på sysselsettingen
 • fra hvilken dato de nye eierne av verdipapirer i selskapet som er resultat av fusjonen, vil ha rett til utbytte
 • vedtektene til selskapet som er resultat av fusjonen
 • informasjon om verdsettelsen av aktiva og passiva som er overført til selskapet som er resultat av fusjonen.

Felles fusjonsplan må publiseres minst 1 måned før generalforsamlingene i de selskapene som skal ta avgjørelsen om fusjonen. Publisering kan skje på selskapenes nettsider eller på en egen nettside for fusjoner i de EU-landene det gjelder.

Rapporter som skal være ferdige før generalforsamlingene

To rapporter må være ferdige før generalforsamlingene:

 • en rapport fra ledelsen eller administrative organer som forklarer de juridiske og økonomiske aspektene og konsekvensene av fusjonen for eiere, kreditorer og ansatte. Denne rapporten skal være klar minst 1 måned før generalforsamlingen, og skal gis til selskapets eiere og de ansattes representanter
 • en uavhengig sakkyndig rapport kun for eierne av selskapene som omfattes. Denne rapporten må være klar minst 1 måned før generalforsamlingen og skal kommentere bytteforholdet som er fastsatt i felles fusjonsplan, og som vil bli brukt når verdipapirer tilbys for de overtatte aktiva.

Den uavhengige sakkyndigrapporten kan frafalles dersom alle eierne i hvert av selskapene som omfattes, er enige.

Generalforsamlinger

Generalforsamlingene i selskapene som omfattes, må endelig godkjenne fusjonsplanen. Alle selskap som omfattes, har rett til å gjøre gjennomføringen av fusjonen betinget av at det foreligger regler for ansattes innflytelse i selskapet som er resultat av fusjonen.

EU-land kan bestemme at det ikke er nødvendig med generalforsamling for at det overtakende selskapet skal godta fusjonen, på visse betingelser, for eksempel at det overtakende selskapet publiserer en felles fusjonsplan minst 1 måned før generalforsamlingene til alle de selskapene det skal overta. Samtidig skal det også gjøre alle andre dokumenter som er relevante for fusjonen, tilgjengelige - for eksempel årsregnskapene og årsrapportene til de selskapene som skal overtas - for at aksjonærene skal kunne gjennomgå dem.

Kontrollere lovligheten av fusjonen

I alle EU-land som omfattes, må en angitt myndighet - for eksempel en domstol eller en notarius - kontrollere lovligheten av fusjonen med hensyn til nasjonal lovgivning. Hvis alt er i orden, utsteder myndigheten et før-fusjons-sertifikat (pre-merger certificate) om at formalitetene er korrekt gjennomført, i forkant av fusjonen.

Den siste kontrollen bør konsentreres om gjennomføringen av fusjonen - for eksempel at alle selskapene som omfattes godkjente de samme vilkårene i det felles utkastet til vilkår for fusjonen - og den relevante myndigheten i det landet hvor det nye selskapet skal opprettes og registreres må kontrollere lovligheten av opprettelsen av det nye selskapet.

Ikrafttreden

Den datoen fusjonen trer i kraft - i alle tilfeller etter lovlighetskontrollen - avhenger av lovgivningen i det landet hvor det overtakende eller nyopprettede selskapet er registrert. Hvert selskap skal publisere fusjonen i sitt eget nasjonale offentlige register. De gamle registreringene kan deretter slettes.

Ansattes innflytelse

Som hovedregel er ansattes innflytelse bestemt av lovgivningen i det EU-landet hvor det overtakende selskapet eller det nydannede selskapet er registrert.

Reglene i registreringslandet kan ikke gjelde ansattes innflytelse i selskapet som er et resultat av fusjonen, hvis:

 • de ikke gir de ansatte samme grad av innflytelse som de hadde i de overtatte selskapene
 • minst ett av selskapene involvert i fusjonen hadde mer enn 500 ansatte i gjennomsnitt i de 6 månedene før felles fusjonsplan ble publisert.

