Sti

Flere værktøjer

  • Printversion
  • Mindre tekst
  • Større tekst

Penge

Euroen bruges i 17 EU-lande. Læs mere om euroen, valutakurser og kontanter og kort.

Euroen

Euroen bruges nu af ca. 331 millioner mennesker i 17 EU-lande. Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Malta, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tyskland og Østrig.

Den symboliseres med tegnet €. Eurosedlerne er ens i alle lande, men hvert land har sine egne mønter, der har en fælles side og en national side. Alle sedler og mønter kan bruges overalt i euroområdet, dvs. de EU-lande, der har indført euroen, herunder også mange af landenes områder uden for Europa, f.eks. Azorerne, De Kanariske Øer, Ceuta og Melilla, Fransk Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion og St. Pierre og Miquelon.

Monaco, San Marino og Vatikanstaten bruger euroen som deres nationale valuta, efter aftale med EU. Dermed har de ret til at udstede et bestemt antal mønter med deres egen nationale side. Euroen bruges derudover som reel valuta i en række lande og områder, bl.a. Andorra, Kosovo og Montenegro.

Flere oplysninger om euroen


Europakort, der viser, hvilke EU-lande der anvender euroen

EU-lande, der anvender euroen: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Luxembourg, Malta, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tyskland og Østrig
 EU-lande, der ikke anvender euroen: Bulgarien, Danmark, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet og Ungarn

Valutakurser

Kurserne varierer, men i januar 2012 kostede 1 euro ca.:

Land Valuta Valutakurs
Bulgarienbulgarsk lev1.95
Tjekkiettjekkisk koruna25.9
Danmarkdansk krone7.43
Storbritannienbritisk pund0.83
Ungarnungarsk forint310
Litauenlitauisk litas3.45
Letlandlettisk lats0.69
Polenpolsk zloty4.44
Rumænienrumænsk leu4.30
Sverigesvensk krone8.94
Kinakinesisk yuan renminbi8.15
Indienindisk rupee68.4
Japanjapansk yen100
Ruslandrussisk rubel41.5
USAUS-dollar1.28

De seneste valutakurser English kan ses på Den Europæiske Centralbanks websted. Der finder du også en praktisk valutaomregner Englishespañolfrançaisportuguês. I europæiske lande uden for euroområdet accepterer mange hoteller, forretninger og restauranter, især i turistområder, betaling både i euro og den nationale valuta, men de er ikke forpligtet til det.

Kontanter og kort

Takket være EU-reglerne koster det nu det samme overalt i EU at hæve euro fra en pengeautomat, som det koster at hæve penge fra fremmede automater i dit hjemland, dvs. automater, der tilhører en anden bank end den, der har udstedt kortet. Gebyret for at betale med betalings- eller kreditkort i EU i euro er det samme som i dit hjemland, Gebyret for at foretage en bankoverførsel i EU i euro (op til 50 000 euro) er det samme, uanset om der er tale om en national overførsel eller en overførsel til et andet EU-land (eller Island, Liechtenstein og Norge), men kan selvfølgelig variere fra bank til bank. Reglerne gælder også for transaktioner i euro (f.eks. mellem eurokonti) i lande uden for euroområdet og betalinger i svenske kroner og rumænske lei.

Mere om betaling med euro på tværs af grænserne DeutschEnglishfrançais

Den europæiske banksektor er med støtte fra EU i gang med at oprette det fælles eurobetalingsområde DeutschEnglishfrançais – både ved hjælp af kreditkort, debetkort, bankoverførsler eller direkte debitering – lige så lette og enkle som betalinger i et enkelt land.

Kontanter med på rejsen

På rejser til og fra EU kan du frit tage op til 10 000 euro med i kontanter (eller andre valutaer eller aktiver). Hvis du rejser med 10 000 euro eller mere, skal beløbet opgives til toldvæsenet. Disse regler DeutschEnglishfrançais er et led i bekæmpelsen af kriminelle aktiviteter, herunder hvidvaskning af penge. Nogle EU-lande har også regler for, hvor meget man må tage med i kontanter til og fra andre EU-lande.

Right navigation