Διαδρομή πλοήγησης

Πρόσθετα εργαλεία

  • Εκτυπώσιμη μορφή
  • Σμίκρυνση κειμένου
  • Μεγέθυνση κειμένου

Χρήματα

Το ευρώ χρησιμοποιείται σε 17 χώρες της ΕΕ. Μάθετε περισσότερα για το ευρώ, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των άλλων νομισμάτων και τις πληρωμές με μετρητά ή με τραπεζική κάρτα.

Το ευρώ

Το ευρώ είναι το επίσημο νόμιμο νόμισμα των παρακάτω 17 χωρών της ΕΕ και των 331 εκατομμυρίων κατοίκων τους: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.

Το σύμβολο του ευρώ είναι €. Τα χαρτονομίσματα ευρώ είναι τα ίδια σε όλες τις χώρες, αλλά κάθε χώρα εκδίδει τα δικά της κέρματα με μια κοινή όψη και μια όψη που φέρει διακριτικό εθνικό σχέδιο. Όλα τα χαρτονομίσματα και κέρματα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν καθιερώσει το ευρώ, καθώς και στα υπερπόντια εδάφη τους, όπως οι Αζόρες, τα Κανάρια Νησιά, η Θέουτα και η Μελίλια, η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, η Μαδέρα, η Μαρτινίκα, το Μαγιό, η Ρεϋνιόν και το Σαιν Πιέρ και Μικελόν.

Το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και η Πόλη του Βατικανού χρησιμοποιούν το ευρώ ως το εθνικό τους νόμισμα, σε συμφωνία με την ΕΕ. Αυτό τους επιτρέπει να εκδίδουν έναν συγκεκριμένο αριθμό κερμάτων ευρώ με τα δικά τους εθνικά σχέδια. Ορισμένες χώρες και εδάφη, όπως η Ανδόρρα, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, χρησιμοποιούν επίσης το ευρώ ως de facto νόμισμά τους.

Περισσότερα για το ευρώ.


Χάρτης της Ευρώπης που δείχνει ποιες χώρες μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν το ευρώ και ποιες όχι

 Χώρες μέλη της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.
 Χώρες μέλη της ΕΕ που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ: Βουλγαρία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λεττονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία και Τσεχική Δημοκρατία.

Συναλλαγματικές ισοτιμίες

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Τον Ιανουάριο του 2012 ένα ευρώ ήταν περίπου ίσο με:

Χώρα Νόμισμα Συναλλαγματική ισοτιμία
Βουλγαρίαβουλγαρικά λεβ1,95
Τσεχική Δημοκρατίατσεχικές κορόνες25,9
Δανίαδανικές κορόνες7,43
Ηνωμένο Βασίλειολίρες στερλίνες0,83
Ουγγαρίαουγγρικά φιορίνια310
Λιθουανίαλιθουανικά λίτας3,45
Λεττονίαλετονικά λατς0,69
Πολωνίαπολωνικά ζλότυ4,44
Ρουμανίαρουμανικά λέι4,30
Σουηδίασουηδικές κορόνες8,94
Κίναγιουάν (ρεμινμπί) Κίνας8,15
Ινδίαρουπίες Ινδίας68,4
Ιαπωνίαγιεν Ιαπωνίας100
Ρωσίαρούβλια Ρωσίας41,5
Ηνωμένες Πολιτείεςδολάρια ΗΠΑ1,28

Οι πλέον πρόσφατες συναλλαγματικές ισοτιμίες English υπάρχουν στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκεί θα βρείτε επίσης έναν πρακτικό μετατροπέα νομισμάτων Englishespañolfrançaisportuguês. Σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, δέχονται πληρωμές σε ευρώ και σε εθνικό νόμισμα, αν και δεν έχουν καμία νομική υποχρέωση να το κάνουν.

Μετρητά και τραπεζικές κάρτες

Χάρη στους κανόνες της ΕΕ, η ανάληψη ευρώ από αυτόματο μηχάνημα σε άλλη χώρα της ΕΕ σάς κοστίζει το ίδιο με την ανάληψη ευρώ στη χώρα σας από αυτόματο μηχάνημα που δεν ανήκει στην τράπεζά σας. Η προμήθεια για την πληρωμή σε ευρώ με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα στην ΕΕ είναι η ίδια με αυτήν που ισχύει στη χώρα σας. Η προμήθεια που πληρώνετε για τραπεζικά εμβάσματα σε ευρώ (έως 50.000 ευρώ) είναι η ίδια είτε πρόκειται για τραπεζικό έμβασμα στο εσωτερικό της ίδιας χώρας είτε για τραπεζικό έμβασμα προς άλλη χώρα της ΕΕ (ή την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία). Οι χρεώσεις κάθε τράπεζας μπορεί φυσικά να διαφέρουν. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε ευρώ (π.χ. μεταξύ λογαριασμών σε ευρώ) σε χώρες εκτός ευρωζώνης και για τις πληρωμές σε σουηδικές κορόνες και λέι Ρουμανίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον κανονισμό για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ DeutschEnglishfrançais

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, με την υποστήριξη της ΕΕ, βρίσκεται στο στάδιο δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ DeutschEnglishfrançais, ώστε να καταστούν όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές εντός της ευρωζώνης -με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, με τραπεζικό έμβασμα ή απευθείας χρέωση- εξίσου εύκολες όσο και οι πληρωμές στο εσωτερικό ενός κράτους.

Μετρητά που μπορείτε να έχετε μαζί σας

Μπορείτε να εισέλθετε στην ΕΕ ή να εξέλθετε από αυτήν έχοντας μαζί σας έως 10.000 ευρώ σε μετρητά (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα ή περιουσιακό στοιχείο), χωρίς να υποχρεούστε να τα δηλώσετε. Αν έχετε μαζί σας 10.000 ευρώ ή περισσότερα, πρέπει να δηλώσετε το ποσό στις τελωνειακές αρχές. Οι έλεγχοι μετρητών DeutschEnglishfrançais αποσκοπούν στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων και άλλων εγκληματικών ενεργειών. Ορισμένα κράτη μέλη διενεργούν ελέγχους μετρητών και σε άτομα που ταξιδεύουν από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη.

Right navigation