Navigacijska pot

Dodatna orodja

  • Natisni
  • Pomanjšaj besedilo
  • Povečaj besedilo

Denar

Evro uporabljajo v 17 državah EU. Preberite več o evru, menjalnih tečajih drugih valut ter uporabi gotovine in kartic.

Evro

Evro je zakonito plačilno sredstvo v 17 državah članicah EU, v katerih skupaj živi približno 331 milijonov ljudi. Te države so: Avstrija, Belgija, Ciper, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Španija.

Znak za evro je €. Evrski bankovci so v vseh državah enaki, medtem ko kovance izda vsaka država posebej; ena stran je pri vseh enaka, na drugi pa je prikazan značilen nacionalni motiv. V vseh državah EU, ki so prevzele evro, se lahko uporabljajo vsi bankovci in kovanci, pa tudi v številnih čezmorskih ozemljih, denimo na Azorih, Kanarskih otokih, Ceuti in Melilli, Francoski Gvajani, na otočju Guadeloupe, Madeiri, Martiniku, Mayotte, Reunionu ter Saint Pierru in Miquelonu.

Monako, San Marino in Vatikan v dogovoru z EU uporabljajo evro kot nacionalno valuto, zato smejo izdati določeno število evrskih kovancev z nacionalnimi motivi. Nekatere države in ozemlja, denimo Andora, Kosovo in Črna gora, uporabljajo evro kot svojo dejansko valuto.

Več o evru


Zemljevid Evrope z državami EU, ki uporabljajo evro, in tistimi, ki ga ne.

Države EU, ki uporabljajo evro: Avstrija, Belgija, Ciper, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Slovenija in Španija.
Države EU, ki evra ne uporabljajo: Bolgarija, Češka, Danska, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Švedska in Združeno kraljestvo.

Menjalni tečaji

Vrednost tečajev se spreminja. Januarja 2012 je bil en evro v drugih valutah vreden približno:

Država Valuta Menjalni tečaj
Bolgarijabolgarski lev1,95
Češkačeška krona25,9
Danskadanska krona7,43
Združeno kraljestvobritanski funt0,83
Madžarskamadžarski forint310
Litvalitovski litas3,45
Latvijalatvijski lats0,69
Poljskapoljski zlot4,44
Romunijaromunski lej4,30
Švedskašvedska krona8,94
Kitajskakitajski renminbi juan8,15
Indijaindijska rupija68,4
Japonskajaponski jen100
Rusijaruski rubelj41,5
Združene države Amerikeameriški dolar1,28

Najnovejši menjalni tečaji English so na voljo na spletni strani Evropske centralne banke, za lažjo primerjavo zneskov pa lahko tudi preračunate valute Englishespañolfrançaisportuguês. Mnogi hoteli, trgovine in restavracije v evropskih državah zunaj območja evra, zlasti v turističnih krajih, sprejemajo poleg nacionalne valute tudi plačila v evrih, čeprav zakonsko k temu niso obvezani.

Gotovina in plačilne kartice

Zaradi predpisov EU lahko zdaj dvignete zneske v evrih z bankomata v kateri koli državi EU, ne da bi za to morali plačati več kot za dvig v domači državi z bankomata banke, ki ni vaša matična banka. Znesek provizije ob plačilu v evrih z bančno ali kreditno kartico kjer koli v EU je enak znesku v matični državi. Strošek bančnega nakazila v evrih (do vrednosti 50 000 EUR) je enak za vsa nakazila, ne glede na to, ali gre za nakazilo znotraj države ali nakazilo v drugo državo članico EU (ali Islandijo, Lihtenštajn oziroma Norveško). Višino provizije določi matična banka. Ti predpisi veljajo tudi za transakcije na evrskih računih v državah zunaj območja evra in za plačila v švedskih kronah in romunskih lejih.

Več o čezmejnih plačilih v evrih DeutschEnglishfrançais

Evropski bančni sektor s podporo EU vzpostavlja enotno območje plačil v evrih DeutschEnglishfrançais, v katerem bodo vsa čezmejna elektronska plačila v evrih, najsi bodo plačila s kreditno kartico, debetno kartico, bančnim nakazilom ali neposredno bremenitvijo, tako enostavna kot plačila v domači državi.

Gotovina

V EU lahko vstopite ali iz nje izstopite z gotovino v vrednosti do 10 000 EUR (oziroma enakim zneskom v drugih valutah ali sredstvih), ki je ni treba prijaviti. Če imate pri sebi gotovino v vrednosti 10 000 EUR ali več, jo morate prijaviti carinskim organom. Nadzor gotovine DeutschEnglishfrançais je namenjen preprečevanju pranja denarja in drugih kaznivih dejanj. Nekatere države članice nadzirajo tudi gotovino oseb, ki potujejo med posameznimi državami članicami EU.

Right navigation