Navigation path


Podziel się 
	Udostępnij na Facebook
 
	Twitter
 
	Udostępnij na google+
 
	Udostępnij na linkedIn
 
  
   E-mail
Bruk normal skriftstørrelseØk skriftstørrelsen med 200 prosentBokmerk denne sidenBytt til en versjon med høy kontrast
Bruk normal skriftstørrelseØk skriftstørrelsen med 200 prosentBokmerk denne sidenBytt til en versjon med høy kontrast

Norge

Offentlige kontrakter

Oppdatert: 10/2012

Juridiske krav

Offentlige anskaffelser reguleres av Lov om offentlige anskaffelser. Loven gir det nasjonale juridiske grunnlag for gjennomføringen av offentlige anskaffelser, slik Norge har forpliktet seg til etter EØS- og WTO-avtalenes bestemmelser.

Ulike former for offentlige anskaffelser

Begrepet offentlig anskaffelse brukes om anskaffelser til statlige, fylkeskommunale og kommunale myndigheter samt til offentligrettslige organer. Dette er organer eller virksomheter som er organisert som egne rettssubjekter, f.eks. aksjeselskaper eller stiftelser, som står i nær tilknytning til det offentlige. For å omfattes av forskriften kreves det at organet tjener almennhetens behov og at det ikke er av industriell eller forretningsmessig karakter. I tillegg må organet i hovedsk være kontrollert eller finansiert av offentlige myndigheter.

Med få unntak, plikter det offentlige å kunngjøre anskaffelser med verdi over kr 500.000 eksklusive merverdiavgift. Det kan foretas frivillig publisering av anskaffelser som har en verdi under kr 500.000.

Forskrift om offentlige anskaffelser del I/II/III gir retningslinjene for de ulike terskelverdiene for hvert nivå. Det skilles mellom:

Det opereres med ulike konkurranseformer, og de vanligste er:

 • Anskaffelser etter forskriftens del I
 • Åpen anbudskonkurranse
 • Begrenset anbudskonkurranse
 • Konkurransepreget dialog
 • Konkurranse med forhandling etter forutgående kunngjøring
 • Konkurranse med forhandling uten forutgående kunngjøring

Anskaffelser etter forskriftens del I

Det foreligger få eksplisitte krav til hvordan oppdragsgiver skal foreta en anskaffelse. Herunder ikke krav om kunngjøring. Oppdragsgiver har derfor betydelig fleksibilitet med hensyn til hvordan konkurransen kan gjennomføres, men må sørge for å overholde de grunnleggende kravene til konkurranse, likebehandling, forutberegnelighet, gjennomsiktighet og etterprøvbarhet.

Åpen anbudskonkurranse

Dette er en prosedyre som tillater alle interesserte leverandører å levere tilbud. Det skjer ingen prekvalifisering.

Begrenset anbudskonkurranse

Dette er en prosedyre som bare tillater de leverandørene som er invitert av oppdragsgiver til å gi tilbud. Det foretas først en prekvalifisering, der alle interesserte leverandører kan levere inn forespørsel om å få delta i konkurransen, sammen med dokumentasjon på at de er kvalifisert.

Konkurransepreget dialog

Ved særlig komplekse anskaffelser der det er umulig for oppdragsgiver å beskrive hva som skal anskaffes, kan konkurransepreget dialog benyttes.

Konkurranse med forhandling

Anskaffelsesprosedyre som gir oppdragsgiver adgang til å forhandle med leverandørene om alle sider ved tilbudene, noe som ikke er tillatt ved de øvrige konkurranseformene. Det er valgfritt å benytte prosedyren i forskriftens del II og oppdragsgiver kan velge om alle interesserte leverandører får levere inn tilbud, eller om det skal foretas en utvelgelse av hvilke leverandører som blir invitert til å levere tilbud (prekvalifisering).Prosedyren kan unntaksvis benyttes i forskriftens Del III og det må foretas en utvelgelse av hvilke leverandører som skal få delta i konkurransen.

Anbudsprosessen steg for steg

Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) har utarbeidet en kunnskapsportal for innkjøpere, virksomhetsledere og leverandøre, hvor det blant annet finnes veiledning til regelverk og en kronologisk beskrivelse av hvilke aktiviteter, vurderinger og beslutninger som skal foretas i de ulike fasene i forbindelse med anskaffelsen.

Ulike offentlige kontrakter

Offentlige anskaffelser kan deles inn i bygge- og anlegg, varer, tjenester, og informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Innenfor IKT og bygge- og anlegg kan anskaffelsene bestå av både varer og tjenester.

Anskaffelser innenfor bygge- og anlegg er ofte store og komplekse. Det er som regel oppdragsgivers eiendomsavdeling som er ansvarlig for gjennomføringen av anskaffelsesprosessen. Anskaffelser innen bygge- og anlegg består ofte av både vare- og tjenestekjøp.

Anskaffelser innen IKT omfatter ofte både tjeneste- og varekjøp. IKT-anskaffelser gjennomføres som regel av oppdragsgivers IKT-avdeling.

Anskaffelser av varer er det området hvor innkjøperne hos oppdragsgiver er mest involvert og har størst påvirkning på anskaffelsesprosessen.

National public procurement authorities

Fornyings-, administrasjons- og kirke departementet (FAD) samordner fornyingsarbeidet i offentlig sektor og har ansvar for forvaltningspolitikk, konkurransepolitikk, IKT-politikk og statlig arbeidsgiverpolitikk.