Fusjoner av europeisk dimensjon

Selskaper med omsetning over visse terskelverdier (fra € 2,5 milliarder i konsolidert total internasjonal omsetning) som utøver næringsvirksomhet i EU og ønsker å fusjonere, må be EU-kommisjonen English om godkjenning - uansett hvor forretningskontoret deres befinner seg. De spesifikke betingelsene og terskelverdiene finnes i artikkel 1(2) og 1(3) i EFs fusjonsforordning български Malti Lietuvių français čeština română Ελληνικά español Deutsch Eesti italiano português magyar polski hrvatski Latviešu suomi Slovenščina Slovenčina svenska Nederlands Dansk English . Kommisjonen gransker den foreslåtte fusjonens innvirkning på konkurransen i EU. Fusjoner som vil begrense konkurransen i EU vesentlig, blir avvist. Noen ganger blir fusjoner godkjent med visse betingelser.

Lokal forretningsstøtte

Kontakt en lokal forretningsstøttepartner

Din forespørsel vil bli sendt til en støttepartner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). For å hjelpe rådgiveren med å gi svar tidsnok og på rett måte til denne gratistjenesten, vennligst oppgi så mye informasjon som mulig.

EEN-logo

Kontaktskjema

(Alle felter er obligatoriske)
Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.
Oppgi en gyldig epost-adresse.

Personlige detaljer

Firmadetaljer

Land

Belgia

Antwerpen

Arlon

Brugge

Brussels

Charleroi

Gent

Hasselt

Leuven

Libramont

Liège

Mons

Namur

Nivelles

Bulgaria

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Danmark

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Frankrike

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Hellas

Athens

Heraklion

Ioannina

Kavala

Kozani

Thessaloniki

Tripolis

Volos

Irland

Dublin

Italia

Abruzzo

Aosta

Apulia

Ascoli Piceno

Basilicata

Bologna

Bologna

Cagliari

Calabria

Calabria

Campania

Catania

Florence

Genova

Gorizia

Milano

Molise

Naples

Palermo

Palermo

Perugia

Pesaro

Pisa

Pordenone

Ravenna

Rome

Rovereto

Sassari

Sicily

Terni

Torino

Trieste

Udine

Venezia

Venezia

Venezia

Kroatia

Osijek

Rijeka

Split

Varazdin

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Kaunas

Klaipėda

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Nieuwegein

Norge

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Polen

Bialystok

Gdańsk

Kalisz

Katowice

Kielce

Konin

Kraków

Lublin

Lublin

Olsztyn

Opole

Poznań

Rzeszów

Szczawno-Zdrój

Szczecin

Toruń

Warsaw

Warsaw

Warsaw

Wroclaw

Zielona Góra

Łódź

Portugal

Aveiro

Braga

Coimbra

Évora

Faro

Funchal

Lisboa

Ponta Delgada

Porto

Romania

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Prešov

Slovenia

Koper

Ljubljana

Maribor

Spania

Albacete

Alicante

Badajoz

Barcelona

Bilbao

Ciudad Real

Donostia- San Sebastian

Ferrol

Las Palmas de Gran Canaria

Llanera

Logroño

Madrid

Murcia

Oviedo

Palma

Pamplona

Paterna (Valencia)

Santa Cruz de Tenerife

Santander

Santiago de Compostela

Sevilla

Toledo

Valencia

Valladolid

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast

Bristol

Cambridge

Cardiff

Coventry

Inverness

London

Manchester

Newcastle

Yorkshire and Humber

Sverige

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

Tsjekkia

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Tyskland

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Østerrike

Feldkirch

Graz

Innsbruck

Klagenfurt

Linz

Salzburg

Wien

3000/3000

Informasjonen som er oppført i dette skjemaet er sendt direkte til en partner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). Persondata skrevet inn i dette skjemaet vil kun brukes for å hjelpe rådgiveren med å besvare din forespørsel; dataene vil ikke bli lagret etterpå.

Hjelp og veiledning

Kontroller den økonomiske helsen til din virksomhet

Kontroller den økonomiske helsen til din virksomhet български čeština dansk Deutsch ελληνικά English español eesti suomi français English magyar italiano lietuvių latviešu Nederlands polski português română slovenčina slovenščina svenska
Dette spørreskjemaet kan hjelpe deg å oppdage tidlige tegn på vanskeligheter English og fortelle deg hvor du kan få hjelp og veiledning English, i hvert EU-land.