Cale de navigare

Actualizare 22/12/2016

Vânzări în UE

Comerțul în interiorul Uniunii

Întreprinderile care desfășoară activități comerciale în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European (SEE) și Turcia au dreptul de a exporta și importa liber bunuri. Prin urmare, autoritățile nu pot limita cantitatea importurilor/exporturilor și nici nu pot impune alte măsuri de natură să restricționeze comerțul.

Dacă vă confruntați cu dificultăți în relația cu autoritățile publice, puteți cere ajutor din partea serviciilor noastre de asistență și consiliere .

Libera circulație a bunurilor include și dreptul de a tranzita liber teritoriul UE. Toate produsele care intră în UE (chiar dacă au fost fabricate în țări terțe) pot fi transportate liber în toată Uniunea.

Norme armonizate

Dacă respectă norme armonizate, bunurile pe care le comercializați pot circula liber pe teritoriul UE. Acest lucru înseamnă că nu pot fi puse în aplicare restricții, precum limitarea cantităților de vânzări. Normele armonizate la nivelul UE se bazează pe un set de condiții, al căror scop este să protejeze consumatorii, sănătatea publică și mediul.

Norme nearmonizate

Dacă nu sunt supuse unor norme armonizate la nivelul UE, bunurile pe care le comercializați pot face obiectul reglementărilor naționale; și în acest caz puteți beneficia de libera circulație a bunurilor, pe baza principiului recunoașterii reciproce (dreptul de a exporta și importa bunuri pe teritoriul UE, în mod liber).

Restricții bazate pe normele naționale

Produsele pot face obiectul unor restricții dacă aduc prejudicii interesului public, în special pe motive care țin de protecția sănătății și vieții persoanelor, animalelor și plantelor, protecția mediului, siguranța publică și moralitatea publică. Autoritățile trebuie să demonstreze că astfel de restricții privind libera circulație sunt justificate și proporționale, cum ar fi procedurile de autorizare prealabilă pentru anumite produse care prezintă un risc real pentru sănătatea umană.

Drept de tranzit

Libera circulație a mărfurilor include și dreptul de a tranzita liber teritoriul UE, al SEE și al Turciei. Toate produsele care intră în UE (chiar dacă au fost fabricate în țări terțe) pot fi transportate liber în toată Uniunea.

Importul/exportul către și din UE

În cazul în care desfășurați activități comerciale cu țări din afara UE, se aplică reguli speciale. Iată câteva linkuri utile către site-uri ale Comisiei Europene care vă pot oferi asistență:

Baza de date privind accesul pe piațăEnglish ( MADB) le oferă companiilor care exportă din UE informații despre condițiile de import de pe piețele din țări terțe.

Portalul privind internaționalizarea IMM-urilorEnglish este o bază de date a serviciilor de sprijin care le oferă ajutor practic întreprinderilor europene dornice să facă afaceri în afara UE.

Export HelpdeskespañolfrançaisportuguêsEnglish(Serviciul de asistență pentru exporturi) furnizează informații despre cerințele și taxele vamale aplicate de UE exporturilor/importurilor provenind din țări în curs de dezvoltare.

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

DaNu

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.

Ajutor

Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă

Sunteți implicat într-un litigiu comercial cu un furnizor sau un client din altă țară a UE? Pentru cereri cu o valoare de până la 2 000 EUR, vă puteți recupera banii fără prea multă bătaie de cap, utilizând procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă.

Punct de contact privind produsele

Punctul de contact privind produsele vă informează cu privire la legislația națională aplicabilă produselor și vă ajută să intrați pe piețele altor țări din UE.