Navigációs útvonal

Frissítve 05/07/2017

Egyenlő bánásmód

Más EU-országokból érkező munkavállalók: egyenlő bánásmód, engedélymentes munkavállalás

Önnek munkáltatóként joga van ahhoz, hogy más uniós tagállamból alkalmazottakat fogadjon fel. Az állásra jelentkezők kiválasztása során Önnek azokat a jelentkezőket, akik más EU-országok állampolgárai, ugyanolyan elbánásban kell részesítenie, mint hazája állampolgárait. A felvételi eljárás során Ön nem támaszthat diszkriminatív - például állampolgárságon alapuló - feltételeket a jelentkezőkkel szemben. Ezenfelül ugyanolyan munkafeltételeket kell biztosítania más tagországok állampolgárainak, mint a hazai munkavállalóknak (a javadalmazás, a fizetett éves szabadság stb. tekintetében). Az EU-országok állampolgárainak alapszabályként nincs szükségük munkavállalási engedélyre ahhoz, hogy elhelyezkedjenek egy másik tagállamban.

Horvátország állampolgárainak továbbra is munkavállalási engedélyre lehet szükségük egyes EU-országokban, és egyes uniós országok állampolgárainak ugyancsak munkavállalási engedélyre lehet szükségük, ha Horvátországban kívánnak elhelyezkedni.

A munkáltató jogosult arra, hogy bizonyos szintű nyelvtudást követeljen meg a más EU-országokból származó jelentkezőktől, de a nyelvismeret elvárt szintjének arányban kell állnia az ellátandó munkakörrel.

Tilos megkülönböztetést alkalmazni a jelentkezőkkel, illetve munkavállalókkal szemben:

  • (pl. a szülői szabadságot, az előléptetést vagy a javadalmazást illetően) nemük,
  • faji vagy etnikai hovatartozásuk,
  • vallásuk vagy hitbeli meggyőződésük,
  • fogyatékosságuk,
  • életkoruk,
  • szexuális irányultságuk alapján.

Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) sok hasznos információval szolgál a munkaadóknak a más EU-országokból jelentkező munkavállalók kiválasztásával és felvételével kapcsolatban.

Az EURES felvilágosítással szolgál arról is, milyen adminisztratív teendői vannak Önnek abban az esetben, ha vállalkozása szomszédos országból átjáró (ingázó) alkalmazottakat foglalkoztat.

A képesítések elismerése

Amennyiben Ön munkavállalókat toboroz egy, az Ön országa által szabályozott szakmábanEnglish , azoknak a jelentkezőknek, akik egy másik EU-tagországban szereztek képesítést és/vagy szakmai tapasztalatot, azt el kell ismertetniük az Ön országának illetékes hatóságaivalEnglish. Figyelem: bizonyos szakmák képviselői (jogászok, légiforgalom-irányítók, pilóták stb.) esetében külön EU-szabályok vonatkoznak a más EU-országokban megszerzett szakmai képesítések elismerésére.

A képesítések elismerésére vonatkozó szabályok:

a valamelyik EU-ország állampolgárságával is rendelkező kettős állampolgárságú személyekre és
az uniós polgárok egyetlen EU-ország állampolgárságával sem rendelkező házastársaira is vonatkoznak.

Ha Ön olyan állás betöltésére toboroz munkavállalókat, melynek keretében alkalmazottjainak különböző szakmai tevékenységeket kell majd végezniük, és egy másik EU-országból származó jelentkező a saját országában csak az egyik tevékenység vonatkozásában rendelkezik képesítéssel - és ezt a tevékenységet saját országában önálló szakmaként ismerik el –, a jelentkező az Ön országában csak képesítései részleges elismerését kérelmezheti, mégpedig azokra a szakmai tevékenységekre vonatkozóan, amelyek tekintetében képesítéssel rendelkezik.

 

Szülői szabadság

 

A munkavállalók (férfiak és nők egyaránt) jogosultak arra, hogy szülői szabadságot vegyenek ki, amikor gyermekük születik, vagy gyermeket fogadnak örökbe - függetlenül attól, hogy milyen típusú (részmunkaidős, teljes munkaidős stb.) munkaszerződéssel állnak alkalmazásban.

Ön nem mondhat fel alkalmazottjainak azzal az indokkal, hogy szülői szabadságot igényeltek, és nem részesítheti őket kedvezőtlenebb bánásmódban emiatt.

Mindkét szülő jogosult fejenként legalább 4 havi szülői szabadságra. Általános szabály, hogy a foglalkoztatásban álló szülők egyike nem ruházhatja át a szabadságot a másik szülőre. Egyes országok azonban lehetővé teszik a szülői szabadság egy részének, legfeljebb 3 havi szabadságnak az átruházását.

Az uniós szabályok értelmében a munkavállalók a szülői szabadságot a gyermek 8 éves koráig bármikor kivehetik. Mindazonáltal előfordulhat, hogy egyes országok ennél alacsonyabb korhatárt határoznak meg.

A munkavállalónak joga van ahhoz, hogy a szülői szabadság után ugyanabba a munkakörbe térjen vissza, amelyben a szabadság előtt dolgozott. Ha erre nincs lehetőség, Önnek hasonló, a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelő állást kell felajánlania alkalmazottjának.

Ha a szülői szabadságról visszatérő munkavállaló átmeneti jelleggel más munkaidőben, illetve más munkaszervezés szerint kíván dolgozni, Önnek - mint munkáltatónak - érdemben meg kell vizsgálnia ezt a kérést, és ha elutasítja azt, döntését alaposan és tárgyilagosan meg kell indokolnia.

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek. Kérjük, hogy a lehető legtöbb információt adja meg, hogy az Enterprise Europe Network helyi tanácsadója rövid időn belül megfelelő választ tudjon Önnek adni.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

IgenNem

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.