Sökväg

Ytterligare verktyg

  • Utskriftsversion
  • Mindre textstorlek
  • Större textstorlek

Pengar

Euron är nationell valuta i 17 EU-länder. Läs mer om euron, växelkurser och kontanter och kontokort.

Euron

Euron är nationell valuta för omkring 331 miljoner människor i 17 EU-länder: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Eurosymbolen ser ut så här: €. Eurosedlarna är identiska i alla länder, men varje land präglar sina egna mynt. Mynten har en gemensam sida och en sida med nationell utformning. Samtliga sedlar och mynt kan användas i alla EU-länder som har infört euron, och dessutom i flera av deras områden utanför Europa, t.ex. Azorerna, Ceuta och Melilla, Franska Guyana, Guadeloupe, Kanarieöarna, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion samt Saint Pierre och Miquelon.

Monaco, San Marino och Vatikanen använder också euron som nationell valuta enligt ett avtal med EU. Det betyder att de har rätt att ge ut euromynt med egna nationella sidor. I flera länder och områden används euron som gängse valuta, t.ex. i Andorra, Kosovo och Montenegro.

Läs mer om euron


Europakarta som visar vilka EU-länder som infört euron och vilka som inte gjort det

 EU-länder som infört euron: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.
 EU-länder som inte infört euron: Bulgarien, Danmark, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien och Ungern.

Växelkurser

Kurserna varierar, men i januari 2012 motsvarade en euro ungefär:

Land Valuta Växelkurs
BulgarienBulgarisk lev1,95
TjeckienTjeckisk krona25,9
DanmarkDansk krona7,43
StorbritannienBrittiskt pund0,83
UngernUngersk forint310
LitauenLitauisk litas3,45
LettlandLettisk lats0,69
PolenPolsk zloty4,44
RumänienRumänsk leu4,30
SverigeSvensk krona8,94
KinaKinesisk yuan renminbi8,15
IndienIndisk rupie68,4
JapanJapansk yen100
RysslandRysk rubel41,5
USAUS-dollar1,28

På Europeiska centralbankens webbplats hittar du aktuella växelkurser English och en praktisk valutaomräknare Englishespañolfrançaisportuguês. Många hotell, affärer och restauranger i länder som inte har infört euron, särskilt i turistområden, godtar betalning i euro vid sidan av den inhemska valutan, även om de inte är tvungna att göra det enligt lag.

Kontanter och kort

Tack vare EU:s regler kostar uttag från en kontantautomat lika mycket i andra EU-länder som det skulle kosta i ditt hemland från en automat som inte tillhör din bank. Avgiften för att betala med kontokort i euro i EU är också densamma som i ditt eget land. En banköverföring i euro (upp till 50 000 euro) till andra EU-länder (eller till Island, Liechtenstein och Norge) kostar lika mycket som den skulle kosta i ditt eget land. Tänk dock på att avgifterna kan variera mellan olika banker. Reglerna gäller också för transaktioner via eurokonton i länder som inte infört euron och för betalningar i svenska kronor och rumänska leu.

Läs mer om eurobetalningar till andra EU-länder DeutschEnglishfrançais

Det europeiska bankväsendet håller på att skapa ett gemensamt eurobetalningsområde DeutschEnglishfrançais. Målet är att det ska gå lika lätt att betala med kort och överföra pengar i hela euroområdet som i det egna landet.

Kontanter på resan

När du reser till eller från EU kan du fritt ta med dig upp till 10 000 euro i kontanter (eller motsvarande belopp i andra valutor eller tillgångar). Större kontantbelopp måste deklareras i tullen. Bestämmelserna DeutschEnglishfrançais är till för att bekämpa penningtvätt och annan brottslig verksamhet. Vissa EU-länder kontrollerar hur mycket pengar du har med dig när du reser till ett annat EU-land.

Right navigation