Навигационна пътека

Допълнителни инструменти

  • Версия за печат
  • Намаляване на шрифта
  • Увеличаване на шрифта

Валута

Еврото се използва в 17 страни от ЕС. Научете повече за еврото, за обменните курсове на другите валути и за използването на пари в брой и банкови карти.

Еврото

Еврото е законно платежно средство за близо 331 милиона души в 17 страни от ЕС – Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия и Франция.

Символът на еврото е €. Евро банкнотите са едни и същи във всички държави, а монетите, които се секат във всяка страна, имат една обща и една различна страна, на която е изобразен характерен национален символ. Всички банкноти и монети могат да се използват във всички страни от ЕС, въвели еврото, включително в много от отвъдморските им територии, като например Азорските и Канарските острови, Сеута и Мелила, Френска Гвиана, Гваделупа, Мадейра, Мартиника, Майот, Реюнион и Сен Пиер и Микелон.

Монако, Сан Марино и Ватиканът използват еврото като своя национална валута по споразумение с ЕС. Това им дава право да секат известен брой евро монети със свой собствен национален дизайн. Някои страни и територии използват еврото като своя валута де факто, като например Андора, Косово и Черна гора.

Повече информация за еврото


Карта на Европа, показваща страните от ЕС, които използват еврото и тези, които не го използват

 Страни от ЕС, използващи еврото: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия и Франция
 Държави от ЕС, които не използват еврото: България, Дания, Латвия, Литва, Обединеното кралство, Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Швеция

Обменни курсове

Курсовете се променят, но през януари 2012 г. едно евро струваше приблизително:

Държава Валута Курс
Българиябългарски лев1.95
Чешка републикачешка крона25.9
Даниядатска крона7.43
Обединено кралствобританска лира стерлинг0.83
Унгарияунгарски форинт310
Литвалитовски литас3.45
Латвиялатвийски лат0.69
Полшаполска злота4.44
Румъниярумънска лея4.30
Швецияшведска крона8.94
Китайкитайски ренминби юан8.15
Индияиндийска рупия68.4
Японияяпонска йена100
Русияруска рубла41.5
Съединени американски щатищатски долар1.28

Последните обменни курсове English можете да намерите на уебсайта на Европейската централна банка, където има и удобен валутен калкулатор Englishespañolfrançaisportuguês, който ще ви помогне при изчисленията. Много хотели, магазини и ресторанти в европейските страни извън еврозоната, особено в туристическите райони, приемат плащания както в евро, така и в национална валута, въпреки че не са задължени по закон.

Пари в брой и банкови карти

Благодарение на правилата на ЕС тегленето на суми в евро от банкомати където и да е в Съюза струва толкова, колкото във вашата страна, когато теглите пари от банкомат, който не е на вашата банка. Таксата при плащане в евро с дебитна или кредитна карта в ЕС е същата като във вашата страна. Цената, която заплащате за банков превод в евро (до 50 000 евро), е една и съща без значение дали преводът е в рамките на вашата страна или до друга страна от ЕС (или до Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Разбира се, таксите на различните банки могат да се различават. Тези правила се отнасят и до преводи на суми в евро (например между сметки в евро) в страни извън еврозоната и при плащания в шведски крони и румънски леи.

Повече информация за правилата за трансгранични плащания в евро DeutschEnglishfrançais

С подкрепата на ЕС европейската банкова индустрия създава Единна зона за плащания в евро DeutschEnglishfrançais, за да направи всички електронни плащания в еврозоната, без значение дали са извършени с кредитна карта, дебитна карта, банков трансфер или пряк дебит, не по-трудни от обикновените плащания у дома.

Пренос на пари в брой

Можете да влизате или излизате от ЕС със сума в брой до 10 000 евро (или нейния еквивалент в други валути или ценности), без да я декларирате. Ако носите 10 000 евро или повече, трябва да ги декларирате на митницата. Целта на този контрол върху движението на пари в брой DeutschEnglishfrançais е да се попречи на прането на пари и други престъпни дейности. Някои държави-членки извършват проверки и на пътуващите между страни от ЕС.

Right navigation