Navigointipolku

Lisätyökalut

  • Tulostusversio
  • Pienennä tekstiä
  • Suurenna tekstiä

Raha

Euroa käytetään 17 EU-maassa. Tästä osiosta saat lisätietoa eurosta, vaihtokursseista sekä käteisen ja maksukorttien käytöstä.

Euro

Euro on noin 331 miljoonan ihmisen yhteinen raha 17 EU-maassa. Euromaita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi ja Viro.

Euron tunnus on €. Eurosetelit ovat samanlaiset kaikissa maissa, mutta jokainen maa painaa omat kolikkonsa, joiden toinen puoli on yhteinen ja toinen puoli kansallinen. Euroalueeseen kuuluu myös merentakaisia alueita kuten Azorit, Ceuta ja Melilla, Guadeloupe, Kanariansaaret, Madeira, Martinique, Mayotte, Ranskan Guayana, Réunion sekä Saint Pierre ja Miquelon.

Monaco, San Marino ja Vatikaani ovat ottaneet EU:n suostumuksella euron kansalliseksi valuutakseen, ja niillä on oikeus lyödä tietty määrä eurokolikoita, joissa on niiden oma kansallinen puoli. Euroa käytetään käytännössä myös esimerkiksi Andorrassa, Kosovossa ja Montenegrossa.

Lisätietoa eurosta


Euroopan kartta, josta käy ilmi, missä maissa käytetään euroa

Euroa käyttävät EU-maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi ja Viro.
EU-maat, jotka eivät käytä euroa: Bulgaria, Latvia, Liettua, Puola, Romania, Ruotsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Valuuttakurssit

Kurssit vaihtelevat, mutta tammikuun 2012 kurssin mukaan yhtä euroa vastasivat muut valuutat seuraavasti:

Maa Valuutta Valuuttakurssi
BulgariaBulgarian levi1,95
TšekkiTšekin koruna25,9
TanskaTanskan kruunu7,43
Yhdistynyt KuningaskuntaEnglannin punta0,83
UnkariUnkarin forintti310
LiettuaLiettuan liti3,45
LatviaLatvian lati0,69
PuolaPuolan zloty4,44
RomaniaRomanian leu4,30
RuotsiRuotsin kruunu8,94
KiinaKiinan juan renminbi8,15
IntiaIntian rupia68,4
JapaniJapanin jeni100
VenäjäVenäjän rupla41,5
YhdysvallatYhdysvaltojen dollari1,28

Viimeisimmät valuuttakurssit English ovat nähtävissä Euroopan keskuspankin verkkosivuilla. Siellä on myös valuutan muuntamista helpottava valuuttalaskuri Englishespañolfrançaisportuguês. Euroa voi käyttää usein myös euroalueen ulkopuolisissa Euroopan maissa, varsinkin turistialueilla. Useat hotellit, kaupat ja ravintolat hyväksyvät euron kansallisen valuuttansa ohella, vaikka laki ei niitä siihen velvoita.

Käteinen ja kortit

EU-sääntöjen ansiosta ei eurojen automaattinostosta EU:n alueella aiheudu sen enempää kuluja kuin nostettaessa rahaa kotimaassa. Kun pankki- tai luottokortilla maksetaan euromääräinen maksu EU:ssa, välityspalkkio on sama kuin kotimaassa. Kulut euromääräisistä pankkisiirroista (50 000 euroon saakka) toiseen EU-maahan, Islantiin, Liechtensteiniin ja Norjaan ovat samat kuin kotimaisissa pankkisiirroissa. Pankkimaksut voivat toki vaihdella. Samoja sääntöjä sovelletaan myös euromääräisiin tapahtumiin (esim. euromääräisillä tileillä) euroalueen ulkopuolisissa maissa ja maksuihin, joissa käytetään Ruotsin kruunuja tai Romanian leuita.

Lisätietoa euromääräisistä kansainvälisistä maksuista DeutschEnglishfrançais

EU tukee pankkialan hanketta yhtenäisestä euromaksualueesta DeutschEnglishfrançais, jotta sähköinen maksaminen luottokortilla, pankkikortilla, pankkisiirtona tai suoraveloituksena olisi euroalueella yhtä yksinkertaista kuin kotimaan maksuliikenteessä.

Käteisraha

EU:hun saa ilmoittamatta tuoda tai sieltä saa viedä käteisrahaa korkeintaan 10 000 euroa (tai vastaavan määrän muina valuuttoina tai varoina). Sitä suuremmat käteisvarat on ilmoitettava tulliviranomaisille. Käteisrahan valvonnalla DeutschEnglishfrançais pyritään torjumaan rahanpesua ja muuta rikollista toimintaa. Jotkin jäsenvaltiot valvovat myös EU-maiden välillä matkustavien käteisvaroja.

Right navigation