Navigacijska pot


Povej naprej 
	Facebook
  
	Twit it
  
	Povej naprej: Google+
  
	linkedIn
Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovdodaj med zaznamkeRazličica z močnim kontrastom
Normalna velikost črkPovečaj črke za 200 odstotkovdodaj med zaznamkeRazličica z močnim kontrastom

Slovenija

Blago

Posodobitev 04/2010

Pravne zahteve

Temeljni zakon, ki ureja področje gospodarskih dejavnosti, vključno s trgovino je Zakon o gospodarskih družbah.

Posebej za področje trgovine pa velja Zakon o trgovini, ki določa način in pogoje za opravljanje trgovinske dejavnosti na domačem trgu in s tujino ter nadzor nad izvajanjem zakona.

V skladu z Uredbo o standardni klasifikaciji dejavnosti je dejavnost opredeljena kot G - Trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil.

             Trgovinska dejavnost   se deli v tri osnovne oddelke, in sicer:

  • G - 45 Trgovina z motornimi vozili in popravila motornih vozil
  • G - 46 Posredništvo in trgovina na debelo, razen z motornimi vozili
  • G - 47 Trgovina na drobno, razen  z motornimi vozili

V določeni meri je s trgovinsko dejavnostjo povezana tudi obrtna dejavnost, ki jo ureja Obrtni zakon.

Omejitve

Za trgovsko dejavnost je eden najpomembnejših zakonov Zakon o varstvu potrošnikov, ki ureja pravice potrošnikov pri trženju blaga in storitev s strani podjetij in določa dolžnosti državnih organov in drugih subjektov, da te pravice zagotavljajo in potrošnike varujejo pred nepoštenimi poslovnimi praksami.

Proizvajalec izdelka je odgovoren za škodo, ki povzroči smrt, telesno poškodbo ali okvaro zdravja človeka in je posledica napake na izdelku. V skladu s Pravilnikom o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje, mora za izdelku priložiti garancijski list in, če je za njegovo pravilno uporabo potreben določen postopek, navodilo za uporabo v slovenskem jeziku.

Živilski sektor

Za živilski sektor je najpomembnejši Zakon o zdravstveni ustreznosti živil, ki določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati živila, da se varuje zdravje ljudi, zaščitijo interesi potrošnika in omogoča nemoten promet na notranjem trgu in s tujino. Komisija za živila Trgovinske zbornice Slovenije sodeluje pri pripravi zakonodaje na področju živilskega blaga in spremlja izvajanje zakonodaje v praksi.

Neživilski sektor

V neživilskem sektorju za nekatere skupine proizvodov, kot so kemikalije, kozmetika, fitofarmacevtska sredstva, usnje in obutev ter nevarni proizvodi, veljajo posebne zahteve glede trženja za zagotovitev varnosti in zdravja potrošnikov.

Trošarine

Sistem plačevanja trošarine od alkohola in alkoholnih pijač, tobačnih izdelkov ter energentov in električne energije, ki se na območju Republike Slovenije sprostijo v porabo, ureja Zakon o trošarinah.

Zahteve v zvezi z izdajo dovoljenj za trgovanje

Za opravljanje trgovinske dejavnosti praviloma niso potrebna nobena dovoljenja, temveč le ustrezna registracija dejavnosti. Pač pa je za trgovanje z nekaterimi vrstami izdelkov treba izpolniti posebne pogoje, kot je to primer s fitofarmacevtskimi sredstvi, za katera sta v skladu z določbami posebne uredbe potrebna registracija in ocena aktivnih snovi, da se izda dovoljenje za promet.

 

Upravni postopki

Spletni portal Vse na enem mestu-VEM nudi pomoč in informacije na področju pogojev za opravljanje dejavnosti in upravnih dovoljenj

Dovoljenja in licence

S ciljem zagotavljanja varnosti se izvaja nadzor nad izvozom blaga z dvojno rabo, ki je opredeljeno kot blago, vključno s programsko opremo in tehnologijo, ki se lahko uporablja v civilne in tudi v vojaške namene.

Če je izvoz določenega blaga, programske opreme ali tehnologije iz Slovenije predmet nadzora, takšnega blaga ni mogoče zakonito izvoziti brez ustreznega izvoznega dovoljenja. Zahtevek za izdajo dovoljenja se vloži pri Ministrstvu za gospodarstvo. Vse potrebne informacije v zvezi s postopki izdaje dovoljenj in obveznostmi izvoznikov so zbrane v Priročniku Ministrstva za gospodarstvo.

