Navigációs útvonal

Frissítve 02/2015

Frissítve 02/2015

Foglalkoztatási feltételek


Megosztás! 
		Megosztás Facebookon!
	
		Megosztás Twitteren!
	
		Megosztás Google-n!
	
		Megosztás LinkedIn-en!

Munkaszerződések

Uniós szabályok rögzítik, hogy a munkáltatók milyen információkat kötelesek közölni alkalmazottaikkal a munkaszerződésükkel kapcsolatban.

Egyes EU-országokban az alább ismertetett szabályok nem vonatkoznak azokra a munkavállalókra, akik legfeljebb egy hónapig tartó munkaszerződéssel rendelkeznek, illetve akik hetente 8 óránál kevesebbet dolgoznak.

Vizsgálja meg a kérdést mélyebben, országonkénti bontásban:

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

 

Tájékoztatási kötelezettségek

Önnek - munkaadóként - legalább az alábbi információkat közölnie kell a munkavállalókkal, amikor először állnak munkába Önnél:

 • a munkaszerződés részes felei,
 • a munkavégzés helye - ha nincs állandó vagy fő munkavégzési hely, Önnek hangsúlyoznia kell, hogy a munkavállaló különböző helyszíneken fog munkát végezni, és közölnie kell vele, hol van a vállalkozás bejegyzett székhelye,
 • a munka megnevezése, fokozata, jellege/kategóriája vagy rövid meghatározása/leírása,
 • a munkába állás időpontja,
 • ideiglenes munkaszerződés esetében a munkaviszony várható időtartama,
 • a fizetett éves szabadság hossza,
 • a munkaadó és a munkavállaló által betartandó felmondási idő a munkaszerződés valamelyik fél általi felbontása esetén,
 • a munkavállalót megillető kezdő alapfizetés, a díjazás egyéb összetevői és a kifizetés gyakorisága,
 • a munkavállaló rendes munkanapjának, illetve munkahetének időtartama,
 • adott esetben a munkavállaló munkakörülményeit meghatározó kollektív szerződésekben foglalt szabályok.

Ami az éves szabadságot, a felmondási időt, a munkaidőt és a javadalmazást illeti, elegendő, ha a munkaadó megnevezi a vonatkozó jogszabályokat és közigazgatási rendelkezéseket.

Ha az Ön alkalmazottjának külföldön kell dolgoznia (lásd: Külföldi kiküldetés), Önnek előre tájékoztatnia kell őt az alábbiakról:

 • a külföldi munkavégzés időtartama,
 • a pénznem megnevezése, amelyben javadalmazása kifizetésre kerül,
 • a külföldi munkavégzéshez kapcsolódó juttatások,
 • a hazatérés feltételei.

A tájékoztatás módja és határideje

Ezeket az információkat Önnek legkésőbb a munkába lépéstől számított 2 hónapon belül írásban kell közölnie új alkalmazottjaival.

A tájékoztatásra az alábbi módokon kerülhet sor:

 • írásbeli munkaszerződés,
 • kötelezettségvállalási nyilatkozat,
 • egy vagy több egyéb írásos dokumentum, amely tartalmazza a fent leírt információkat.

A foglalkoztatási jogviszony megváltoztatása

Önnek írásban kell tájékoztatnia alkalmazottját, ha az illető munkaszerződésében bármilyen változás áll be, mégpedig a változás érvénybe lépése után legkésőbb 1 hónappal. Ha a változtatásra a vonatkozó jogszabályok vagy közigazgatási rendelkezések módosulása miatt van szükség, nincs szükség az eredeti szerződést módosító írásos dokumentumra.

Az alkalmazottak tájékoztatása, konzultáció

Ha az Ön vállalkozásának több mint 50 alkalmazottja van (vagy több mint 20, ha egy nagyobb vállalathoz tartozó egységről van szó), Ön törvény szerint köteles tájékoztatni őket az alábbiakról:

 • a vállalat tevékenységében és a gazdasági helyzetben nemrég bekövetkezett, illetve a jövőben várhatóan bekövetkező fejlemények,
 • foglalkoztatási helyzet,
 • a munkaszervezésben vagy a szerződéses viszonyban várhatóan bekövetkező jelentős változások.

