Navigacijski put

Ažurirano 14/06/2017

Prijava nepravilnosti

Ako ste sudjelovali na javnom natječaju i vjerujete da ste bili žrtva diskriminacije, ili ste primijetili nepravilnosti u postupku, imate nekoliko mogućnosti za traženje pravnog lijeka.

Preispitivanje postupka

Svatko tko podnese ponudu na javni natječaj ima pravo tražiti preispitivanje cijelog postupka. Zemlje EU-a mogu zahtijevati da preispitivanje prvo zatražite od tijela javne vlasti koje je vodilo postupak - u ovom slučaju vaš zahtjev za preispitivanjem će odmah obustaviti postupak ugovaranja.

Dok neovisno tijelo razmatra vaš zahtjev za preispitivanjem, tijelo javne vlasti ne može zaključiti ugovor prije završetka preispitivanja.

 

Rok za podnošenje zahtjeva za preispitivanjem mora iznositi najmanje 10 dana od dana kada ste primili odluku o odbijanju faksom ili elektronskom poštom (15 dana ako je odluka poslana poštom). To je razdoblje mirovanja tijekom kojega tijelo javne vlasti ne može zaključiti ugovor.

Nema razdoblja mirovanja ako:

  • nije bila nužna prethodna objava poziva na nadmetanje
  • ugovor je dodijeljen jedinom ponuditelju
  • Ugovor je temeljen na okvirnom sporazumu.

Nevažeći ugovori

Neovisno nadzorno tijelo će proglasiti dodijeljeni ugovor nevažećim, ako:

  • Je javno tijelo dodijelilo ugovor bez prethodne objave poziva na nadmetanje, iako je poziv na nadmetanje morao biti objavljen
  • odbijeni ponuđači nisu dobili priliku za traženje pravnog lijeka (primjerice, nije se poštivalo razdoblje mirovanja)
  • postoje dokazi o diskriminaciji odbijenih ponuđača.
 

Ako želite da se provede preispitivanje i da se natječaj eventualno poništi, mora vam se omogućiti rok od najmanje 30 kalendarskih dana (taj rok se može produžiti na najviše šest mjeseci) nakon objavljivanja obavijesti o sklopljenom ugovoru, tijekom kojega možete obavijestiti nadzorno tijelo.

U nekim državama EU-a postoji mogućnost da ugovor ipak ostane na snazi čak i ako nadzorno tijelo utvrdi nepravilnosti radi kojih bi ga inače proglasilo nevažećim - primjerice ako nadzorno tijelo smatra da je u općem interesu javnosti da se ugovor provede. U takvim slučajevima, tijela javne vlasti trebaju biti kažnjena na alternativni način (primjerice, novčano), odnosno trajanje ugovora može se skratiti.

Pomoć od Europske mreže za javnu nabavu

Europska mreža za javnu nabavu (PPN) radi na poboljšanju provedbe propisa o javnoj nabavi kroz razmjenu iskustava među stručnjacima za nabavu i kroz učinkovitu neformalnu suradnju, uključujući neformalno rješavanje problema u prekograničnim slučajevima. Europska komisija ima status promatrača u PPN-u i podržava njegove aktivnosti.

Ako ste sudjelovali na stranom javnom natječaju i vjerujete da ste bili žrtva diskriminacije ili sumnjate u nepravilnosti, možete zatražiti pomoć od PPN-a tako da se obratite svojoj kontaktnoj točki za PPN English .

Vaša osoba za kontakt iz PPN-a će se obratiti kontaktnoj točki za PPN u zemlji u kojoj ste sudjelovali na natječaju. Ta kontaktna točka za PPN će razjasniti vaš upit s dotičnim tijelom javne vlasti.

Ako ovaj neformalni i besplatni postupak ne riješi vaš problem, svoj slučaj možete iznijeti pred sud u dotičnoj državi. Ako mislite da je ta država prekršila zakone EU-a, možete podnijeti žalbu Europskoj komisiji . Osobe za kontakt iz PPN-a vas mogu savjetovati o potrebnim postupcima.

Podnošenje žalbe kontaktnoj točki za PPN neće obustaviti postupak dodjele natječaja.To je važno imati na umu ako želite zatražiti obvezne privremene mjere za rješavanje navodnih nepravilnosti.Stupite u kontakt s partnerom za potporu lokalnim poduzećima

Vaša će poruka biti poslana partneru za potporu iz Europske poduzetničke mreže. Kako biste pomogli savjetniku da točno i brzo odgovori u okviru ove besplatne usluge, navedite što više informacija.

Potpora lokalnim poduzećima

Pomoć i savjeti

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Pomoć i savjeti

Stupite u kontakt s partnerom za potporu lokalnim poduzećima

Vaša će poruka biti poslana partneru za potporu iz Europske poduzetničke mreže. Kako biste pomogli savjetniku da točno i brzo odgovori u okviru ove besplatne usluge, navedite što više informacija.

EEN-logo

Obrazac za kontakt

(Sva su polja obvezna)
Hvala. Vaša poruka uspješno je poslana.
Vaša poruka nije poslana zbog tehničkih problema. Pokušajte ponovno poslije.
Navedite valjanu adresu e-pošte.

Osobni podaci

Podaci o poduzeću

DaNe

Austrija

Wien

Belgija

Brussel

Bruxelles

Namur

Bugarska

Sofia

Češka Republika

Praha

Cipar

Nicosia

Danska

Copenhagen

Estonija

Tallinn

Finska

Helsinki

Francuska

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Grčka

Athens

Hrvatska

Zagreb

Irska

Dublin

Islandski

Reykjavík

Italija

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Latvija

Riga

Litva

Vilnius

Luksemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Mađarska

Budapest

Nizozemska

Den Haag

Njemačka

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norveška

Oslo

Poljska

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Rumunjska

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovačka

Bratislava

Slovenija

Ljubljana

Španjolska

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Švedska

Stockholm

Ujedinjeno Kraljevstvo

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

3000/3000

Informacije navedene u ovom obrascu izravno se šalju partneru iz Europske poduzetničke mreže. Osobni podaci iz obrasca upotrijebit će se samo kao pomoć savjetniku pri odgovoru na vaš upit; ti se podaci neće pohraniti.