Administrative prosedyrer

Innlevering av anbud

Doffin (Database for offentlige innkjøp) er et tjenestetilbud i regi av Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Doffin er databasen for kunngjøringer om offentlige anskaffelser. Også anskaffelser med verdi under EØS-terskelverdiene har kunngjøringsplikt. Det betyr at oppdrag over 500 000 kroner skal kunngjøres i Doffin.

Anskaffelser som overskrider EØS-terskelverdiene, skal i tillegg til kunngjøring i Doffin, også kunngjøres i EUs kunngjøringsdatabase for offentlige innkjøp i EU -TED.Kunngjøringer som skal sendes til TED skal være oversatt til et offisielt EU-språk. Doffin sørger for videresending av aktuelle kunngjøringer til TED samt oversetting til engelsk dersom det er ønskelig (mot et gebyr).

Minimumskrav

Oppdragsgiver skal kreve at samtlige leverandører fremlegger skatteattest for mva og skatteattest for skatt dersom verdien av kontrakten overstiger kr 100 000 eksl. mva. For arbeid (bygge- og anleggskontrakter og tjenestekontrakter) som skal utføres i Norge skal oppdragsgiver kreve at samtlige leverandører fremlegger en HMS-egenerklæring i samsvar med vedlegg 2 til forskriften.

Ressurser

Informasjon om fremgangsmåtene i anbudsprosessen finner du hos Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) i en veileder til reglene for offentlige anskaffelser.

Anskaffelser.no er et hjelpemiddel i det daglige arbeid med anskaffelser både for innkjøpere, virksomhetsledere og leverandører. Portalen inneholder veiledning til regelverket, oversikt over temaer, hjelpemidler og en anskaffelsesprosess som beskriver kronologisk hvilke aktiviteter, vurderinger og beslutninger som skal foretas i henholdsvis planleggingsfase, gjennomføringsfasen og oppfølgingsfasen. Veiledning og nyhetssaker knyttet til e-handel finnes også på nettstedet Anskaffelser.no.

Klagemuligheter. Dersom man mener at en anskaffelse ikke er håndtert korrekt etter forskriftens regler kan en med saklig klageinteresse klage oppdragsgiver inn for Klagenemnda for Offentlige Anskaffelser (KOFA). Leverandør som har deltatt i konkurransen vil ha saklig klageinteresse på lik linje med leverandør som mener han på ulovlig vis har mistet muligheten til å delta.

Hjelp og veiledning

Hjelp og veiledning

Send e-post til en næringsorganisasjon nær deg

EU driver et nettverkDeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski (Enterprise Europe Network) med lokale næringsorganisasjoner i de fleste europeiske landeneEnglish som kan være i stand til å hjelpe deg.

Velg ditt land og by og skriv forespørselen nedenfor.

Thank you, your message has been sent successfully.
Due to technical problems, your message could not been sent. Please try again later.

Land

Belgia

Antwerpen

Arlon

Brugge

Brussels

Charleroi

Gent

Hasselt

Leuven

Libramont

Liège

Mons

Namur

Nivelles

Bulgaria

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Danmark

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Frankrike

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Hellas

Athens

Heraklion

Ioannina

Kavala

Kozani

Thessaloniki

Tripolis

Volos

Irland

Dublin

Italia

Abruzzo

Aosta

Apulia

Ascoli Piceno

Basilicata

Bologna

Bologna

Cagliari

Calabria

Calabria

Campania

Catania

Florence

Genova

Gorizia

Milano

Molise

Naples

Palermo

Palermo

Perugia

Pesaro

Pisa

Pordenone

Ravenna

Rome

Rovereto

Sassari

Sicily

Terni

Torino

Trieste

Udine

Venezia

Venezia

Venezia

Kroatia

Osijek

Rijeka

Split

Varazdin

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Litauen

Kaunas

Klaipėda

Vilnius

Luxembourg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Nieuwegein

Norge

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Polen

Bialystok

Gdańsk

Kalisz

Katowice

Kielce

Konin

Kraków

Lublin

Lublin

Olsztyn

Opole

Poznań

Rzeszów

Szczawno-Zdrój

Szczecin

Toruń

Warsaw

Warsaw

Warsaw

Wroclaw

Zielona Góra

Łódź

Portugal

Aveiro

Braga

Coimbra

Évora

Faro

Funchal

Lisboa

Ponta Delgada

Porto

Romania

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Slovakia

Bratislava

Prešov

Slovenia

Koper

Ljubljana

Maribor

Spania

Albacete

Alicante

Badajoz

Barcelona

Bilbao

Ciudad Real

Donostia- San Sebastian

Ferrol

Las Palmas de Gran Canaria

Llanera

Logroño

Madrid

Murcia

Oviedo

Palma

Pamplona

Paterna (Valencia)

Santa Cruz de Tenerife

Santander

Santiago de Compostela

Sevilla

Toledo

Valencia

Valladolid

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Storbritannia

Belfast

Bristol

Cambridge

Cardiff

Coventry

Inverness

London

Manchester

Newcastle

Yorkshire and Humber

Sverige

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

Tsjekkia

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Tyskland

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Ungarn

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Østerrike

Feldkirch

Graz

Innsbruck

Klagenfurt

Linz

Salzburg

Wien

Skriv inn meldingen her *

* obligatorisk felt (du må legge inn data her)