Cale de navigare

Alte instrumente

  • Versiune imprimabilă
  • Micşorare text
  • Mărire text

Bani

Moneda euro este utilizată în 17 state membre ale Uniunii Europene. Citiţi mai multe despre euro, cursurile de schimb şi plata în numerar sau cu cardul bancar.

Euro

Euro este moneda folosită de aproximativ 331 de milioane de persoane din 17 ţări membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ţările de Jos.

Simbolul monedei euro este €. Bancnotele euro sunt identice în toate ţările, dar fiecare ţară emite monede proprii, având o faţă comună şi o faţă naţională. Toate bancnotele şi monedele pot fi utilizate în toate statele membre care au adoptat euro, inclusiv în multe teritorii de peste mări, precum insulele Azore, Canare, Ceuta şi Melilla, Guyana Franceză, Guadelupa, Madeira, Martinica, Mayotte, Réunion, Saint Pierre şi Miquelon.

Monaco, San Marino şi Vaticanul utilizează euro ca monedă naţională, de comun acord cu UE, ceea ce le dă dreptul de a emite un anumit număr de monede purtând însemnele lor naţionale. Euro este, de asemenea, folosit în Andorra, Kosovo şi Muntenegru.

Informaţii suplimentare despre moneda euro


Harta Europei prezentând statele membre în care moneda euro este în circulaţie şi statele membre care nu au adoptat încă moneda euro

 State membre ale UE care au adoptat moneda euro: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania
 Ţările membre ale UE care nu au adoptat încă moneda euro: Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Regatul Unit, România, Suedia şi Ungaria

Cursurile pieţei valutare

Cursurile de schimb variază. În ianuarie 2012, un euro era cotat la următoarele valori:

Ţara Moneda Curs de schimb
BulgariaLevă bulgărească1.95
Republica CehăCoroană cehă25.9
DanemarcaCoroană daneză7.43
Regatul UnitLiră sterlină britanică0.83
UngariaForint maghiar310
LituaniaLit lituanian3.45
LetoniaLat leton0.69
PoloniaZlot polonez4.44
RomâniaLeu românesc4.30
SuediaCoroană suedeză8.94
ChinaYuan chinezesc8.15
IndiaRupie indiană68.4
JaponiaYen japonez100
RusiaRublă rusească41.5
Statele UniteDolar american1.28

Cursurile valutare actualizate English sunt disponibile pe site-ul Băncii Centrale Europene. Pentru a calcula mai uşor, aveţi la dispoziţie un convertor valutar Englishespañolfrançaisportuguês. În ţările europene din afara zonei euro, multe hoteluri, magazine şi restaurante, mai ales din zonele turistice, acceptă plata în euro, pe lângă moneda naţională, deşi nu sunt obligate din punct de vedere legal să procedeze astfel.

Numerar şi cărţi de credit

Datorită normelor UE, pentru retragerea de euro de la un automat bancar se aplică aceeaşi taxă pe tot teritoriul UE, echivalentă cu cea aplicabilă în ţara dumneavoastră de origine atunci când retrageţi bani de la un automat bancar care aparţine altei bănci. Taxa de tranzacţie pentru plăţile în euro efectuate în UE cu cardul de debit sau de credit este aceeaşi cu cea aplicabilă în ţara dumneavoastră. Comisionul pentru un transfer în euro (maxim 50 000 de euro) este acelaşi, indiferent dacă este vorba despre un un transfer bancar naţional sau într-o altă ţară din UE (sau Islanda, Liechtenstein şi Norvegia). Desigur, comisioanele pot să difere de la o bancă la alta. Aceste norme se aplică, de asemenea, tranzacţiilor în euro (de ex. între conturi în euro) efectuate în ţările din afara zonei euro, precum şi plăţilor în coroane suedeze şi în lei româneşti.

Informaţii suplimentare referitoare la reglementările privind plăţile transfrontaliere în euro DeutschEnglishfrançais

Sectorul bancar european instituie, cu sprijinul UE, spaţiul unic de plăţi în euro DeutschEnglishfrançais. Acesta este menit să faciliteze plata electronică în zona euro, indiferent dacă este vorba de tranzacţii efectuate cu cardul de credit sau cardul de debit, ori de transfer bancar sau debitare directă. Astfel, operaţiunile se pot efectua la fel de simplu ca în ţara de origine.

Transportul de numerar

Puteţi intra sau ieşi de pe teritoriul UE cu o sumă de cel mult 10 000 € în numerar (sau echivalentul acesteia în alte monede sau active), fără obligaţia de a o declara. Orice sumă care depăşeşte acest plafon trebuie declarată autorităţilor vamale. Aceste acţiuni de control DeutschEnglishfrançais au ca scop combaterea spălării banilor şi a altor activităţi criminale. Unele state membre efectuează astfel de controale şi în cazul persoanelor care călătoresc în interiorul Uniunii Europene.

Right navigation