Önnek időben kell tájékoztatnia a munkavállalók képviselőit ahhoz, hogy felkészülhessenek a kérdéses témákban a munkaadóval folytatandó hivatalos konzultációra.

Jogszabály tiltja, hogy a munkavállalók képviselői (vagy a munkájukat segítő szakértők) továbbadják a cég alkalmazottainak azokat az információkat, amelyeket a munkaadó bizalmasan közölt velük.

 

 

A munkaidő hosszára vonatkozó szabályok

 

 

Ha alkalmazottjai vannak, Önnek ismernie kell a munkaidőre vonatkozó alapvető szabályokat. Ezek a szabályok a napi és heti pihenőidő minimális időtartamát, valamint az éves szabadságot és a maximális heti munkaidőt rögzítik. A tagállamoknak jogukban áll olyan szabályokat alkalmazni, amelyek a munkavállaló szempontjából kedvezőbbek az uniós szabályozásnál.

Maximális heti munkaidő, heti és napi pihenőidő

Munkaadóként Önnek biztosítania kell, hogy alkalmazottjainak átlagos heti munkaideje - a túlórát is beleértve - ne haladja meg a 48 órát. Önnek gondoskodnia kell arról is, hogy minden alkalmazottja naponta megszakítás nélkül legalább 11 órás pihenőidőt kapjon. Ezenfelül biztosítania kell azt is, hogy alkalmazottjai hétnaponként legalább 24 órás, megszakítás nélküli pihenőidőben részesüljenek.

Szünetek, éves szabadság

Ha az Ön alkalmazottjai naponta 6 óránál többet dolgoznak, Önnek gondoskodnia kell arról, hogy pihenőszünetet kapjanak (amelynek időtartamát kollektív szerződések vagy nemzeti jogszabályok állapítják meg).

A napi és heti pihenőidő mellett minden munkavállalót évente legalább 4 hét fizetett szabadság illet meg. Az éves szabadság időtartama nem váltható ki pénzzel, kivéve, ha a munkaviszony megszűnéséig az illető munkavállaló nem használta fel összes rendes szabadságát.

Éjszakai munka

Az éjszakai munka 7 óránál nem rövidebb műszakot jelent, amelyből legalább 3 óra éjfél és reggel 5 óra közé esik.

Az éjszakai műszakban dolgozók esetében a munkaórák száma nem haladhatja meg átlagosan a nyolc órát 24 órás időszakonként. Azok az éjszakai műszakban dolgozók, akiknek munkája különösen veszélyes, vagy erős fizikai, illetve szellemi megterheléssel jár, nem dolgozhatnak többet nyolc óránál 24 órás időszakonként.

Az éjszakai műszakban dolgozók ingyenes egészségügyi vizsgálatra jogosultak a munkába állásukat megelőzően, és jogosultak arra, hogy azt követően rendszeresen ingyenes egészségügyi vizsgálaton vegyenek részt. (A vizsgálatot az orvosi titoktartás szabályainak megfelelően kell lefolytatni.) Ha az éjszakai műszakban dolgozóknak egészségügyi problémái támadnak abból adódóan, hogy éjszakai műszakban dolgoznak, lehetőség szerint át kell helyezni őket megfelelő nappali műszakba.

Ha a munkakör sajátos jellege miatt a munkaidőt nem mérik és/vagy nem határozzák meg előre, például vezető állású vagy családtag munkavállalók esetében, a munkaidőre vonatkozó előírásoktól adott esetben el lehet térni.

A következő területeken is lehetőség van a szabályok alóli mentességre:

 • biztonsági és felügyeleti tevékenységek,
 • olyan iparágak, ahol a munkát műszaki okok miatt nem lehet megszakítani,
 • vasúti közlekedés,
 • mezőgazdaság,
 • idegenforgalom.

Utazó munkavállalók

Utazó munkavállalónak minősülnek azok a munkavállalók, akik személy- vagy áruszállításra szolgáló közúti, vasúti, légi vagy vízi közlekedési eszközökön végzik a munkájukat. Az utazó munkavállalók munkaidejére más szabályok vonatkoznak.

Fiatalok foglalkoztatása

A munkába állás alsó korhatára 15 év (vagy ennél magasabb azokban az országokban, ahol a tankötelezettség felső korhatára meghaladja a 15 évet).

