Navigációs útvonal

Frissítve 08/2015

Frissítve 08/2015

Egyenlő bánásmód


Megosztás! 
		Megosztás Facebookon!
	
		Megosztás Twitteren!
	
		Megosztás Google-n!
	
		Megosztás LinkedIn-en!

Más EU-országokból érkező munkavállalók: egyenlő bánásmód, engedélymentes munkavállalás

Önnek munkáltatóként joga van ahhoz, hogy más uniós tagállamból alkalmazottakat fogadjon fel. Az állásra jelentkezők kiválasztása során Önnek azokat a jelentkezőket, akik más EU-országok állampolgárai, ugyanolyan elbánásban kell részesítenie, mint hazája állampolgárait. A felvételi eljárás során Ön nem támaszthat diszkriminatív - például állampolgárságon alapuló - feltételeket a jelentkezőkkel szemben. Ezenfelül ugyanolyan munkafeltételeket kell biztosítania más tagországok állampolgárainak, mint a hazai munkavállalóknak (a javadalmazás, a fizetett éves szabadság stb. tekintetében). Az EU-országok állampolgárainak alapszabályként nincs szükségük munkavállalási engedélyre ahhoz, hogy elhelyezkedjenek egy másik tagállamban.

Horvátország állampolgárainak továbbra is munkavállalási engedélyre lehet szükségük egyes EU-országokban, és egyes uniós országok állampolgárainak ugyancsak munkavállalási engedélyre lehet szükségük, ha Horvátországban kívánnak elhelyezkedni.

A munkáltató jogosult arra, hogy bizonyos szintű nyelvtudást követeljen meg a más EU-országokból származó jelentkezőktől, de a nyelvismeret elvárt szintjének arányban kell állnia az ellátandó munkakörrel.

Tilos megkülönböztetést alkalmazni a jelentkezőkkel, illetve munkavállalókkal szemben:

  • (pl. a szülői szabadságot, az előléptetést vagy a javadalmazást illetően) nemük,
  • faji vagy etnikai hovatartozásuk,
  • vallásuk vagy hitbeli meggyőződésük,
  • fogyatékosságuk,
  • életkoruk,
  • szexuális irányultságuk alapján.

Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) sok hasznos információval szolgál a munkaadóknak a más EU-országokból jelentkező munkavállalók kiválasztásával és felvételével kapcsolatban.

Az EURES felvilágosítással szolgál arról is, milyen adminisztratív teendői vannak Önnek abban az esetben, ha vállalkozása szomszédos országból átjáró (ingázó) alkalmazottakat foglalkoztat.

A képesítések elismerése

Amennyiben Ön munkavállalókat toboroz egy, az Ön országa által szabályozott szakmában Deutsch français English , azoknak a jelentkezőknek, akik egy másik EU-tagországban szereztek képesítést és/vagy szakmai tapasztalatot, azt el kell ismertetniük az Ön országának illetékes hatóságaival. Figyelem: bizonyos szakmák képviselői (jogászok, légiforgalom-irányítók, pilóták stb.) esetében külön EU-szabályok vonatkoznak a más EU-országokban megszerzett szakmai képesítések elismerésére.

A képesítések elismerésére vonatkozó szabályok:

a valamelyik EU-ország állampolgárságával is rendelkező kettős állampolgárságú személyekre és
az uniós polgárok egyetlen EU-ország állampolgárságával sem rendelkező házastársaira is vonatkoznak.

Ha Ön olyan állás betöltésére toboroz munkavállalókat, melynek keretében alkalmazottjainak különböző szakmai tevékenységeket kell majd végezniük, és egy másik EU-országból származó jelentkező a saját országában csak az egyik tevékenység vonatkozásában rendelkezik képesítéssel - és ezt a tevékenységet saját országában önálló szakmaként ismerik el –, a jelentkező az Ön országában csak képesítései részleges elismerését kérelmezheti, mégpedig azokra a szakmai tevékenységekre vonatkozóan, amelyek tekintetében képesítéssel rendelkezik.