Mednarodna številka za DDV

Vsakdo, ki opravlja gospodarsko dejavnost, se mora registrirati na davčni upravi kot davčni zavezanec za plačilo davka na dodano vrednost (DDV).

Davčni organ morate obvestiti, ko začnete opravljati dejavnost kot davčni zavezanec, tako da izpolnite zahtevek (Obrazec DDV-P2) za izdajo identifikacijske številke za DDV, ki jo mora obvezno navesti na svojih računih. Tujci morajo izpolniti obrazec DDV-P3.

Elektronska komunikacija med davčnimi zavezanci in organi poteka prek portala eDavki, kjer lahko dostopate do različnih aplikacij za prijavo davkov.

Vsako podjetje, ki je zavezano za obračunavanje trošarin, mora izpolniti obrazec za prijavo pri carinskih organih, in sicer najmanj petnajst dni pred začetkom proizvodnje, skladiščenja, odpremljanja ali uvoza trošarinskih izdelkov.

Možna je tudi elektronska komunikacija v zvezi s trošarinami. Najprej se sklene sporazum, ki opredeljuje vrsto poslovne dejavnosti, nato pa se registrirajo digitalna potrdila za uporabo digitalnih podpisov.

Zahteve v zvezi z izdajanjem računov

Račun se izda za vsako plačilo ali predplačilo (avans). Obveznost izdaje računa in sestavine računa obravnavajo:

Deklaracija o blagovni menjavi

Uradni obrazec, ki se uporablja za pisno carinsko deklaracijo blaga v okviru običajnega postopka za vnos v carinski postopek ali ponovni izvoz, je enotna upravna listina (EUL). EUL se predloži v setih, ki jih sestavljajo listi, potrebni za izvedbo formalnosti za izbran carinski postopek. Obrazec EUL mora biti izpolnjen v skladu z Navodili za uporabo in izpolnjevanje polj EUL.

Predložitev statističnih podatkov

Intrastat je sistem za zbiranje statističnih podatkov o blagovni menjavi med državami članicami. Podatki se mesečno zbirajo s statističnimi obrazci neposredno od poročevalskih enot. Nacionalni vključitveni prag znaša do 200 000 EUR za odpreme in 85 000 EUR za prejeme blaga.

Družbe morajo nacionalnim statističnim organom predložiti letno poročilo o blagovni menjavi znotraj Evrope. Obrazci za vključitev v elektronsko poročanje so na voljo na spletišču Intrastata. Možno je tudi poročanje v papirni obliki.

Rok za dostavo podatkov Carinskemu uradu Nova Gorica je od 1. do 15. v mesecu za predhodni mesec ne glede na medij poročanja.

Začasna opustitev tarif ali pridobivanje novih tarifnih kvot

Opustitve predstavljajo izjemo od običajne obravnave, saj za neomejeno količino omogočajo popolno ali delno oprostitev običajnih uvoznih dajatev. Podjetja lahko s pisnim zahtevkom na slovenskem in angleškem obrazcu Ministrstvo za gospodarstvo zaprosijo za ukinitev carinskih dajatev za uvoz surovin, polizdelkov ter sestavnih delov, ki so po poreklu iz držav izven EU.

Za pokritje vseh potreb predelovalnih ali proizvodnih podjetij se lahko odobrijo kvote (omejene na nerazpoložljive količine) z znižano carinsko stopnjo ali stopnjo prosto. Prošnja za dodelitev kvote se Ministrstvu za gospodarstvo lahko predloži kot taka ali pa izhaja iz proučitve zahtevka za opustitev.

V kolikor domači proizvajalci ocenijo, da lahko dobavijo blago, ki je predmet avtonomne tarifne opustitve ali kvote, lahko vložijo ugovor.

Odprema določenega blaga

Gospodarska zbornica Slovenije omogoča svojim članom in tudi nečlanom pridobitev javnih in drugih listin na enem mestu. Na oddelku Javne listine lahko pridobite naslednje javne listine:

  • licence za prevoze v cestnem prometu;
  • dovolilnice za prevoze v cestnem prometu;
  • ATA zvezke;
  • potrdila o nepreferencialnem poreklu blaga.

