Navigációs útvonal

Frissítve 06/2016

Frissítve 06/2016

Európai részvénytársaság

Az európai részvénytársaság Deutsch français English (latin nevén: Societas Europaea, SE) az uniós jog alapján létrehozott, nyilvánosan működő részvénytársaság.

Több okból is érdemes lehet európai részvénytársaságot alapítani:

 • Az ebben a jogi formában működő vállalatok könnyebben és alacsonyabb költségekkel tudnak terjeszkedni az EU-ban, illetve határokon átívelő üzleti tevékenységet folytatni. Előnyös például, ha egy vállalat az összes tevékenységét egyetlen uniós cégnév alatt végzi.
 • Az európai részvénytársaság nagyobb mobilitást biztosít az egységes piacon. Lehetővé teszi a vállalkozások székhelyének áthelyezését egy másik uniós országba anélkül, hogy ehhez meg kellene szüntetni a társaságot, és új céget kellene alapítani.
 • Keretet biztosít a több tagállamon átívelő műveletekhez. Egy-egy tevékenységben részt vehetnek például különböző tagországokban foglalkoztatott alkalmazottak, illetve a vállalkozások határon átívelő üzleti tevékenységet folytathatnak anélkül, hogy leányvállalatot kellene létrehozniuk az egyes országokban.

Európai részvénytársaság alapítása

Négyféleképpen lehet európai részvénytársaságot létrehozni:

 • egyesülés révén - olyan nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében, amelyek közül legalább kettő nem ugyanabban a tagállamban van bejegyezve;
 • holdingtársaság létrehozásával - olyan nyilvánosan működő részvénytársaságok és korlátolt felelősségű társaságok esetében, amelyek székhelye eltérő tagállamokban van, vagy amelyek legalább két éve egy másik tagállam joga alá tartozó leányvállalattal vagy egy másik tagállamban lévő fiókteleppel rendelkeznek;
 • vegyes leányvállalat alapításával - vegyes leányvállalat ugyanolyan feltételekkel hozható létre, mint holdingtársaság (l. fentebb);
 • nyilvános részvénytársaság SE-vé történő átalakítása révén - azok a már működő nyilvános részvénytársaságok választhatják ezt a megoldást, amelyek legalább két éve rendelkeznek leányvállalattal egy, a székhelyük szerinti tagállamtól eltérő tagállamban.

Hogyan lehet európai részvénytársaságot alapítani és működtetni? További tudnivalók a „Gyakran feltett kérdések" rovatban français Deutsch English .

Az európai részvénytársaság jellemzői

 • Jogi formája: nyilvános részvénytársaság.
 • Jogi személyiséggel rendelkezik.
 • Jegyzett tőkéje - melynek minimális összege 120 ezer euró - részvényekre oszlik.
 • Székhelye és központja ugyanabban az országban van (ennek az országnak a jogszabályai vonatkoznak az SE-re a végelszámolási, felszámolási és csődeljárások tekintetében).

A követelmények tagállamonként eltérhetnek français Deutsch English . Egyes országok magasabb tőkekövetelményeket írhatnak elő, mások megkövetelhetik, hogy az európai részvénytársaság központja és székhelye megegyezzen.

Az európai részvénytársaságok áthelyezhetik székhelyüket egyik tagállamból egy másikba anélkül, hogy a céget fel kellene számolni, és újat kellene létrehozni. De ha valamelyik európai részvénytársaság a székhelyét egy EU-n kívüli országba kívánja áthelyezni, a vállalatot fel kell számolni.

A székhely áthelyezése

Az Ön vállalkozásának áthelyezési javaslatot kell készítenie, és azt közzé kell tenni az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Az az ország, amelyből Ön át kívánja helyezni az európai részvénytársaság székhelyét és központját, a közzétételtől számított két hónapon belül kifogást emelhet az áthelyezési javaslat ellen (csakis közérdekre való hivatkozással), ezért az áthelyezés csak az említett időszak után léphet hatályba.

Annak az EU-országnak a joga, amelyből az európai részvénytársaság áthelyezte székhelyét egy másik országba, a jövőben is alkalmazandó lesz minden olyan intézkedésre, melyet a vállalkozás az áthelyezés előtt hozott.

A bejegyzés előfeltétele: munkavállalói részvétel

Ahhoz, hogy Ön európai részvénytársaságot jegyeztethessen be, meg kell állapodnia alkalmazottjaival arról, hogyan fognak részt venni a vállalat tevékenységeinek felügyeletében. A munkavállalói részvételnek több módja van:

 • a munkavállalók képviseltethetik magukat az igazgatótanácsban,
 • a munkavállalók képviseletét külön testület látja el, vagy
 • a fentiektől eltérő képviseleti megállapodás van érvényben a vállalatvezetés és az alkalmazottak között.

Önnek irodai helyiséget és pénzügyi támogatást kell biztosítania a cégénél dolgozó munkavállalók képviselőinek, hogy el tudják látni feladataikat.

Azokat az európai részvénytársaságokat, melyek egyesüléssel jöttek létre, akkor is be lehet jegyezni, ha a munkavállalókkal folytatott tárgyalások eredményeképpen nem születik megállapodás. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha az egyesülő vállalatok alkalmazottjainak nem volt részvételi joguk az egyesülés előtt.

 

 

 

Nyilvános konzultációk

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

IgenNem

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban / Tagállami hatósággal kapcsolatos probléma esetén forduljon a SOLVIT-hoz

egyablakos ügyintézési pontok

Minden EU-országban működnek online egyablakos ügyintézési pontok, ahol részletes eligazítást kaphat arról, hogyan tud vállalkozást indítani, illetve szolgáltatásokat nyújtani külföldön.