Szerződés típusa:

Határozott idejű szerződések

Alapszabály, hogy határozott időre szerződtetett alkalmazottjait Önnek ugyanolyan bánásmódban kell részesítenie, mint vállalkozásának állandó munkatársait. Amikor pedig állandó álláshelyek üresednek meg a cégnél, tájékoztatnia kell őket ezekről az álláshelyekről. Ezen túlmenően a határozott időre szóló szerződéssel rendelkező alkalmazottak számát figyelembe kell venni annak kiszámítása során, hogy a cég alkalmazottainak száma eléri-e a munkavállalói érdekképviseleti csoportok létrehozásához szükséges, jogszabályban meghatározott küszöbértéket.

Figyelem: az EU-országoknak rögzíteniük kell nemzeti jogrendjükben egyet vagy többet az alábbi kritériumok közül annak a visszaélésnek minősülő gyakorlatnak a megakadályozására, hogy a munkáltatók egymást követő, határozott idejű szerződésekkel foglalkoztatják alkalmazottjaikat (ahelyett, hogy határozatlan idejű munkaviszonyt ajánlanának fel nekik):

  • a határozott idejű szerződések megújításának objektív okai,
  • az egymást követő, határozott idejű szerződések maximális megengedett időtartama,
  • a határozott idejű munkaszerződések megújításának maximális száma.

Részmunkaidős foglalkoztatás

A munkaszervezés során Önnek figyelembe kell vennie, hogy alkalmazottainak milyen igényei vannak a rugalmas munkavégzés tekintetében. A rugalmas munkavégzés egyik lehetséges módja a részmunkaidős foglalkoztatás. A részmunkaidős alkalmazottak nem részesülhetnek kedvezőtlenebb elbánásban, mint a vállalat teljes munkaidőben dolgozó munkatársai.

Célszerű elősegíteni, hogy a teljes munkaidőben dolgozók részmunkaidős munkavégzésre térhessenek át, ha erre igényt tartanak, és fordítva.

Ha a munkaadó teljes munkaidő helyett részmunkaidőben szeretné foglalkoztatni egyik alkalmazottját, aki ezt elutasítja, ez nem jogosítja fel a munkaadót arra, hogy felmondjon az érintett munkavállalónak.

 

 

Szülői szabadság

 

 

A munkavállalók (férfiak és nők egyaránt) jogosultak arra, hogy szülői szabadságot vegyenek ki, amikor gyermekük születik, vagy gyermeket fogadnak örökbe - függetlenül attól, hogy milyen típusú (részmunkaidős, teljes munkaidős stb.) munkaszerződéssel állnak alkalmazásban.

Ön nem mondhat fel alkalmazottjainak azzal az indokkal, hogy szülői szabadságot igényeltek, és nem részesítheti őket kedvezőtlenebb bánásmódban emiatt.

Mindkét szülő jogosult fejenként legalább 4 havi szülői szabadságra. Általános szabály, hogy a foglalkoztatásban álló szülők egyike nem ruházhatja át a szabadságot a másik szülőre. Egyes országok azonban lehetővé teszik a szülői szabadság egy részének, legfeljebb 3 havi szabadságnak az átruházását.

Az uniós szabályok értelmében a munkavállalók a szülői szabadságot a gyermek 8 éves koráig bármikor kivehetik. Mindazonáltal előfordulhat, hogy egyes országok ennél alacsonyabb korhatárt határoznak meg.

A munkavállalónak joga van ahhoz, hogy a szülői szabadság után ugyanabba a munkakörbe térjen vissza, amelyben a szabadság előtt dolgozott. Ha erre nincs lehetőség, Önnek hasonló, a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelő állást kell felajánlania alkalmazottjának.

Ha a szülői szabadságról visszatérő munkavállaló átmeneti jelleggel más munkaidőben, illetve más munkaszervezés szerint kíván dolgozni, Önnek - mint munkáltatónak - érdemben meg kell vizsgálnia ezt a kérést, és ha elutasítja azt, döntését alaposan és tárgyilagosan meg kell indokolnia.

Helyi vállalkozástámogatás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

Ország

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Dánia

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Franciaország

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Nieuwegein

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Norvégia

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Olaszország

Firenze

Milano

Napoli

Pieta

Roma

Torino

Venezia

Portugália

Lisboa

Románia

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

Szlovákia

Bratislava

Prešov

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.

Segítség és tanácsadás