Navigation path

Oppdatert: 17/05/2017

Regler og prosedyrer

Hvert år bruker mer enn 250 000 offentlige myndigheter i EU ca. 14 % av BNP på innkjøp av tjenester, arbeider eller utstyr. Som en bedrift registrert i EU har du rett til å konkurrere om offentlige kontrakter i andre EU-land.

For å skape like vilkår for alle bedrifter på tvers av Europa, fastsetter EU-lovgivningen harmoniserte minimumsregler (se direktivene om offentlige anskaffelser). Disse reglene, som er innarbeidet i nasjonal lovgivning, gjelder anbud med en pengeverdi som overstiger et visst beløp (se terskler nedenfor). Disse anbudene som går "over terskelen" er sannsynligvis av interesse i andre land Med andre ord gjør anbudsverdien slik at det lønner seg for en utenlandsbedrift å legge inn et tilbud.

For anbud med lavere verdi gjelder nasjonale regler (som uansett må overholde de generelle prinsippene i EU-lovgivningen). Prosedyrene for anbud "under terskelen" kan være forenklet i forhold til de anbudene som gjelder over hele EU.

For alle anbud må offentlige myndigheter:

 • ikke forskjellsbehandle en bedrift fordi den er registrert i et annet EU-land
 • ikke referere til bestemte merker, varemerker eller patenter når de beskriver egenskapene til de produktene og tjenestene de ønsker å kjøpe
 • ikke nekte å godta støttedokumenter (sertifikater, vitnemål osv.) som er utstedt i et annet EU-land så lenge de gir samme grad av garanti
 • gjør all informasjon angående anbudene tilgjengelig for alle interesserte selskaper, uansett hvilket EU-land de er registrert i.

 

En offentlig myndighet har rett til å utestenge din bedrift fra en anbudskonkurranse hvis den:

 • er konkurs eller under avvikling
 • har stoppet sine aktiviteter eller dens aktiviteter er under bobehandling
 • er funnet skyldig i alvorlige misligheter
 • ikke har betalt skatt eller arbeidsgiveravgift
 • har gitt uriktige opplysninger til en offentlig myndighet.

 

Bare i bestemte tilfeller kan offentlige myndigheter tildele kontrakter uten å utlyse en anbudskonkurranse:

 • krisesituasjoner på grunn av uforutsette hendelser
 • kontrakter som - av tekniske grunner eller på grunn av enerett - kun kan utføres av ett bestemt selskap
 • kontrakter som er unntatt fra offentlige innkjøp ved lov (ervervelse/leie av eksisterende bygninger, ansettelseskontrakter, programmateriale for kringkasting osv.).

 Terskler som utløser regler som gjelder hele EU

Beløpene nedenfor inkluderer ikke MVA og gjelder fra 1. januar 2014.

Sentrale statlige myndigheter

≥ € 135 000

forsyningskontrakter (for forsvaret kun de som står i vedlegg III til direktiv 2014/24češtinaбългарскиhrvatskiDanskEestisuomifrançaisDeutschΕλληνικάmagyaritalianoLatviešuLietuviųMaltiNederlandspolskiportuguêsromânăSlovenčinasvenskaSlovenščinaespañolEnglish )

≥ € 209 000

forsyningskontrakter for forsvarsprodukter som ikke står i vedlegg III til direktiv 2014/24češtinaбългарскиhrvatskiDanskEestisuomifrançaisDeutschΕλληνικάmagyaritalianoLatviešuLietuviųMaltiNederlandspolskiportuguêsromânăSlovenčinasvenskaSlovenščinaespañolEnglish

≥ € 5 225 000

alle kontrakter på arbeider

 

Andre offentlige myndigheter

≥ € 209 000

alle forsynings- og tjenestekontrakter

≥ € 5 225 000

alle kontrakter på arbeider

 

For leverandører av offentlige tjenester på områdene vann, energi, transport og posttjenester er terskelen for forsynings- og tjenestekontrakter € 418 000. For kontrakter på arbeider er terskelen € 5 225 000.