15 évnél fiatalabb gyermekeket kulturális, művészi, sport- és reklámtevékenységben való szereplésre csak az illetékes hatóságok egyedi, előzetes hozzájárulásával lehet alkalmazni.

A 15. életévüket még be nem töltött, de legalább 14 éves gyermekek dolgozhatnak elméleti és gyakorlati szakképzési rendszer keretében. A legalább 14. (bizonyos esetekben 13.) életévüket betöltött gyermekek végezhetnek könnyű munkát. A fiatalok munkaidejére, éjszakai munkavégzésére és pihenőidejére vonatkozó szabályok meglehetősen szigorúak. Az EU-országok alkalmazhatnak a minimumkövetelményeknél pdf български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) szigorúbb szabályokat.

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

EURES-tanácsadók

Az EURES-tanácsadók információkkal tudnak szolgálni az Ön számára a munkafeltételekről, és segítséget tudnak adni a munkaerő-felvételi eljárásokkal kapcsolatban az egyes országokban és határrégiókban.

Küldjön e-mailt egy közelben levő üzleti szervezetnek

Az EU a legtöbb európai országban English működtet egy, a helyi üzleti szervezetekből álló hálózatot Deutsch English español français italiano polski (Enterprise Europe Network), amely az Ön segítségére lehet.

Válassza ki országát és városát, majd írja be az alábbi mezőbe, hogy mivel kapcsolatosan érdeklődik!

Üzenetét Ön sikeresen elküldte. Köszönjük kérdését.
Technikai problémák miatt az üzenet elküldése nem sikerült. Kérjük, próbálja meg később.

Ország

Ausztria

Feldkirch

Graz

Innsbruck

Klagenfurt

Linz

Salzburg

Wien

Belgium

Antwerpen

Arlon

Brugge

Brussels

Charleroi

Gent

Hasselt

Leuven

Libramont

Liège

Mons

Namur

Nivelles

Bulgária

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Dánia

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Egyesült Királyság

Belfast

Bristol

Cambridge

Cardiff

Coventry

Inverness

London

Manchester

Newcastle

Yorkshire and Humber

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Franciaország

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Görögország

Athens

Heraklion

Ioannina

Kavala

Kozani

Thessaloniki

Tripolis

Volos

Hollandia

Den Haag

Nieuwegein

Horvátország

Osijek

Rijeka

Split

Varazdin

Zagreb

Írország

Dublin

Lengyelország

Bialystok

Gdańsk

Kalisz

Katowice

Kielce

Konin

Kraków

Lublin

Lublin

Olsztyn

Opole

Poznań

Rzeszów

Szczawno-Zdrój

Szczecin

Toruń

Warsaw

Warsaw

Warsaw

Wroclaw

Zielona Góra

Łódź

Lettország

Riga

Litvánia

Kaunas

Klaipėda

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Norvégia

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Olaszország

Abruzzo

Aosta

Apulia

Ascoli Piceno

Basilicata

Bologna

Bologna

Cagliari

Calabria

Calabria

Campania

Catania

Florence

Genova

Gorizia

Milano

Molise

Naples

Palermo

Palermo

Perugia

Pesaro

Pisa

Pordenone

Ravenna

Rome

Rovereto

Sassari

Sicily

Terni

Torino

Trieste

Udine

Venezia

Venezia

Venezia

Portugália

Aveiro

Braga

Coimbra

Évora

Faro

Funchal

Lisboa

Ponta Delgada

Porto

Románia

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Spanyolország

Albacete

Alicante

Badajoz

Barcelona

Bilbao

Ciudad Real

Donostia- San Sebastian

Ferrol

Las Palmas de Gran Canaria

Llanera

Logroño

Madrid

Murcia

Oviedo

Palma

Pamplona

Paterna (Valencia)

Santa Cruz de Tenerife

Santander

Santiago de Compostela

Sevilla

Toledo

Valencia

Valladolid

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

Szlovákia

Bratislava

Prešov

Szlovénia

Koper

Ljubljana

Maribor

Az alábbi mezőbe írja be üzenetét! *

* kötelező mező (mindenképpen adatot kell tartalmaznia)