Kruimelpad

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Geld

De euro wordt in 17 EU-landen gebruikt. In deze rubriek vindt u meer informatie over de euro, wisselkoersen met andere munteenheden en het gebruik van contant geld en betaalkaarten.

De euro

De euro is het wettige betaalmiddel van zo'n 331 miljoen mensen in 17 EU-landen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.

Het symbool van de euro is €. De eurobiljetten zijn in alle landen gelijk. Elk land geeft echter zijn eigen euromunten uit. Een van beide zijden is steeds hetzelfde, op de andere staat een kenmerkend nationaal ontwerp. De euro wordt niet alleen in de landen van de "eurozone" gebruikt, maar ook in overzeese gebieden zoals de Azoren, de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla, Frans Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion en Saint Pierre en Miquelon.

Monaco, San Marino en Vaticaanstad gebruiken met goedkeuring van de EU de euro als nationale munteenheid. Zij mogen een bepaald aantal euromunten slaan met hun eigen nationale ontwerp. In een aantal landen en gebieden wordt de euro de facto als munteenheid gebruikt, zoals in Andorra, Kosovo en Montenegro.

Meer informatie over de euro


Kaart van Europa waarop te zien is welke landen de euro wel en niet gebruiken.

EU-landen die de euro gebruiken: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
EU-landen buiten de eurozone: Bulgarije, Denemarken, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Wisselkoersen

De koersen schommelen, maar in januari 2012 stond de euro op ongeveer:

Land Valuta Wisselkoers
BulgarijeBulgaarse lev1,95
TsjechiëTsjechische kroon25,9
DenemarkenDeense kroon7,43
Verenigd KoninkrijkBrits pond sterling0,83
HongarijeHongaarse forint310
LitouwenLitouwse litas3,45
LetlandLetlandse lats0,69
PolenPoolse zloty4,44
RoemeniëRoemeense leu4,30
ZwedenZweedse kroon8,94
ChinaChinese renminbi-yuan8,15
IndiaIndiase roepie68,4
JapanJapanse yen100
RuslandRussische roebel41,5
Verenigde StatenAmerikaanse dollar1,28

De actuele wisselkoersen English vindt u op de website van de Europese Centrale Bank. Er bestaat ook een handige valutarekenmachine Englishespañolfrançaisportuguês. In Europese landen buiten de eurozone aanvaarden veel hotels, winkels en restaurants, in het bijzonder in toeristische gebieden, naast de nationale munt ook euro's, maar zij zijn dat niet wettelijk verplicht.

Contant geld en betaalkaarten

Dankzij de EU–regels kost het afhalen van euro's nu overal in de EU evenveel als het in uw eigen land zou kosten bij een geldautomaat van een andere dan uw eigen bank. De transactiekosten voor betalingen in euro's met een bankpas of creditcard zijn overal in de EU gelijk aan die in uw eigen land. De kosten voor een overschrijving in euro's (tot 50 000 euro) zijn gelijk, of u nu geld overmaakt naar een rekening in uw eigen land of naar een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen. Verschillende banken kunnen uiteraard verschillende kosten in rekening brengen. Deze regels gelden ook voor transacties in euro's (bijv. tussen eurorekeningen) in landen buiten de eurozone en voor betalingen in Zweedse kronen en Roemeense lei.

Meer over internationale betalingen in euro's DeutschEnglishfrançais

De Europese banksector werkt met steun van de EU aan een eengemaakte eurobetalingsruimte DeutschEnglishfrançais waardoor internationale elektronische betalingen in de eurozone via bank- of kredietkaart, overschrijving of automatische betaling even gemakkelijk worden als een binnenlandse betaling.

Contanten meenemen

U mag zonder aangifte te doen tot 10.000 euro in contanten (of het equivalent daarvan in andere valuta of waarden) meenemen als u de EU binnenkomt of verlaat. Als u €10.000 of meer meeneemt, moet u dit aangeven bij de douane. Deze controle op contantenverkeer DeutschEnglishfrançais maakt deel uit van de strijd tegen het witwassen van geld en andere criminele activiteiten. Sommige EU-landen voeren zulke controles ook uit als u van het ene naar het andere EU-land reist.

Right navigation