Navigacijski put

Ažurirano 02/2015

Ažurirano 02/2015

Spajanja sa stranim poduzećima


Podijeli na 
		Podijeli na Facebook
	
		Podijeli na Twitteru
	
		Podijeli na google+
	
		Podijeli na linkedIn
	
		
			E-pošta

Ako tražite nove poslovne prilike, uzmite u obzir spajanje s drugim postojećim društvom ili preuzimanje nekog društva. Sljedeća se pravila tiču „društva s ograničenom odgovornošću“ na koja se primjenjuju zakoni barem dviju različitih država EU-a.

Koji su oblici spajanja obuhvaćeni pravilima?

Pravila EU-a moraju se primjenjivati u sljedeće 3 situacije:

 • jedno ili više društva kupuje treće društvo - u ovom se slučaju sva imovina i obveze kupljenih društava prebacuju na društvo koje kupuje. To u praksi znači raspad kupljenih društava, ali službeno se to ne računa kao likvidacija. Društvo kupac mora izdati vrijednosne papire (kao što su vlasnički udjeli) koje predstavljaju kapital društva, u zamjenu za imovinu koja je primljena putem transfera. Gotovinske uplate također mogu biti potrebne, maksimalno do 10% nominalne ili računovodstvene vrijednosti vrijednosnih papira društva kupca.
 • dva ili više društva prenose svu svoju imovinu i obveze u potpuno novo društvo koje će osnovati. U slučaju društava koje prenose imovinu, ta će društva također na kraju procesa prestati poslovati bez službenog procesa likvidacije. Novoosnovano društvo mora izdati vrijednosne papire (kao što su vlasnički udjeli) koje predstavljaju kapital društva vlasnicima tvrtki koje prenose imovinu. Gotovinske uplate također mogu biti potrebne, maksimalno do 10% nominalne ili računovodstvene vrijednosti vrijednosnih papira društva kupca.
 • društvo prenosi svu svoju imovinu i obveze drugom društvu koje je već u posjedu svih vrijednosnih papira tog društva. Nakon prijenosa, društvo koje prenosi imovinu prestaje poslovati bez službenog procesa likvidacije.

Države EU-a imaju pravo ne primjenjivati ta pravila na prekogranična spajanja koja uključuju zadruge, čak i ako su po definiciji društva s ograničenom odgovornošću.

Prekogranična spajanja koja uključuju društva koja investiraju kapital privatnih ili javnih investitora izuzeta su od pravila za spajanje EU-a navedenih u nastavku.

Zajednički prijedlog uvjeta

Prvi korak uprave svakog društva uključenog u spajanje je sastavljanje dokumenta - zajedničkog prijedloga uvjeta spajanja - koji se odnosi na sljedeće točke kao minimum:

 • naziv i registrirano sjedište uključenih društava i društva koje nastaje iz spajanja
 • omjer i uvjeti raspodjele koji će se primijeniti na izmjenu sigurnosnih papira (npr. koliko će dionica poduzetnika stjecatelja biti ponuđeno dioničarima stečenim društvima) i mogući iznosi gotovinskih isplata
 • mogući učinci na zapošljavanje
 • datum od kojeg novi dioničari društva koje je proizašlo iz spajanja imaju pravo na isplatu dividendi
 • statuti društva koje je proizašlo iz spajanja
 • informacije o procjeni imovine i obveza prebačenih na društvo koje je proizašlo iz spajanja.

Zajednički prijedlog uvjeta mora se objaviti najmanje 1 mjesec prije glavne skupštine društava koji odlučuju o spajanju. Objava mora biti na mrežnim stranicama društava ili na posebno namijenjenoj stranici za spajanja u državama EU-a u pitanju.

Izvješća koja treba pripremiti prije glavne skupštine

Dva se izvješća moraju pripremiti prije glavne skupštine:

 • izvješće uprave ili nadležnih tijela koje objašnjava pravne i ekonomske aspekte i implikacije spajanja za vlasnike, vjerovnike i zaposlenike. To izvješće mora biti spremno barem 1 mjesec prije glavne skupštine i dano vlasnicima društava i predstavnicima zaposlenika
 • neovisno izvješće stručnjaka samo za vlasnike uključenih društava. To izvješće mora biti spremno barem 1 mjesec prije glavne skupštine i treba se osvrnuti na omjer razmjene naveden u zajedničkom prijedlogu uvjeta koji će se koristiti pri nuđenju vrijednosnih papira za stečenu imovinu.

Neovisno izvješće stručnjaka može se izostaviti ako se s time slažu svi vlasnici uključenih društava.

Glavna skupštine

Glavne skupštine uključenih društava moraju završno odobriti zajednički prijedlog uvjeta spajanja. Svako uključeno društvo ima pravo uvjetovati provedbu spajanja na temelju postojanja pravila o sudjelovanju zaposlenika u društvu koje je posljedica spajanja.

Države EU-a mogu odlučiti da nije potrebna glavna skupština društva stjecatelja kako bi se odobrilo spajanje pod određenim uvjetima, npr. da društvo stjecatelj objavi zajednički prijedlog uvjeta najmanje 1 mjesec prije glavne skupštine svih društava koje će steći. U isto vrijeme mora učiniti dostupnima sve druge dokumente koji su relevantni za spajanje - kao što su godišnja financijska izvješća i godišnja izvješća društava koje će steći - kako bi ih pregledali njihovi vlasnici udjela.