For EU-land som ikke bruker euro, gjelder følgende tersklerEnglish.

Regler for offentlige anskaffelser

Kriterier for tildeling

Offentlige myndigheter kan bruke forskjellige kriterier når de vurderer tilbud - for eksempel kan de basere valget på laveste pris som tilbys, eller de kan bruke andre kriterier. I det siste tilfellet, skal hver søker informeres om den ulike vektingen som gis til de forskjellige kriteriene (for eksempel pris, tekniske egenskaper og miljømessige aspekter).

Publisering

Visse meldinger må publiseres for ethvert offentlig anbud som overstiger tersklene , og som det finnes regler for som gjelder i hele EU:

 • kontraktsmelding eller melding om en designkonkurranse: den offentlige myndigheten kan publisere denne meldingen nasjonalt, men bør også sende den til EUs publikasjonskontor. Meldingen publiseres i sin helhet på ett av de offisielle språkene i EU, og et sammendrag blir oversatt til andre språk
 • melding om tildeling av kontrakt som kunngjør resultatet av det offentlige anbudet.

Offentlige myndigheter kan velge å publisere andre informasjonsmeldinger, for eksempel en forhåndsmelding (som annonserer et mulig anbud). Når et anbud til slutt publiseres etter en forhåndsmelding, kan tidsfristen for å legge inn og motta tilbud bli forkortet. En annen måte å redusere tidsfristen på, er å publisere anbudet elektronisk.

Gjennomsiktighet

Offentlige myndigheter kan bare begynne å vurdere tilbud etter at fristen for å legge inn tilbud har utløpt. Har du lagt inn et tilbud, har du rett til å bli informert så snart som mulig om du har vunnet kontrakten eller ikke. Hvis du ikke ble valgt, har du rett til en detaljert forklaring på hvorfor ditt tilbud ble forkastet. Den offentlige myndigheten må overholde streng taushetsplikt med hensyn til utveksling og lagring av dine opplysninger.

Tekniske spesifikasjoner

Tekniske spesifikasjoner definerer egenskapene ved tjenesten, leveransene eller arbeidene som den offentlige myndigheten har til hensikt å kjøpe. De kan inkludere aspekter som miljøprestasjoner, design, sikkerhet, kvalitetssikring eller samsvarsvurdering. For kontrakter som gjelder offentlige arbeider, kan de også inkludere tester samt kontroll- og konstruksjonsteknikk. Tekniske spesifikasjoner skal ikke kreve bruk av et/en bestemt merke, varemerke eller patent.

Typer av offentlige anskaffelsesprosesser

Åpen anbudskonkurranse

I en åpen prosedyre kan en hvilken som helst bedrift legge inn et tilbud. Minste tidsfrist for å legge inn tilbud er 35 dager fra publiseringsdatoen for kunngjøringen av konkurransen. Hvis en forhåndsmelding ble publisert, kan denne tidsfristen reduseres til 15 dager.

Begrenset anbudskonkurranse

I en begrenset prosedyre kan enhver bedrift be om å få delta, men kun de som er forhåndsvalgt vil bli invitert til å legge inn tilbud. Tidsfristen for å be om å få delta er 37 dager fra publiseringsdatoen for kunngjøringen av konkurransen. Deretter velger den offentlige myndigheten minst 5 kandidater som har kompetansen som kreves, som deretter har 40 dager på seg til å legge inn et tilbud fra den datoen invitasjonen ble sendt. Denne tidsfristen kan reduseres til 36 dager hvis en forhåndsmelding ble publisert.

 

I hastesaker kan den offentlige myndigheten sette en tidsfrist på 15 dager til å motta forespørsler om deltakelse (hvis meldingen sendes elektronisk, kan den reduseres til 10 dager) og 10 dager for å legge inn tilbud.