Mednarodni tovorni list

Informacije in nasvete glede mednarodnih tovornih listov je mogoče dobiti na Združenju za promet in zveze pri GZS, obrazci CMR pa se dobijo v knjigarnah.

Pravdni spor

Pristojni organ za reševanje tožb proti domnevni nelojalni konkurenci je Urad za varstvo konkurence.

Na področju konkurence je Tržni inšpektorat Republike Slovenije pristojen za nadzor nad izvrševanjem pravnih določb in ocenjevanje dejanj nelojalne konkurence.

[M1]Ministrstvo za pravosodje zagotavlja usposobljenost in učinkovitost kazenskega pravosodja za obravnavo zahtevnih oblik gospodarskega, finančnega in organiziranega kriminala.

Stalna arbitraža pri GZS je v Sloveniji edina splošna institucionalna arbitraža, ki omogoča domačemu in mednarodnemu poslovnemu okolju reševanje gospodarskih sporov z arbitražo in posredovanjem.

Viri

Namen trgovinskega info sistema, poimenovanega Trgovina v številkah, je na enem mestu prikazati trgovinsko dejavnost na celovit, zanimiv in enostavno razumljiv način.

Pomoč in svetovanje

Pomoč in svetovanje

Pošljite e-pošto poslovni organizaciji blizu vas

EU upravlja mrežoDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski (Enterprise Europe Network) lokalnih poslovnih organizacij v večini evropskih državEnglish, ki vam lahko pomaga.

Izberite svojo državo ali kraj in vpišite svoje vprašanje.

Zahvaljujemo se vam za uspešno poslano sporočilo.
Zaradi tehničnih težav vaše sporočilo ni bilo poslano. Poskusite znova pozneje.

Država

Avstrija

Feldkirch

Graz

Innsbruck

Klagenfurt

Linz

Salzburg

Wien

Belgija

Antwerpen

Arlon

Brugge

Brussels

Charleroi

Gent

Hasselt

Leuven

Libramont

Liège

Mons

Namur

Nivelles

Bolgarija

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Češka republika

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Ciper

Nicosia

Danska

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Estonija

Tallinn

Finska

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Francija

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Grčija

Athens

Heraklion

Ioannina

Kavala

Kozani

Thessaloniki

Tripolis

Volos

Hrvaška

Osijek

Rijeka

Split

Varazdin

Zagreb

Irska

Dublin

Italija

Abruzzo

Aosta

Apulia

Ascoli Piceno

Basilicata

Bologna

Bologna

Cagliari

Calabria

Calabria

Campania

Catania

Florence

Genova

Gorizia

Milano

Molise

Naples

Palermo

Palermo

Perugia

Pesaro

Pisa

Pordenone

Ravenna

Rome

Rovereto

Sassari

Sicily

Terni

Torino

Trieste

Udine

Venezia

Venezia

Venezia

Latvija

Riga

Litva

Kaunas

Klaipėda

Vilnius

Luksemburg

Luxembourg

Madžarska

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Malta

Pieta`

Nemčija

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Nizozemska

Den Haag

Nieuwegein

Norveška

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Poljska

Bialystok

Gdańsk

Kalisz

Katowice

Kielce

Konin

Kraków

Lublin

Lublin

Olsztyn

Opole

Poznań

Rzeszów

Szczawno-Zdrój

Szczecin

Toruń

Warsaw

Warsaw

Warsaw

Wroclaw

Zielona Góra

Łódź

Portugalska

Aveiro

Braga

Coimbra

Évora

Faro

Funchal

Lisboa

Ponta Delgada

Porto

Romunija

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Slovaška

Bratislava

Prešov

Slovenija

Koper

Ljubljana

Maribor

Španija

Albacete

Alicante

Badajoz

Barcelona

Bilbao

Ciudad Real

Donostia- San Sebastian

Ferrol

Las Palmas de Gran Canaria

Llanera

Logroño

Madrid

Murcia

Oviedo

Palma

Pamplona

Paterna (Valencia)

Santa Cruz de Tenerife

Santander

Santiago de Compostela

Sevilla

Toledo

Valencia

Valladolid

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Švedska

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

Združeno kraljestvo

Belfast

Bristol

Cambridge

Cardiff

Coventry

Inverness

London

Manchester

Newcastle

Yorkshire and Humber

Tukaj vpišite svoje sporočilo *

* obvezno polje (tukaj je treba vnesti podatke)