Provjera zakonitosti spajanja

U svakoj državi EU-a, imenovano tijelo - primjerice sud ili bilježnik - mora provjeriti zakonitost spajanja o odnosu na njihove nacionalne zakone. Ako je sve u redu, tijelo će izdati ispravu prije spajanja o ispravnom dovršenju formalnosti koje prethode spajanju.

Konačna provjera trebala bi se koncentrirati na završetak spajanja - primjerice, na to da su sva uključena društva odobrila iste uvjete zajedničkog prijedloga uvjeta spajanja - i mjerodavno tijelo u državi osnutka i registracije novog društva mora provjeriti zakonitost osnivanja novog društva.

Stupanje na snagu

Datum kada spajanje stupa na snagu - u svakom slučaju nakon provjere zakonitosti - zakonski će se definirati u državi gdje je novoosnovano društvo registrirano. Svako društvo mora objaviti spajanje u vlastitom nacionalnom javnom registru. Stare se registracije mogu izbrisati.

Sudjelovanje zaposlenika

Kao opće pravilo, sudjelovanje zaposlenika definirano je zakonima države EU-a u kojoj su registrirana društva stjecatelj ili novoformirano društvo.

Pravila zemlje registracije ne mogu se primjenjivati na sudjelovanje radnika ako društvo proizašlo iz spajanja:

 • ne dopušta jednaku razinu sudjelovanja radnika kao što je to bilo u stečenim društvima
 • i ako najmanje jedno od društava uključenih u spajanje ima više od 500 zaposlenih u prosjeku 6 mjeseci prije objavljivanja zajedničkog prijedloga uvjeta.

Spajanja europskih dimenzija

Društva s prihodom iznad određenih pragova (počevši od 2.5 milijardi €kombiniranog ukupnog svjetskog prihoda) koja posluju na području EU-a i žele se spojiti moraju zatražiti odobrenje Europske komisije - neovisno o tome gdje im je sjedište. Posebni uvjeti i pragovi navedeni su u članku 1.(2) i 1.(3) Uredbe EZ-a o spajanju português български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv). Komisija procjenjuje učinak predloženog spajanja na konkurenciju u EU. Spajanja koja bi znatno ograničila konkurentnost na području EU-a se odbijaju. Ponekad se spajanja odobravaju uz posebne dodatne uvjete.

Pomoć i savjeti

Pomoć i savjeti

Provjerite financijsko zdravlje svog poduzeća

Ovaj analitički pregled može vam pomoći u otkrivanju ranih znakova nevolja English i savjetovati vam gdje da dobijete pomoć i savjete English u svakoj državi EU-a.

Pošaljite e-mail poduzetničkoj organizaciji u Vašoj blizini

EU vodi mrežu Deutsch English español français italiano polski (Enterprise Europe Network) lokalnih poduzetničkih organizacija u većini europskih zemalja English koje Vam mogu pomoći.

Izaberite državu i grad te unesite Vaš upit u nastavku.

Hvala, vaša je poruka uspješno poslana.
Zbog tehničkog problema vašu poruku nije bilo moguće poslati. Molimo, pokušajte kasnije.

Država

Austrija

Feldkirch

Graz

Innsbruck

Klagenfurt

Linz

Salzburg

Wien

Belgija

Antwerpen

Arlon

Brugge

Brussels

Charleroi

Gent

Hasselt

Leuven

Libramont

Liège

Mons

Namur

Nivelles

Bugarska

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Češka Republika

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Cipar

Nicosia

Danska

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Estonija

Tallinn

Finska

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Francuska

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Grčka

Athens

Heraklion

Ioannina

Kavala

Kozani

Thessaloniki

Tripolis

Volos

Hrvatska

Osijek

Rijeka

Split

Varazdin

Zagreb

Irska

Dublin

Italija

Abruzzo

Aosta

Apulia

Ascoli Piceno

Basilicata

Bologna

Bologna

Cagliari

Calabria

Calabria

Campania

Catania

Florence

Genova

Gorizia

Milano

Molise

Naples

Palermo

Palermo

Perugia

Pesaro

Pisa

Pordenone

Ravenna

Rome

Rovereto

Sassari

Sicily

Terni

Torino

Trieste

Udine

Venezia

Venezia

Venezia

Latvija

Riga

Litva

Kaunas

Klaipėda

Vilnius

Luksemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Mađarska

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Nizozemska

Den Haag

Nieuwegein

Njemačka

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Norveška

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Poljska

Bialystok

Gdańsk

Kalisz

Katowice

Kielce

Konin

Kraków

Lublin

Lublin

Olsztyn

Opole

Poznań

Rzeszów

Szczawno-Zdrój

Szczecin

Toruń

Warsaw

Warsaw

Warsaw

Wroclaw

Zielona Góra

Łódź

Portugal

Aveiro

Braga

Coimbra

Évora

Faro

Funchal

Lisboa

Ponta Delgada

Porto

Rumunjska

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Slovačka

Bratislava

Prešov

Slovenija

Koper

Ljubljana

Maribor

Španjolska

Albacete

Alicante

Badajoz

Barcelona

Bilbao

Ciudad Real

Donostia- San Sebastian

Ferrol

Las Palmas de Gran Canaria

Llanera

Logroño

Madrid

Murcia

Oviedo

Palma

Pamplona

Paterna (Valencia)

Santa Cruz de Tenerife

Santander

Santiago de Compostela

Sevilla

Toledo

Valencia

Valladolid

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Švedska

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

Ujedinjeno Kraljevstvo

Belfast

Bristol

Cambridge

Cardiff

Coventry

Inverness

London

Manchester

Newcastle

Yorkshire and Humber

Napišite ovdje svoju poruku *

* obavezno polje (ovdje morate unijeti podatke)