Konkurranse med forhandling

I en forhandlet prosedyre inviterer den offentlige myndigheten minst 3 virksomheter som den vil forhandle kontraktsbetingelsene med.

De fleste oppdragsgivere kan bruke denne prosedyren bare i et begrenset antall tilfeller, for eksempel for leveranser som er ment utelukkende for forsknings- eller testformål. Oppdragsgiver i sektorer som vann, energi, transport eller posttjenester kan bruke den som standardprosedyre.

Tidsfristen for å motta forespørsler om deltakelse er 37 dager fra publiseringsdatoen for kunngjøringen av konkurransen. I ekstreme hastesaker kan denne reduseres til 15 dager (eller 10 dager hvis meldingen er sendt elektronisk).

 

Under visse omstendigheter kan denne prosedyren velges selv uten at oppdragsgiveren publiserer en kunngjøringen av konkurransen, for eksempel i tilfeller hvor ingen tilbud ble lagt inn i en åpen eller begrenset prosedyre, i ekstreme hastesaker eller i tilfeller hvor kontrakten av tekniske årsaker bare kan utføres av én enkelt bedrift.

Konkurransepreget dialog

Denne prosedyren brukes ofte for komplekse kontrakter som eksempelvis store infrastrukturprosjekter hvor den offentlige myndigheten ikke kan definere de tekniske spesifikasjonene i utgangspunktet. Etter at kunngjøringen av konkurransen er publisert, har interesserte bedrifter 37 dager til å be om deltakelse. Den offentlige myndigheten må invitere minst 3 kandidater til en dialog hvor de endelige tekniske, juridiske og økonomiske aspektene blir definert. Etter dialogen legger kandidatene inn sine endelige tilbud.

 

Konkurransepreget dialog kan ikke brukes av leverandører av offentlige tjenester i sektorene vann, energi, transport og posttjenester.

Elektroniske auksjoner

Offentlige myndigheter kan også tildele kontrakter ved elektronisk auksjon. Før auksjonen starter, må myndigheten foreta en full innledende evaluering og gi kun godkjente leverandører tillatelse til å delta. Invitasjonen til å delta i auksjonen må inneholde dato og tidspunkt for auksjonen og antall budrunder. Den bør også angi den matematiske formelen som bestemmer den automatiske rangeringen. I hver budrunde må du kunne se din rangering i forhold til konkurrentene, uten at du vet hvem de er.

 

Elektroniske auksjoner kan ikke brukes for visse kontraktstyper - slik som designkonkurranser (for eksempel arkitekttegninger på en bygning).

 

 

 

Referanser

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Din forespørsel vil bli sendt til en veileder fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). For å hjelpe veilederen med å gi svar tidsnok og på rett måte til denne gratistjenesten, vennligst oppgi så mye informasjon som mulig.

Lokal forretningsstøtte

Hjelp og veiledning

Get in touch with specialised assistance services

Hjelp og veiledning

Kontakt en lokal bedriftsveileder

Din forespørsel vil bli sendt til en veileder fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). For å hjelpe veilederen med å gi svar tidsnok og på rett måte til denne gratistjenesten, vennligst oppgi så mye informasjon som mulig.

EEN-logo

Kontaktskjema

(Alle felter er obligatoriske)
Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.
Oppgi en gyldig epost-adresse.

Personlige detaljer

Firmadetaljer

JaNei

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Danmark

Copenhagen

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Frankrike

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Hellas

Athens

Irland

Dublin

Island

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Norge

Oslo

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Sverige

Stockholm

Tsjekkia

Praha

Tyskland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Østerrike

Wien

3000/3000

Informasjonen som er oppført i dette skjemaet er sendt direkte til en partner fra Enterprise Europe Network (Bedriftenes Europa-nettverk). Persondata skrevet inn i dette skjemaet vil kun brukes for å hjelpe rådgiveren med å besvare din forespørsel; dataene vil ikke bli lagret etterpå.