Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Pénz

Már 17 uniós tagállam fizetőeszköze az euró. Ebben a részben további információkat talál az euróról, az egyéb valuták árfolyamairól, valamint a készpénz és a bankkártya használatáról.

Az euró

Az euró a következő 17 ország körülbelül 331 millió lakosának törvényes fizetőeszköze: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.

Az euró jele az €. Az euróbankjegyek minden országban egyformák, az egyes országok azonban saját érméket bocsátanak ki. Az euróérmék egyik oldala minden tagállamban azonos, a másik oldalán pedig valamilyen, az adott nemzetre jellemző jelkép található. Minden euróbankjegy és -érme az összes olyan uniós tagállamban használható, amely bevezette az eurót. Euróval számos tengerentúli területen is fizethetünk, így például az Azori- és a Kanári-szigeteken, Ceutában és Melillában, Francia Guyanában, Guadeloupe-on, Madeirán, Martinique-on, Mayotte-on, Réunion szigetén, valamint Saint Pierre és Miquelon területén.

Az Európai Unió jóváhagyásával az euró a törvényes fizetőeszköz Monacóban, San Marinóban és a Vatikánvárosi Állam területén is. Ezek az államok korlátozott számban saját nemzeti jelképükkel ellátott euróérmét bocsáthatnak ki. Eurót használ továbbá Andorra, Koszovó és Montenegró.

További információk az euróról


Az eurót használó és nem eurót használó EU-országokat feltüntető Európa-térkép

 Az euróövezet tagjai: Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia
Az alábbi EU-országok nem az eurót használják: Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Svédország.

Az euró árfolyama

Az euró árfolyama folyamatosan változik. 2012 januárjában a következő keresztárfolyamok voltak érvényben:

Ország Pénznem Átváltási árfolyam
Bulgáriabolgár leva1,95
Cseh Köztársaságcseh korona25,9
Dániadán korona7,43
Egyesült Királyságbrit font sterling0,83
Magyarországmagyar forint310
Litvánialitván lita3,45
Lettországlett lat0,69
Lengyelországlengyel zloty4,44
Romániaromán lej4,30
Svédországsvéd korona8,94
Kínakínai renminbi jüan8,15
Indiaindiai rúpia68,4
Japánjapán jen100
Oroszországorosz rubel41,5
Egyesült ÁllamokUSA-dollár1,28

Az Európai Központi Bank honlapján megtalálhatók az aktuális árfolyamok English, az árak átszámításában pedig a valutaváltó Englishespañolfrançaisportuguês nyújt ugyanott segítséget. Az euróövezeten kívül eső európai országokban, különösen a turisták által gyakran látogatott helyeken számos szálloda, üzlet és étterem elfogadja a nemzeti valuta mellett az eurót is, bár törvény erre nem kötelezi őket.

Készpénz és bankkártya

Az uniós szabályoknak köszönhetően Ön bármelyik tagállamban ugyanannyiért vehet fel pénzt, mint amennyiért saját országában vehet ki pénzt egy olyan bankjegykiadó automatából, amely nem az Ön bankjához tartozik. Az EU területén bank- vagy hitelkártyával folytatott eurótranzakció díja megegyezik az Ön országában érvényes díjakkal. Az euróban történő pénzátutalásért (50 000 € összeghatárig) egységes díjat kell fizetni, amelynek mértéke független attól, hogy az adott tagállamon belüli vagy egy másik tagállamba (vagy Izlandra, Liechtensteinbe, illeve Norvégiába) irányuló átutalásról van-e szó. A költségek természetesen az egyes bankoknál eltérőek lehetnek. E szabályok vonatkoznak az euróövezeten kívül eső országokban az eurószámlákon végrehajtott ügyletekre, illetve svéd koronában és román lejben történő kifizetésekre is.

További információk az Unión belüli nemzetközi euróátutalások szabályozásáról DeutschEnglishfrançais

Az európai bankszektor az EU támogatásával egységes eurófizetési térség DeutschEnglishfrançais kialakításán dolgozik. Ez lehetővé teszi majd, hogy a térségen belül valamennyi nemzetközi elektronikus fizetési művelet ugyanolyan egyszerűen történjen, mint a belföldi tranzakciók, függetlenül attól, hogy a fizetés hitelkártyával, betéti kártyával, banki átutalással vagy beszedési megbízás alapján történik.

Mennyi készpénzt tarthatunk magunknál?

Az EU külső határait átlépő személy bejelentés nélkül legfeljebb 10 000 euró összegű készpénzt (vagy ennek megfelelő értékű más valutát, illetve vagyontárgyat) tarthat magánál. A fenti összeget meghaladó készpénzmennyiséget be kell jelenteni a vámon. A készpénzellenőrzés DeutschEnglishfrançais a pénzmosás és más bűncselekmények megelőzésére szolgál. Egyes tagállamok azt is ellenőrzik, hogy az EU-n belül utazók mennyi készpénzt tartanak maguknál.

Right navigation