Navigációs útvonal

Frissítve 14/06/2017

Külföldi kiküldetés

Amennyiben az Ön vállalkozásának szerződéses üzleti partnerei vannak egy másik uniós országban, és a vállalkozás alkalmazottainak korlátozott ideig a szóban forgó tagállamban kell a szerződés alapján munkát végezniük, Önnek be kell tartania a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokat. Ugyanezeket a szabályokat kell alapul vennie akkor is, ha vállalkozása kirendeltséget, illetve telephelyet működtet más EU-országban, és alkalmazottait ottani munkavégzés céljából küldi ki. Mindkét esetben alapfeltétel, hogy a kiküldött munkavállaló munkaviszonnyal rendelkezzen az Ön vállalkozásánál.

A kiküldetés szabályait kell alkalmazni abban az esetben is, ha valamelyik munkaerő-közvetítő vagy munkaerő-kölcsönző iroda egy másik EU-ország állampolgárát alkalmazza a saját országában bejegyzett vállalkozások valamelyikénél huzamos vagy ideiglenes munkavégzés céljából. Ebben az esetben a munkavállalónak munkaviszonyban kell állnia a munkaerő-közvetítő, illetve a munkaerő-kölcsönző irodával.

Munkafeltételek a fogadó országban

A kiküldetés időtartama alatt Önnek ugyanazokat a munkafeltételeket kell biztosítania alkalmazottjainak, mint amelyek a fogadó országban - akár jogszabály, akár kollektív megállapodás alapján - hatályban vannak a következők tekintetében:

  • minimális pihenőidő,
  • maximális munkaidő,
  • minimális fizetett éves szabadság,
  • minimálbér - a kiküldetéshez kapcsolódó juttatások (például a napidíj) a minimálbér részét képezik, kivéve, ha ezek a juttatások a kiküldetéssel összefüggésben keletkezett tényleges költségek (például a szállás- vagy az utazási költség) megtérítésére szolgálnak,
  • a várandós és a kisgyermekes nők védelmét célzó intézkedések,
  • a férfiak és a nők közötti egyenlő bánásmód.

Ha a munkafeltételekre vonatkozó szabályok a munkavállalók szempontjából kedvezőbbek az Ön országában, mint a fogadó országban, vállalkozásának természetesen jogában áll a kiküldetés alatt is biztosítani ezeket a feltételeket.

Ha a külföldi partnercéggel kötött szerződés rögzíti, hogy az Ön vállalkozásának bizonyos termékeket kell első alkalommal telepítenie vagy összeszerelnie a külföldi partnercégnél, a minimálbérre és az éves szabadságra vonatkozó feltételek betartása nem kötelező, amennyiben a kiküldetés teljes időtartama rövidebb, mint 8 nap.

Az egyes EU-országok - a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel folytatott konzultáció eredményeképpen - dönthetnek úgy, hogy nem kell betartani a fogadó országban a minimálbérre és az éves szabadságra vonatkozóan meghatározott követelményeket, amennyiben a kiküldetés teljes időtartama rövidebb, mint egy hónap. Ez a könnyítés nem érvényes a munkaerő-közvetítő irodák által kiküldött munkavállalók esetében.

Nemzeti kapcsolattartó pontok

Mindegyik EU-országban működik egy vagy több kapcsolattartó pont az alkalmazottaikat külföldre kiküldő vállalkozások számára. Ezek a hivatalok együttműködnek egymással, és megosztják információikat, figyelemmel kísérik a kiküldetésben lévő alkalmazottak munkafeltételeit, és kivizsgálják a bejelentetett szabálysértéseket. Az alkalmazottaikat kiküldeni kívánó külföldi vállalkozások is a célország kapcsolattartó pontjaihoz fordulhatnak felvilágosításért az ottani munkafeltételekkel kapcsolatban.

A kiküldött munkavállalókra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok

Azok a kiküldött munkavállalók, akik ideiglenes jelleggel dolgoznak egy másik EU-országban, annak az országnak a társadalombiztosítási rendszerében maradhatnak biztosítottként, ahol a kiküldetést megelőzően dolgoztak.

Eltérő szabályok vonatkoznak az alkalmazottak, illetve az önálló vállalkozók társadalombiztosítására a kiküldetés időtartama alatt.

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

IgenNem

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.

Segítség és tanácsadás

EURES-tanácsadók

Az EURES-tanácsadók információkkal tudnak szolgálni az Ön számára a munkafeltételekről, és segítséget tudnak adni a munkaerő-felvételi eljárásokkal kapcsolatban az egyes országokban és határrégiókban.