Cale de navigare

Actualizare 23/12/2016

Raportarea neregulilor

Ofertantul care a participat la o procedură de achiziţii publice şi consideră că a făcut obiectul unor discriminări sau a observat că s-au comis unele nereguli, are la dispoziţie mai multe căi de atac.

 

Reexaminarea

Oricine a depus o ofertă în cadrul unei proceduri de achiziţii publice are dreptul de a solicita reexaminarea întregii proceduri. Ţara UE respectivă poate solicita ca cererea de reexaminare să fie adresată autorităţii publice care a organizat procedura de atribuire. În acest caz, cererea va atrage după sine suspendarea imediată a procedurii.

În situaţia în care cererea de reexaminare este analizată de un organism responsabil de soluţionarea căilor de atac independent, autoritatea publică nu poate încheia contractul înaintea ca reexaminarea să ia sfârşit.

 

Pentru solicitarea reexaminării termenul trebuie să fie de cel puţin 10 zile de la data primirii deciziei de excludere prin fax sau prin e-mail (15 zile dacă decizia a fost trimisă prin poştă). Este vorba despre termenul suspensiv, pe parcursul căruia autoritatea publică nu poate încheia contractul.

Nu se aplică niciun termen suspensiv dacă:

  • nu a fost impusă publicarea prealabilă a anunţului de participare
  • contractul a fost atribuit unicului ofertant
  • contractul a avut la bază un acord-cadru.

Absenţa efectelor unui contract

Organismul responsabil de soluţionarea căilor de atac independent va declara lipsit de efecte un contract deja atribuit dacă:

  • autoritatea publică a atribuit un contract fără publicarea prealabilă a anunţului de participare, dacă acest lucru se impunea
  • ofertanţilor excluşi nu li s-a oferit posibilitatea de a apela la căi de atac (de exemplu nu a fost respectat termenul suspensiv)
  • se dovedeşte că ofertanţii excluşi au făcut obiectul unor discriminări.
 

Pentru ca o procedură să fie reexaminată şi declarată, eventual, lipsită de efect, trebuie să dispuneţi de un termen de cel puţin 30 de zile calendaristice (maxim 6 luni) după publicarea anunţului de atribuire pentru a informa organismul responsabil de soluţionarea căilor de atac.

În unele ţări din UE, contractul poate să rămână valabil chiar dacă organismul responsabil de soluţionarea căilor de atac descoperă nereguli care l-ar determina, în mod normal, să declare contractul lipsit de efecte (de exemplu în cazul în care consideră că acest lucru este în interesul general al publicului, contractul poate rămâne în vigoare). În astfel de cazuri, autorităţii publice trebuie să i se aplice alte sancţiuni (de exemplu o amendă) sau poate fi scurtată durata contractului.

Ajutor din partea reţelei europene de achiziţii publice

Reţeaua europeană de achiziţii publice depune eforturi pentru o mai bună aplicare a normelor în materie de atribuire a contractelor de achiziţii publice, prin schimb de experienţă între specialişti şi printr-o cooperare informală eficientă, inclusiv pentru soluţionarea cazurilor transfrontaliere pe cale amiabilă. Comisia Europeană are statutul de observator în cadrul acestei reţelei şi sprijină activităţile acesteia.

Dacă aţi participat la o procedură de cerere de oferte şi consideraţi că aţi făcut obiectul unor discriminări sau dacă bănuiţi că au existat unele nereguli, puteţi solicita ajutorul reţelei luând legătura cu persoana dvs. de contact English din cadrul acesteia.

Ea se va adresa persoanei de contact din ţara în care a fost organizată procedura la care aţi participat, care va clarifica situaţia cu autoritatea publică în cauză.

 

Dacă acest demers informal şi gratuit nu vă rezolvă problema, vă puteţi adresa instanţelor judiciare din ţara respectivă. În cazul în care consideraţi că această ţară a încălcat legislaţia UE, puteţi depune plângere la Comisia Europeană. Persoanele de contact din cadrul reţelei vă pot explica mai multe în legătură cu aceste proceduri.

 

Adresându-vă persoanei dvs. de contact din cadrul reţelei nu înseamnă că veţi obţine suspendarea procedurii de atribuire. Este important să nu uitaţi acest lucru dacă doriţi să solicitaţi aplicarea unor măsuri provizorii obligatorii în cazul presupuselor încălcări.Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

Asistență locală pentru întreprinderi

Ajutor

Contactați serviciile specializate de asistență

Ajutor

Contactați un partener care furnizează asistență locală pentru întreprinderi

Cererea dvs. de informații va fi transmisă unui partener de asistență din cadrul Enterprise Europe Network. Pentru a obține un răspuns cât mai rapid și corect, introduceți cât mai multe informații. Serviciul este gratuit.

EEN-logo

Formular de contact

(Toate câmpurile sunt obligatorii)
Vă mulțumim, mesajul dumneavoastră a fost trimis.
Din cauza unor probleme tehnice, mesajul dumneavoastră nu a putut fi trimis. Vă rugăm să încercați mai târziu.
Introduceți o adresă de e-mail validă.

Date personale

Datele întreprinderii

DaNu

Austria

Wien

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Cipru

Nicosia

Croația

Zagreb

Danemarca

Copenhagen

Estonia

Tallinn

Finlanda

Helsinki

Franța

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Germania

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Grecia

Athens

Irlanda

Dublin

Islanda

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Letonia

Riga

Lituania

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norvegia

Oslo

Polonia

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugalia

Lisboa

Regatul Unit

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Republica Cehă

Praha

România

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovacia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Spania

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Suedia

Stockholm

Țările de Jos

Den Haag

Ungaria

Budapest

3000/3000

Informațiile furnizate în acest formular sunt trimise direct către un partener din cadrul Enterprise Europe Network. Datele cu caracter personal introduse vor fi utilizate doar pentru a-i permite consultantului să vă răspundă. Datele nu vor fi stocate ulterior.